in ,

Italia a Zandvoort – editie 2013

Italia a Zandvoort
Italia a Zandvoort (foto's: Edward Hendriks)

Enigszins verhit stapte de redactie van Dit is Italië gisteren, 30 juni 2013, uit de auto, na een rit van ruim 2,5 uur. Het laatste uur in de file op weg naar Zandvoort. Nee, niet om aan het strand te liggen (hoewel het daar later op de middag niet eens zo’n gek weer voor was). We waren uiteraard naar Zandvoort getogen om het jaarlijkse spektakel op het circuit te aanschouwen. Een stukje Italië in de polder. Oftewel: Italia a Zandvoort.

Een mooie combinatie: de mooiste Italiaanse bolides (en ook wat minder mooie), hippe drankjes als limoncello en Aperol-Spritz, Italiaanse mode als stropdassen en overhemden, pizza uit de houtgestookte steenoven en – je gelooft het bijna niet – zon! Liefhebbers van Ferrari konden hun hart ophalen: er waren er meer dan 100 aanwezig.

Ook het klassieke Lancia was met meer dan 50 Fulvia’s goed vertegenwoordigd. En daarnaast natuurlijk vertegenwoordiging van alle bekende én onbekende Italiaanse automerken. Zelfs Vespa’s maakten tijdens Italia a Zandvoort hun rondjes op het circuit. Logisch dat velen (overigens merendeels mannen) er de rit en de file naar Zandvoort voor over hadden!

Italia a Zandvoort: zelf rijden in je Italiaanse auto

Hoogtepunt voor de vele aanwezige leden van een Italiaanse autoclub was natuurlijk het vrij rijden op het circuit. Er waren verschillende categorieën waarin je mee kon rijden: Abarth (de getunede versies van snelle Fiats), Lancia Fulvia, Ferrari Club Nederland (geen gewone club), Italiaans exclusief (voor de overige exclusieve Italiaanse merken), competizione (voor de snelle jongens en ja, dat kunnen ook Ferrari’s of Maserati’s zijn), Italiaans modern en Italiaans klassiek.

Ook Alfa Romeo had nog een eigen tijdslot waarbinnen gereden mocht worden. Rijden op het circuit is natuurlijk altijd spannend. Op het circuit van Assen hebben we het zelf ook weleens gedaan met onze Lancia Delta. Dat geronk van die motoren, de geur van benzine en verbrand rubber. Die loeihete motoren en handen die nat zijn van het zweet aan het stuur. Hard rijden is nog een ware kunst, zo blijkt dan.

All’anno prossimo, Italia a Zandvoort!

Op de paddock viel ook genoeg moois te zien in de vorm van getunede, omgebouwde, klassieke en bijzondere auto’s. Dat alles natuurlijk onder het genot van een Italiaanse snack en een Italiaans drankje. Of Hollandse frieten, mayonaise en bier.

Kortom, een heerlijk Hollands dagje in Italiaanse sfeer op circuit Zandvoort. Moe maar tevreden stapten we onze huidige niet-Italiaanse bolide weer in om in de file nog eens na te mijmeren over alles wat Italië zo mooi maakt.

Onderstaande video-impressie die we maakten van Italia a Zandvoort 2013 willen we je niet onthouden.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italiaans pak

Videocolumn: hoe kies je een goed Italiaans pak?

Valpolicella

Column: la degustazione del vino