in , ,

Italiaans kookboek: River Cafe 30

Een simpel, modern, Italiaans kookboek

Een van de simpele en heerlijke Italiaanse recepten uit het River Cafe 30-kookboek
Een van de simpele en heerlijke Italiaanse recepten uit het River Cafe 30-kookboek

Het is een van de bekendste restaurants ter wereld. Het River Cafe in Londen. Mijn zusje woont in Greenwich, Londen en maakt gretig gebruik van wat het culinaire walhalla te bieden heeft. Etnisch eten, goedkoop en kwalitatief goed op elke straathoek.

Zelf woon ik in een stadje in Zuid-Holland. Er is een leuk Italiaans wielercafé genaamd Fausto, waar ik Italiaanse taarten voor bak. Er zijn ook wel wat restaurantjes, maar voor een goede Italiaan moet ik met de auto naar l’Angolo Divino in Gouda of naar Trattoria Buon Gusto in Moerkapelle.

‘Italiaanse’ kookboeken

Het is grappig dat de meeste Italiaanse kookboeken die in Nederland verschijnen helemaal niet direct uit Italië komen. Het zijn boeken van migranten, wereldreizigers die Italië aandeden en verliefd werden. Eleonora Galasso, Katie Caldesi of de Nederlandse Janny van der Heijden en Frans en Karin van Munster.

Ze schrijven voor de Britse of Nederlandse markt over de Italiaanse keuken. Ook lezen we boeken van Italiaanse migranten: Carluccio en Contaldo, de Two Greedy Italians die we op de BBC konden zien. Ook zij werden pas in het Verenigd Koninkrijk ontdekt. Italiaans eten als exportproduct.

Het River Cafe aan de Thames Wharf in Londen
Het River Cafe in de pakhuizen aan de Thames Wharf in Londen (foto: Wikimedia)

River Cafe

In dit kookboek van het River Cafe, met in de inleiding een mooi tribuut aan de onlangs overleden oprichtster van het restaurant Rose Gray, vind je ook zo’n verhaal. Met als gevolg óók veel traditionele smaken.

Bagna cauda, panzanella, pappa al pomodoro, pasta e fagioli. Dat zijn de gerechten die sommige Italianen zelf inmiddels saai zijn gaan vinden. Zoals onze hutspot. Maar die internationaal een enorm succes zijn.

Ik leende het boek aan mijn leerling Carlotta. Charlotte Jooren heet ze eigenlijk, maar voor mij is het Carlotta. Ik ben docent Italiaans, geen kok. Dus het is leuk om samen een kookboek te proberen en van gedachten te wisselen. Lyrisch kwam ze terug met een verhaal over courgettesoep, risotto met eekhoorntjesbrood en een ricotta soufflé. ‘Heerlijk, eenvoudig te maken en leuk voor gasten,’ schreef ze erbij.

Chefkok Ruth Rogers vertelt het verhaal van River Cafe in Londen:

Echt Italiaans

Afgelopen zomer was ik nieuwsgierig naar Italiaanse koks. Ik ging naar een Italiaanse boekhandel op internet en zocht de bestverkochte kookboeken in Italië op.

Daar kwam ik boeken tegen van de nonchalante en ietwat ijdele Alessandro Borghese (een knap uitziende tv-kok, met een Amerikaanse moeder) die veel kookt met internationale ingrediënten en smaken.

Daarnaast is er de dóór en dóór Italiaanse Benedetta Rossi die met truttige schortjes op de covers van haar kookboeken staat. De Italiaanse vicina di casa, buurvrouw, qua type. Benedetta gaat voor de gezonde of snelle variant. Schrijft voor de moderne Italiaanse huisvrouw of man die geen tijd heeft om ’s middags al de stoofpan op het vuur te zetten, zoals La Nonna nog wel altijd deed.

Die Benedetta is overigens lang niet zo conservatief of traditioneel als dat haar schort doet lijken. Ze heeft een uitgebreid marketingimperium met website en een goed lopende kookboekenserie. Ze verschijnt dikwijls op tv en ik zou graag haar marketingagent willen leren kennen.

Ook kocht ik een kookboek van Cannavacciuolo, kijk maar eens goed hoe je dat schrijft. Een Gordon Ramsay-achtig type met eenzelfde kookprogramma voor de Italiaanse tv: Cucine da incubo, nachtmerriekeukens. In zijn kookboeken zijn de regels zéér strikt en de gerechten exclusief. Tv-persoonlijkheden dus, wier persoonlijkheden minstens zo belangrijk zijn als hun gerechten.

Het binnenwerk van het River Cafe 30-kookboek
Het binnenwerk van het River Cafe 30-kookboek

Preferisco…

De Italianen zelf zijn dan wellicht de gerechten uit het River Café 30 (ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van het restaurant in Londen) wat saai gaan vinden, de doorsnee buitenlander valt in katzwijm bij het proeven van deze traditionele toppers.

En ik moet eerlijk zeggen: het is interessant om die boeken te lezen van Benedetta, Cannavacciuolo en Borghese, maar ik kook liever uit River Cafe 30 dan uit mijn nieuwe Italiaanse kookboeken.

Eenvoud, kwaliteit en traditie, de buitenlanders weten het goed te brengen. En ook vanwege die prachtige uitgave in felle neonkleuren is het boek River Cafe 30 een aanrader.

Rose Gray kon zich wel mengen in een discussie met een Italiaanse chef over receptuur. Wat moet zij een mooi leven hebben gehad.

River Cafe 30: simpel, modern, Italiaans kookboek
door: Ruth Rogers, Rose Gray, Joseph Trivelli en Sian Wyn Owen
320 blz.
€ 29,99
Kosmos Uitgevers, maart 2018
9789021567761

Koop bij bol.com

Lotje Lomme

Geschreven door Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Italiaans in Utrecht en Geschiedenis in Bologna. Ze haalde in 2017 haar C2-certificaat bij de Universiteit van Siena en heeft 8 jaar Italiaanse les aan Nederlanders gegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

5 mooie camperplaatsen in Italië

Paus Franciscus trakteert op ijs

Sint Joris: paus trakteert op Italiaans ijs