in

Taalmaatjes gezocht!

Italiaans leren van Italianen

Taalmaatje Italiaans nodig?
Taalmaatje Italiaans nodig? (beeld: Duolingo)

Maatjesprojecten zijn succesvol. Nieuwe Nederlanders worden gekoppeld aan ‘oude’ Nederlanders, dementerende ouderen aan vrijwilligers, jongeren met een handicap aan jongeren zonder handicap. Allemaal om te zorgen voor positieve actie. Ook om Italiaans te leren kun je prima gebruikmaken van taalmaatjes!

Maximale input

‘Als je Italiaans wilt leren, moet je gewoon naar Italië gaan,’ hoor ik wel eens als docent. Natuurlijk helpt het als je je onderdompelt in de taal. Door alle mogelijkheden van internet is het ook mogelijk je in Nederland al onder te dompelen in het Italiaans. Social media, apps, kranten, tv, alles is te bereiken via de computer. Je moet je input van het Italiaans maximaliseren. Er zo veel mogelijk om mee in aanraking komen.

Elkaar helpen

Een persoonlijk contact heeft ook meerwaarde, dat is zeker. Daarom ben ik als docente een Facebookgroep begonnen waar Nederlanders en Italianen elkaar kunnen leren kennen om vervolgens buiten de groep afspraken te maken. Een maatjesproject voor Nederlanders en Italianen. Dan kunnen ze gaan skypen, mailen, chatten, whatsappen of afspreken in het echt. Het idee is dat jij een Italiaan helpt met zijn Nederlands, en dat de Italiaan jou helpt met je Italiaans!

Taalmaatje nodig?

Op het moment zijn er al aardig wat Italianen, vooral migranten in Nederland, die zich hebben aangemeld bij de groep. Waarschijnlijk omdat de groep een Italiaanse naam heeft, hebben Italianen de groep makkelijk gevonden. Maar ik ben nog op zoek naar wat Nederlanders die Italiaans aan het leren zijn voor het maatjesproject. Je kunt in de groep reageren op een bericht dat een Italiaan heeft geplaatst, als je het een interessant bericht vindt. Ook kun je zelf een bericht plaatsen en wachten wat voor reacties je krijgt voor je afspreekt met iemand.

Eigen ervaring

Zelf heb ik een tijdje een taalmaatje gehad. Ik wilde graag leren om beter de congiuntivo te gebruiken. Zo corrigeerde ze me als we aan het skypen waren. Onze onderwerpen waren gewoon alledaagse en persoonlijke dingetjes. We waren eigenlijk gewoon aan het kletsen over onze activiteiten, dat deden we wel op vooraf afgesproken tijden. Daarnaast hadden we onze telefoonnummers uitgewisseld en als ik een vraag had, dan kon ik die snel even appen. Dat deed zij ook.

Ervaringen van twee deelnemers

Stefano: ‘Ik vind dit project heel interessant en prettig. Het doel is verbeteren met praten en luisteren. Ik ontmoette een leuk persoon: we delen ervaringen met elkaar en praten over dingen die we allebei mooi vinden, zoals muziek, sport en onze vrije tijd. Hoewel het verbeteren van spreken en luisteren van verschillende mogelijkheden afhangt, vind ik dit initiatief een handig idee. Mijn suggestie aan mensen die de taal willen perfectioneren is: doe maar mee!’

Monique van de Blom – Tetteroo: ‘Ik ben zeer te spreken over het project. Naast het verbeteren van de wederzijdse mondelinge taalvaardigheid, neem je ook kennis van elkaars cultuur. Muziek en sport, maar ook politiek en televisieprogramma’s vormen regelmatig onderwerpen van gesprek. De huidige communicatiemiddelen maken het mogelijk makkelijk en op een informele manier contact met elkaar te hebben.’

Doe je mee?

De groep heet Tandem linguistico – Olandese / Italiano, waar je met zijn tweeën op dezelfde fiets zit naar hetzelfde doel: het beter leren van een taal.

Italiaans leren kun je trouwens ook via een van de vele gratis cursussen Italiaans die je online kunt vinden.

Lotje Lomme

Geschreven door Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Italiaans in Utrecht en Geschiedenis in Bologna. Ze haalde in 2017 haar C2-certificaat bij de Universiteit van Siena en heeft 8 jaar Italiaanse les aan Nederlanders gegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

spookdorp Craco Basilicata

Italiaanse spookdorpen: Craco

Koelkastmagneet

Souvenir-stress? Met deze 8 tips niet meer!