in

Italiaans recept: focaccia

Superlekker als lunch of als tussendoortje. Focaccia, hoe maak je het thuis?

Benodigdheden

  • 400 gram bloem (patentbloem of manitoba)
  • 5 gram gedroogde gist
  • 200 ml water
  • 100 ml melk
  • 2 theelepels zout + nog wat voor de garnering
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel olijfolie + extra voor garnering
  • beleg: olijven, rozemarijn, oregano, kerstomaatjes…. wat je lekker vindt!

Bereiding

Activeer eerst de gist: doe de suiker in 100 ml van het water dat je vooraf een beetje hebt verwarmd. Los dat op en doe er vervolgens de gist bij. Laat het tien minuten staan zodat er bubbeltjes op het water komen.

Doe dit water hierna bij een kwart van de bloem en mix het met de deeghaak van de mixer op lage stand voor zo’n vijf minuten. Voeg dan de licht verwarmde melk toe (niet heet) en nog een kwart van de bloem. Mix het geheel nog twee minuutjes. Los het zout op in het resterende water. Doe dan dit mengsel bij de bloem en het water, samen met de resterende bloem.

Voeg de olijfolie toe (een eetlepel). Het deeg is vrij nat. Dat hoort zo. Leg er een natte doek over of dek de kom af met plastic folie en laat het minstens twee uur rusten.

Leg een vel bakpapier op de bakplaat en leg het deeg hierop in de gewenste vorm. Het deeg is superplakkerig nu, het is makkelijker je handen met wat olijfolie in te smeren voor je het deeg aanpakt. Druk je vingertoppen er een beetje in. Beleg het deeg met wat je lekker vindt. Laat dan nog twee uur rusten voor je het de oven in doet. Het kan dan mooi rijzen.

Maak af met een beetje olijfolie en nog wat zeezout. Verwarm de oven voor op 200 graden. eAls de oven op temperatuur is doe je de focaccia er twintig tot 25 minuten in.

Ma che bontà!

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen via haar taalschool Di' la tua in Schoonhoven.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italiaans recept: pastasalade met tomaat, mozzarella en basilicum

Toscana by Bike