in ,

Italiaans recept: torta Santa Pollastra

Een heerlijk recept voor een kersttaart, de torta Santa Pollastra. Afkomstig van het weblog van vriendinnen van mij uit de buurt van Florence die een fantastisch radioprogramma hebben op de lokale Toscaanse radio. Tip om eens te luisteren op de donderdagavond als je Italiaans een beetje behoorlijk is. En anders is het ook leuk voor de goede muziek overigens!

Het oorspronkelijke recept kreeg een van de radiomeisjes van haar oma, waar ze altijd tussen de middag pasta gaat eten. De meiden maakten een Italiaanse remake van het liedje Girls just wanna have fun van Cindy Lauper. De oma, zo’n echte nonna die geen maatbeker gebruikt om pasta te maken, maar die op het oog wéét hoeveel bloem je nodig hebt, kun je trouwens ook zien in dit filmpje, helemaal aan het begin.

Recept Italiaanse taart: torta Santa Pollastra

De taart bestaat uit een bodem, een vulling en een topping. De bodem en de vulling bak je samen in de oven. De topping doe je er later op als de taart is afgekoeld.

Ingrediënten voor de bodem

  • 150 gram roomboter
  • 100 gram suiker
  • 100 gram amandelbloem
  • 200 gram 00-bloem (farino tipo 00, ook in Nederland verkrijgbaar) voor taart, of anders gewone bloem
  • vier eetlepels cacao
  • 1 ei
  • kaneel, een theelepel
LEES OOK:  Aperol Spritz: zo maak je 'm

Ingrediënten voor de vulling

  • 500 gram ricotta
  • rasp van een halve citroen
  • twee eetlepels poedersuiker

Ingrediënten voor de topping

  • jam en verse vruchten naar smaak (bijvoorbeeld frambozenjam en verse frambozen of bramenjam met verse bramen)

Italiaans recept - torta Santa Pallastra - 4

Bereiding van de taart

Bereidingswijze van de bodem:  Je mengt de suiker met het ei goed en doet dan de rest van de ingrediënten voor de bodem bij elkaar. Goed kneden en de bal in een plastic folietje wikkelen. Halfuurtje laten rusten in de koelkast.

Dan: oven voorverwarmen op 180 graden. Meng de ingrediënten voor de vulling. Doe een bakpapiertje in een taartvorm en doe het deeg voor de bodem in de taartvorm. Doe het zo dat de bodem is bedekt met een laagje en dat je een opstaand randje krijgt waar de vulling in kan. Doe dan de vulling erin en doe de taart 45 minuten in de oven op 180 graden.

Als je de taart uit de oven haalt, even af laten koelen en dan een laagje jam en de verse vruchten erop.

Italiaans recept - torta Santa Pallastra - 3

Buonissmo!

Italiaans recept: torta Santa Pollastra
Beoordeel dit artikel

Geschreven door Lotje Lomme

Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Italiaans in Utrecht en Geschiedenis in Bologna. Ze heeft twee kleine bambini en kookt Italiaans voor buurtgenoten. Ook geeft ze Italiaanse les en vertaalt ze nu en dan via Italiaans in Schoonhoven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…