in ,

Must-sees voor Italië in 2015 (deel 2)

Otranto
Otranto (foto: Wikimedia)

Heb jij al plannen gemaakt voor de vakantie van deze zomer? Wordt het dit jaar weer een reisje naar la bella Italia? Aan ons zal het niet liggen. De redactie van DitIsItalie.nl heeft zich gebogen over de must-sees van het komende vakantieseizoen. In Italië welteverstaan. Wat zijn de must-sees voor Italië in 2015 en waarom? De beste tips tref je in dit blogartikel in twee delen aan. Vandaag deel twee.

Marleen Rohmensen

In het noorden van Umbrië ligt de Carpina Vallei (La Valle del Carpina), tussen de mooie middeleeuwse stadjes Montone en Pietralunga. Beide stadjes vallen onder de provincie Perugia (PG) en hebben een rijke historie.

Montone

Jaarlijks wordt er in de tweede week van juli in Montone traditiegetrouw een filmfestival gehouden. Het Umbria Film Festival. Op het centrale plein van Montone, Piazza Fortebraccio, wordt het festival feestelijk geopend en er hangt een groot scherm. Montone is zo’n schattige typische borgo antico, compact en goed onderhouden. Zomers is het er erg gezellig met leuke restaurantjes en barretjes. Het ligt boven op een berg.

Pietralunga

Palio della Mannaja (foto: Marleen Rohmensen)
Palio della Mannaja (foto: Marleen Rohmensen)

Ook Pietralunga heeft zijn eigen traditionele festiviteiten, die op de tweede zondag in augustus starten. Deze Palio della Mannaja duurt een week en omvat de reproductie van een aantal historische gebeurtenissen. Dit gebeurt in traditionele kleding op het centrale plein van Pietralunga. Alle kleding is door de dorpsbewoners gemaakt. Het is een kleurrijk geheel en ontzettend leuk om mee te maken. Het hoogtepunt is aan het einde van de week. Dan wordt ’s avonds het verhaal verteld van deze legende en volgt een mooie ‘vlaggenparade’. Daarbij zwaait een aantal jongens met vlaggen en gooit deze naar elkaar over van een behoorlijke afstand. Alles onder tromgeroffel om het nog spannender te maken. Echt een feest om naar te kijken. Gedurende de week is er nog een corsa del biroccio. Dan houden de vijf wijken van het stadje een race met een middeleeuwse kar van 430 kilo, om de onderlinge rivaliteit in het stadje te bevestigen. In deze periode zijn de botteghe (winkeltjes met locale producten), taverne (restaurantjes en barretjes) en ateliers voor oude ambachten geopend tot ’s avonds laat.

De beste periode om deze streek te bezoeken is dus in juli en augustus. Er komt geen massatoerisme naar deze streek. Hier staat het slow live en slow food nog hoog in het vaandel. Het is een plek om helemaal tot rust te komen. En toch ben je binnen een uur bij Gubbio, Assisi, Perugia, het Trasimeense Meer en Montefalco. Stuk voor stuk prachtige stadjes om te bezoeken en de cultuur en historie op te snuiven. Qua activiteiten is er ook voor alle leeftijden wat te doen. En nog een mooie bijkomstigheid is dat deze streek niet duur is. Ten opzichte van Toscane is dit een prima en veel goedkoper alternatief. En er zijn prachtige agriturismi en hotels te boeken.

Yoëll Schutte

Mijn tip voor een bestemming in Italië zou Sorrento zijn. Het is een prachtig badplaatsje met mooie uitzichtpunten. Vanaf Sorrento kun je gemakkelijk naar de eilanden Capri, Ischia en Procida varen. Ook kun je met de boot naar Napels. Sorrento is niet groot, maar je krijgt er wel het échte Italiaanse zomergevoel door de strandjes, restaurants op schitterende locaties en de gezellige souvenirwinkeltjes. En natuurlijk kun je Sorrento niet verlaten zonder een heerlijke limoncello te hebben gedronken!

Sorrento (foto: Timoni West - Flickr)
Sorrento (foto: Timoni West – Flickr)

Myrthe Claus

Kiezen is moeilijk, dus het zijn er drie geworden.

Otranto

Otranto is een prachtig stadje in het zuidelijke deel van Apulië (Puglia). Hoewel, het ligt in de streek Salento. En zoals een gezegde uit die streek duidelijk maakt: Salento is not Puglia. Otranto is een prachtig stadje met een geschiedenis die heel ver terug gaat. Je kunt naar het strand in het centrum van de stad en ’s avonds wandelen door de straatjes van het historische centrum. Ik vier mijn zomervakanties al meer dan twintig jaar in die streek (dat kan ook niet anders als je getrouwd bent met een echte ‘Salentino’) en ik heb Otranto in die jaren langzaam zien veranderen. Van het echt oude, ietwat vervallen stadje dat het ooit was, is het door het toerisme weer opgebloeid. Reden dus om er gauw heen te gaan voordat het ontdekt gaat worden door de grote toeristische (Nederlandse) massa. Beste reistijd: het voorjaar en het najaar, zelfs oktober is heel geschikt. Juli en augustus zijn absoluut te vermijden.

Otranto
Otranto (foto: Wikimedia)

Venetië

Wie kent deze romantische stad niet? Bijzonder vanwege de vele kanalen die haar doorkruisen. Toch is het zaak om voor het eind van de eeuw nog even een kopje koffie op het San Marco-plein (of beter: in een van de straatjes in de buurt van het plein) te drinken en je te laten fotograferen op een van de vele bruggetjes. De klimaatveranderingen met smeltende ijsbergen en stijgende zeeniveaus zorgen ervoor dat de stad steeds vaker overspoeld wordt en verder wegzinkt. Dus nog even gauw die kant op voordat het te laat is. April is qua weer al een vrij goede periode om een bezoekje aan Venetië te brengen, vanaf mei tot met september is het aanzienlijk drukker. Richting de herfst wordt het mistiger en vochtiger, hoewel ook dat zijn charmes kan hebben.

Civita di Bagnoregio

Civita di Bagnoregio
Civita di Bagnoregio (foto: Wikimedia)

Het middeleeuwse stadje Civita di Bagnoregio, gelegen tussen Orvieto en Viterbo, is gebouwd op een heuvel van tufsteen en moet je gezien hebben, voordat het voorgoed verdwijnt. Twee kleine beekjes slijpen namelijk al eeuwenlang de heuvel langzaam uit, waardoor het lijkt alsof het stadje in het niks hangt. Het historisch centrum is absoluut een bezoekje waard. De opbrengsten van de kaartjes die je koopt om via de loopbrug (hoewel een stevige brug op pilaren, misschien niet zo geschikt voor mensen met hoogtevrees) naar het stadje te wandelen, worden gebruikt om de restauratie en de renovatie van het stadje te bekostigen. Beste periode om de borgo te bezoeken? Tja, volgens kenners is elke periode van het jaar geschikt. Tijdens de zomerperiode is het wat drukker, maar het stadje blijft ook dan iets magisch hebben.

Morena van den Wittenboer

Voor mijn baan heb ik afgelopen jaar veel door Noord-Italië gereisd en ik moet zeggen dat de regio Trentino-Zuid-Tirol mij aangenaam verrast heeft! Vooral de gebieden Val Gardena en Pozza di Fassa zou ik zelf graag nog een keer willen bezoeken. Ik ben er in het voorjaar geweest en heb m’n ogen uitgekeken. De groene valleien en ruige bergtoppen zorgen echt voor een prachtig panorama.

Trentino-Zuid-Tirol
Ruige natuur in Trentino-Zuid-Tirol (foto: Edward Hendriks)

Edward Hendriks

Loreto

Als ik één tip zou moeten geven, zou het Loreto zijn. Een mooi Italiaans dorp aan de Adriatische kust, hoog op een heuvel. Een straat met leuke winkeltjes meandert naar het centrale plein met de dom. In die Basilica della Casa Santa vind je – je verwacht het niet – het stalletje waarin Maria, de moeder van Jezus, is geboren. Op onverklaarbare wijze zou het vanuit Nazareth naar Loreto zijn gevlogen. Loreto is dan ook een belangrijk bedevaartsoord. In Nederland vind je Loreto-kapellen in Thorn en Venlo, waarin het heilige huis is nagebouwd.

Loreto (foto: Edward Hendriks)
Loreto (foto: Edward Hendriks)

In de buurt van Loreto zijn prachtig witte zandstranden die nog niet overspoeld zijn door toeristen (even vragen aan de locals waar je precies moet zijn). Wandelen is heerlijk in het Parco Conero en in de omgeving spreekt nog vrijwel niemand Engels, zodat je je Italiaans goed kunt oefenen. Vanuit Loreto kun je De Marken (Le Marche) perfect ontdekken. Urbino en de grotten van Frassassi zijn niet ver weg en ook het binnenland met z’n groene heuvels en middeleeuwse dorpjes schreeuwt erom ontdekt te worden. Het aantal toeristen valt dus nu nog mee, maar dat zal niet lang meer duren. Het zou zomaar kunnen dat je De Marken in de zomer van 2015 voor het laatst voor je ‘alleen’ hebt!

Strand van Sirolo
Het strand van Sirolo met op de achtergrond Monte Conero (foto: Edward Hendriks)

Dat waren ze. Het tweede deel van onze must-sees voor Italië in 2015. Het eerste deel kun je hier vinden. Zit er iets van je gading bij? Van jou horen we graag wat jouw Italië-tips voor 2015 zijn. Je kunt het laten weten via een reactie hieronder. A presto!

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su DitIsItalie.nl. DitIsItalie.nl is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, campings, vakantiehuisjes, reizen en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

2 Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Waarom is Italië een laars

5 dingen die Google je graag over Italië wil vertellen

10 geheimen waardoor Italianen slank blijven

10 geheimen waardoor Italianen slank blijven