in ,

Is Italië duur als vakantieland?

Met de vakanties (meivakantie en zomervakantie) voor de deur krijgen we de vraag steeds vaker gesteld: is Italië duur als vakantieland? Zeker mensen die nog niet veel ervaring hebben met Italië als vakantiebestemming, vragen zich dit terecht af. Is Italië veel duurder dan bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje? Het korte antwoord daarop: nee, Italië is niet bijzonder duur. Tenminste… Voor het langere antwoord moet je dit artikel even lezen.

Wat voor soort vakantie heb je in gedachten?

Het lange antwoord begint natuurlijk met de nuchtere boodschap: je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Ja, als je drie of vier keer per week uit eten gaat, dan kan je vakantie flink in de papieren gaan lopen. Maar dat doe je ook niet als je gewoon thuis bent, toch? Goed, op vakantie ga je misschien vaker uit eten. Maar ook dat kun je zowel goedkoop als duur doen (en alles ertussenin).

Wat is goedkoop in Italië?

In Italië heb je veel prima eetcafés die je echt niet de kop kosten. Het is dan wel zaak om die tentjes op te zoeken die zich buiten de toeristische centra bevinden. Vraag het aan lokale inwoners waar je goed en niet te duur kunt eten. Je zult zien dat je op veel plekken goed kunt eten voor rond de 20 euro per persoon. Goede pizza’s zijn op veel plekken echt nog te bestellen voor onder de 5 euro.

Wat in Italië ook niet duur is, is een koffie. Een espresso kost je in veel gevallen slechts 80 cent tot 1 euro. Een cappuccino kost zelden meer dan 2 euro. Zeker als je die aan de bar bestelt en opdrinkt. Als je op het terras gaat zitten, betaal je vaak wat meer.

En dan Italiaans ijs. Ook daarvoor kom je naar Italië. Reken op ongeveer één euro per ‘bol’. Een bol is in Italië meestal veel groter, omdat hij niet met een ijstang maar met spatel op je hoortje wordt gezet. Voor 2 smaken betaal je zelden meer dan 2 euro. Tenzij je je ijsje op een heel toeristische plek koopt. Het loont altijd de moeite om te kijken waar de Italianen zelf naartoe gaan.

Kosten voor veelvoorkomende zaken

Goedkoper kun je het houden als je zelf boodschappen doet en gaat koken. Dat is makkelijker als je over een appartement of agriturismo beschikt met een goed toegeruste keuken.

Het prijsniveau in de Italiaanse supermarkten ligt iets hoger dan dat bij ons, maar het is nog steeds goed betaalbaar.

Famila Supermarkt in Italië
Famila Supermarkt in Italië (bron: Google Maps)

Dit is een lijst van de goedkoopste supermarkten in Italië, van goedkoop naar duurder gerangschikt (de cijfers zijn van 2019).

 1. Famila Superstore
 2. Auchan
 3. Ipercoop
 4. Conad Ipermercato
 5. Iper
 6. Bennet
 7. Famila
 8. Esselunga
 9. Esselunga Superstore
 10. Panorama
 11. Carrefour
 12. Supercoop
 13. Interspar
 14. Conad Superstore
 15. Auchan Supermercato
 16. Conad
 17. Pam
 18. Eurospar
 19. Carrefour Market

Bron: money.it

Niet goedkoop zijn de lokale winkeltjes en supermarktjes die je in elk dorp aantreft. Dat is logisch: de eigenaren kunnen niet in het groot inkopen en hun omzet ligt vele malen lager.

Kosten besparen als je in Italië op vakantie bent

Is Italië duur? Niet als je op een paar dingen let tijdens je vakantie. Je kunt bijvoorbeeld door een goede voorbereiding geld besparen. Als je genoeg ruimte in je auto hebt, kun je bijvoorbeeld zelf spullen meenemen, zodat je die in Italië niet hoeft te kopen.

Ben je van plan attracties als musea of pretparken te bezoeken, dan kun je vaak van tevoren online tickets kopen, waarmee je flink kunt besparen. Even googelen is zeker de moeite waard. Kijk ook wat leuke dingen in de omgeving zijn die je gratis of voor weinig geld kunt doen. Veel musea zijn in Italië ook heel goedkoop te bezoeken. En mooie middeleeuwse dorpjes of schitterende heuvellandschappen bezoeken kost natuurlijk niets.

💡Tip: kijk op de pagina Goedkope vakantie Italië voor gouden budgettips om meer te besparen op je vakantie in Italië.

Is Italië duur? Op sommige plekken wel

Wat je moet zien te vermijden, als je goedkoop uit wilt zijn, is het nuttigen van consumpties op drukke pleinen waar veel toeristen komen. Het is logisch dat je drie of vier keer zo veel voor een drankje betaalt op het San Marcoplein in Venetië of het Piazza Campo in Siena of Piazza Navona in Rome. Een straatje verderop en je bent al een stuk goedkoper uit. Bovendien is de kwaliteit van wat je bestelt vaak veel beter.

Je vermijdt natuurlijk altijd de toeristenmenu’s, ook al zien die er qua prijs nog zo aantrekkelijk uit. O ja, als je je kopje koffie of een ander drankje aan de bar nuttigt, is dat meestal een stuk goedkoper dan wanneer je op het terras gaat zitten. Als je echt goedkoop stadjes wilt gaan bezoeken, neem je je eten en drinken natuurlijk gewoon mee vanuit je accommodatie.

💡Tip: wil je naar het strand? Vermijd dan in ieder geval deze lijst met de duurste stranden van Italië.

Is Italië duur als vakantieland 2

Kosten vervoer

Je betaalt voor de Italiaanse snelwegen tolkosten. Als je deze kosten wilt vermijden, kun je natuurlijk een route buiten de snelwegen kiezen. Je bent dan wel veel langer onderweg, omdat de afstanden vergeleken met Nederland of België ook behoorlijk groot zijn.

De grootste kostenpost van het vervoer is vaak toch de benzine, als je met je eigen auto gaat. De prijs van benzine is in Italië op dit moment vergelijkbaar of wat duurder dan die in Nederland. De diesel is in Italië veel duurder dan hier.

Net als in Nederland tank je beter in het dorp dan langs de snelweg, om kosten te besparen. Helaas is dit lastig als je eenmaal op een tolweg zit. Heb je de mogelijkheid om met een auto op LPG te gaan, doe dan dan. LPG is in Italië in het noorden en midden van het land heel goed verkrijgbaar en je bespaart er veel geld mee.

💡Tip: als je met het vliegtuig naar Italië gaat, kun je natuurlijk besparen op vliegtickets door ruim vooraf goed te vergelijken met verschillende vertrekdata en zo mogelijk verschillende vliegvelden. Hetzelfde geldt voor autohuur.

Campings in Italië zijn duur

Een groot deel van de kosten voor je Italië-vakantie zal bepaald worden door de kosten van de accommodatie. En die heb je zelf in de hand. Kies je alleen voor een plaats op een camping en neem je zelf alle kampeerspullen mee? Dan kun je jouw vakantie redelijk goedkoop houden.

Het is waar dat Italiaanse campings over het algemeen duurder zijn dan die in bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje of in andere Europese landen. Volgens onderzoek van ADAC blijkt dat Italië met een gemiddelde overnachtingsprijs van € 48,35 voor 2 volwassenen en één kind van 10 jaar het duurste kampeerland van Europa is.

Als je wilt gaan kamperen, doe je er goed aan hier rekening mee te houden. Als je op de bonnefooi gaat, kun je nog weleens voor onaangename verrassingen komen te staan. Je zou van tevoren goedkopere campings uit kunnen zoeken. Dan moet je natuurlijk wel wat op locatie of de faciliteiten inleveren.

Zoek kleinere campings of ga in het laagseizoen

Je kunt ook zoeken naar kleinere campings met maar een paar plekken. Soms kun je heel voordelig op een minicamping staan, bij een boer op het land. De grote campings rond de meren zijn het meest bekend, maar vaak ook erg duur. Kies voor de minder bekende meren als je goedkoper wilt kamperen op een net zo mooie (of misschien wel een mooiere) plek.

Heb je de mogelijkheid om in het laagseizoen te gaan? Doe dat dan! Je kunt op ACSI-campings in Italië met een Camping Card terecht. Daarmee profiteer je in het voor- en naseizoen van de allerlaagste kampeertarieven.

Vergelijk vooral ook de prijzen van een week kamperen met een week op een agriturismo. Dat laatste zou zomaar eens flink goedkoper kunnen zijn. Een andere tip is AirBNB. Daarmee huur je het huis van een Italiaan en zit je vaak voor weinig geld op een geweldige locatie. Bij veel verhuurders kun je bovendien van hun keukenvoorraden gebruikmaken.

Luxe hotels in Italië
Luxe hotels in Italië (foto: Belmond Hotel Caruso, Ravello)

Dure hotels

Ja, Italië kent zeker een aantal van de meest luxe en duurste hotels van de wereld. Maar daar hoef je natuurlijk niet heen, tenzij je daar juist zelf voor kiest. Als je jouw vakantie goedkoop wilt houden, kies je het beste voor een kleinschalig hotel zonder al te veel luxe. Nog goedkoper ben je uit als je kiest voor een agriturismo of een vakantiehuis, zoals hierboven omschreven.

Ook onderweg naar Italië kun je overnachten in voordelige én nette hotels. Overnachten in Zwitserland is meestal erg duur. Maar we hebben wel een adresje voor je als je net uit de Gotthardtunnel komt. Net voor de Zwitserse grens in Bazel is ook een prima optie om te overnachten.

💡Tips voor goede hotels onderweg naar Italië vind je hier.

Kosten voor levensonderhoud

Bij wonen in Italië heb je natuurlijk met heel andere kostenposten te maken dan tijdens vakanties in Italië. Het spreekt voor zich dat de kosten voor bijvoorbeeld huur hoger liggen in grote steden. Ook de kosten voor uit eten gaan zijn dan hoger. Er zijn ook veel verschillen tussen de duurdere noordelijke regio’s en de goedkopere zuidelijke regio’s.

In het zuiden van Italië kun je bijvoorbeeld voor veel minder geld dan in Nederland een huis kopen en ook de huren zijn een stuk lager. Veel Nederlanders die in landelijke gebieden in Italië wonen roemen de lage kosten van uit eten gaan. De belastingdruk is daarentegen weer vrij hoog.

➡️In dit artikel lees je meer over de kosten van levensonderhoud in Italië.

Jouw tips en ervaringen?

Nou is het jouw beurt: is Italië duur volgens jou? Wat zijn jouw ervaringen? En wat zijn jouw tips om te besparen op je Italië-vakantie? Laat het weten in een reactie hieronder!

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Column: kleren maken de man

Gianmaria Testa

Italiaanse zanger Gianmaria Testa overleden