in ,

Groenten van Antonio Carluccio

Italiaans kookboek van de sympathieke grijze Italiaan uit Engeland

Carluccio - Groenten Italiaans kookboek

Carluccio is een sympathieke Italiaanse grijsaard die al lange tijd in Engeland woont. Toen ik deze zomer in Engeland op vakantie was zag ik hem bij het tv-programma Cash in the (celebrity) attic waarbij hij enkele ongebruikte culinaire gebruiksvoorwerpen van de hand deed, samen met zijn culinaire Italiaanse vriend die ook in Engeland woont, Gennaro Contaldo. Ik moest wel om ze lachen, het is wel een simpaticone, die Carluccio.

Uno dei tanti

Antonio Carluccio heeft al een aantal vermaarde kookboeken op zijn naam staan, waaronder het kookboek Pasta, waarover ik vorig jaar een review schreef en waarbij ik vijf dagen lang elke dag een van zijn pastarecepten at. Hierbij probeerde ik ook de pompoenravioli, een recept dat ik ook weer tegenkwam in dit nieuwe boek van hem dat nu in de winkels ligt: Groenten. Die pompoenravioli kan ik iedereen aanbevelen, maar het boek belooft dat het om 120 gloednieuwe recepten gaat en dat klopt dus niet helemaal.

Hoe groen is Groenten?

De titel van het boek verwijst vooral naar de indeling: groene groenten, wortelgroenten, vruchtgroenten, peulvruchten en granen, kruiden, specerijen en noten en als laatste: paddestoelen en truffels. Een leuke indeling, maar een écht kookboek voor vegetariërs of groenteliefhebbers lijkt het mij niet. Soms zijn het meer de smaakmakers dan de groenten zelf die het gerecht karakter geven.

Daarbij heeft Carluccio een voorkeur voor gezouten kappertjes en ansjovis. Bijzonder groen zijn ze dus niet allemaal.  De klassieke pastiera (de graantaart met ricotta), risotto met zeekat, kalfskotelet met boter en salie, risotto alla milanese met kalfsschenkel… Heerlijk, maar hier zitten geen groenten in. Grappig en vernieuwend is wel dat er een gerecht in staat met sojabonen in de hoofdrol: niet een groente die ik makkelijk met Italië associeer.

Lekker snel en snel lekker

Ook staan er leuke dips, dressings en mayonaises in: iets dat vaak in kookboeken wordt achterwege gelaten maar dat makkelijk is voor een snel gerecht met gekookte of rauwe groenten. Dat presenteert de chef dan ook graag. Bagna cauda, hollandaisesaus en andere dipjes passeren de revue.

Wildplukken

In het boek wordt veel reclame gemaakt voor wildplukken: van paddestoelen, daslook, veldzuring en bijvoorbeeld paardebloem, maar daarvoor zul je in Nederland toch echt buiten de Randstad moeten wonen. Ooit had ik een buurmeisje dat paardenbloemen ging plukken in het hondenpoepveldje tegenover de flat in mijn probleemwijk in Utrecht. Als basis voor haar salade. Wildplukken lijkt me een leuke hobby, maar pak het niet te amateuristisch aan denk ik dan.

Buono però

Goed, dan heb ik gezeurd over de ‘groenheid’ van het boek, het wildplukken waarvoor ik eerst moet verhuizen en recepten die hij al eerder heeft gepubliceerd. Staan er dan wel lekkere recepten in? Jazeker! Mag ik vrij oproepen over wat voor in mijn hoofd is blijven hangen? De calzone met andijvie en kappertjes: buono, de gevulde savooiekook, ook buono.

Gerechten met lamsvlees maar ook gerechten met varkens- en kalfsvlees: smaken verschillen. Erg lekker is ook het recept dat je op ItalieUitgelicht.nl kunt vinden van de gevulde artisjokken (zie foto boven).

Het is geen dun boek en ook de hoeveelheid klassieke gerechten is groot (caponata, polenta, pesto genovese).Toch zijn er genoeg nieuwe recepten in om je weer te verleiden. Onbekende gerechten die je uitnodigen in de keuken. Jam van groene tomaten. Hertenmedaillons met morieljes, gnocchi van kikkererwten. Je hoeft je niet te vervelen. En daarin toont zich de meester.

Eindoordeel

Met de kennis van zaken die Carluccio heeft, heeft dit boek met 120 recepten zeker bestaansrecht. Toch blijft bij mij de indruk bestaan dat Carluccio dit kookboek over groenten in hoog tempo heeft samengesteld. En voor de vegetarische of veganistische mensen die graag Italiaans willen eten: wellicht is het beter het kookboek Cucina verde – vegetarisch genieten all’italiana aan te schaffen van Miki Duerinck en Kristin Leybaert.

groenten van antonio carluccioGroenten
door: Antonio Carluccio, illustraties: Katie Horwich
288 blz.
€ 27,95
Aerial Media Company, juli 2017
ISBN 9789402602128

Koop bij bol.com

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen via haar taalschool Di' la tua in Schoonhoven.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

italiaanse film un bacio

Italiaanse film: Un bacio

Perfecte schoondochter Marit Bruinsma met haar Napolitaanse vriend

Column: de perfecte schoondochter