in

Enzo Avitabile: Napolitaanse zanger met een missie

Enzo Avitabile
Enzo Avitabile, Napolitaans zanger en ook niet onverdienstelijk op de saxofoon (foto: Wikimedia)

Enzo Avitabile is een bekende zanger uit Napels. In zijn taalgebruik zitten veel christelijk-humanistische concepten zoals mededogen, barmhartigheid, het Koninkrijk van God en het opkomen voor de zwakkeren. Met zijn liedjes giet hij deze concepten in de vorm van een politieke strijd. De Italiaanse cultuur, maar ook andere plekken in de wereld zijn doordrenkt met deze christelijke taal en dat is wellicht ook een van de redenen dat de liedjes ook buiten Napels zoveel weerklank vinden. 

Saxofonist, zanger, ceremoniemeester van intieme uitvoeringen van bijna sacrale muziek, performer, schrijver en componist van populaire, volkse en klassieke muziek. Het onderwerp van een documentaire, gemaakt door Oscarwinnaar Jonathan Demme en zelf ook winnaar van meerdere prijzen. We hebben het over Enzo Avitabile.

Een lokaal fenomeen in Napels en een categorie apart. Zijn taal is het Napolitaans. Laten we je wat vertellen over zijn carrière. 

Burgerlijke strijd

Avitabile weigert om in het Italiaans te zingen, omdat hij zich in zijn eigen taal, het Napolitaans, beter uit kan drukken. Zijn liedjes zijn een opwindende uitnodiging tot rebellie en een oproep aan het eigen geweten. Terugkerende thema’s voor hem zijn het willen handelen, de oproep tot actie en de burgerlijke strijd.

ZIjn lied Mane e Mane is het onderwerp van een benefietproject van Unicef, in het leven geroepen om geld in te zamelen voor onderwijs voor kinderen in Benin.

Zijn liedjes zijn gebaseerd op herhaling en hebben een ritmisch, haast gewijd karakter.

Universele muziek

Avitabile werkte samen met Hugh Masekela, Amina, Baba Sissoko, Khaled, allemaal namen van wereldfaam. Elke zanger neemt daarin zijn eigen verhaal en kwaliteiten mee. Samen slaan ze een brug tussen de verschillende culturen en maken een vuist tegen geweld.

Afrika en Napels, Zuid-Italië en Palestina worden in zijn liedjes één. Deze zuidelijke landen zijn allen gebrandmerkt door armoede en tragiek en vormen zo een dankbaar onderwerp.

Het lied Tutt’ egual song’ ‘e criature is een barmhartig lied dat gaat over kinderen in conflictgebieden. Opdat kinderen hun eigen dimensie kunnen leven, juist in die plekken waar er geen plek is om kind te zijn. Het lied verwoord zo een universeel thema: de rechten van het kind.

Moederland

Wie is de inspiratie geweest van Avitabile? Hij noemt zelf Sant’Alfonso. ‘De grond van Sant’Alfonso is nog steeds het moederland van alle verslagenen van de stad, de mensen die ongezien en onterft zijn. Sant’Alfonso is nog steeds het schijnende licht voor de laatsten.’

Op deze manier beschrijft Avitabile Sant’Alfonso: kerkgeleerde, schrijver, architect, advocaat, dichter, missionaris, schrijver en componist. Aan hem zijn de spirituele liedjes te danken.

Enzo Avitabile en Sant’Alfonso delen hun geboortegrond Marianella, een wijk in het noorden van Napels waar de grond ooit werd bewerkt. Vandaag de dag wordt het gebied als ‘moeilijk’ beschouwd en maakt het deel uit van de metropool Napels.

Het platteland van Scampia, eens de plek van wandelingen, gedachten en gebed, is vandaag de dag een plek van geweld en marginalisering.

Le Vele in Scampia, Napels (foto: Mirko Bozzato/Pixabay)

Avitabile heeft ook A peste geschreven. Een gebed in de vorm van een gedicht gericht aan de heilige Maria om de grond van Scampia weer gezond te maken en te bevrijden van de plaag van de Camorra.

Soundtrack

De film Indivisibile van Edoardo De Angelis wordt begeleid door de klassieke nummers van Avitabile. De film kreeg twee David di Donatello-prijzen, voor de muziek en voor het liedje van Avitabile Abbi pietà di noi.

Indivisibili Italiaanse film
De fimposter van Indivisibile, waarvoor Enzo Avitabile muziek componeerde

Enzo Avitabile en Sanremo

Na 18 albums en 35 jaar carrière nam Enzo Avitabile in 2018 voor de eerste keer deel aan het festival van Sanremo. Deelname hieraan is van grote symbolische waarde. Het festival is altijd de tempel geweest van de popmuziek, maar toch opende het die keer zijn deuren voor de ‘volkse’ muziek van Avitabile.  

N.B. Dit artikel is een bewerking van het artikel van Vincenzo Rossini op unadimille.it en maakt in het Italiaans onderdeel uit van de nieuwe A2-training van Dit is Italiaans (binnenkort te volgen!).

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen via haar taalschool Di' la tua in Schoonhoven.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Isola di Beau

Nieuw op tv: Isola di Beau

Mosselen op Pugliese wijze

Recept: mosselen op Pugliese wijze