Mahmood - Soldi
Mahmood doet met 'Soldi' mee aan het Eurovisie Songfestival 2019 voor Italië (beeld: YouTube)
in ,

Italiaanse inzending songfestival 2019: Mahmood

Deze artiest gaat het opnemen tegen Duncan Laurence op 18 mei 2019

Italië is een van de landen die zich met het Eurovisie Songfestival rechtstreeks voor de finale plaatst (vanwege de financiële bijdrage van deze zogenoemde Grote Vijf). De Italiaanse inzending van 2019 is het nummer Soldi van singer-songwriter Alessandro Mahmoud.

Alessandro Mahmoud (artiestennaam: Mahmood) is geboren in 1992 en opgegroeid in Milaan. Zijn moeder is Sardijnse, zijn vader komt uit Egypte.

Zoals in Italië gebruikelijk wordt de winnaar van het nationale liedjesfestival Sanremo afgevaardigd naar het Eurovisie Songfestival. Nadat Mahmood vorig jaar al de wedstrijd voor aanstormend talent had gewonnen, mocht hij dit jaar meedoen aan het échte Sanremo.

Ook in 2016 deed hij al eens mee aan Sanremo, in de categorie Nieuwkomers. Hij werd toen vierde. Vorig jaar kwam zijn eerste muzikale werk uit, dit jaar volgde een album (YouTube-kanaal van Mahmood).

In Soldi zingt hij over geld dat niet gelukkig maakt. Sterker nog, het maakt soms hele families kapot. Het is een persoonlijk liedje over zijn vader die hem en zijn moeder verliet en die inmiddels 4 huwelijken verder is.

Mahmood zingt stukjes in het Arabisch, een taal die hij overigens niet spreekt. Het maakt hem slechts nostalgisch, naar eigen zeggen.

Mahmood was overigens niet de keuze van het Italiaanse publiek, maar heeft zijn overwinning aan de jury van Sanremo te danken. De Italianen zelf stemden hem op plek 7 tijden Sanremo.

De uitslag van Sanremo 2019 op de Italiaanse televisie:

Volgens vicepremier Luigi Di Maio is de inzending van Italië dan ook de keuze van de elite in plaats van het gewone volk. De keuze voor Mahmood zou in het licht van de discussie over migranten in Italië moeten worden gezien.

Met zijn Noord-Afrikaanse uiterlijk en zijn Arabische teksten is zijn overwinning een politiek correcte keuze, aldus critici. Vicepremier Matteo Salvini vond dat de nummer 2, Ultimo, had moeten winnen.

Hoe dan ook, aangezien Italië sowieso door is en de Nederlandse inzending Arcade volgens de bookmakers hoge ogen gaat scoren, zullen Mahmood en Duncan Laurence het in de finale op zaterdag tegen elkaar moeten opnemen.

Duncan Laurence, die in de lijstjes van de wedkantoren steevast bovenaan staat, zei op de radio Mahmood het meeste te vrezen. ‘Ik ben het bangst voor Italië.’ Hij vond Mahmood een ‘heel goede artiest’ met een ‘heel goed liedje’.

Bookmakers Eurovisie Songfestival 2019
Duncan staat nog steeds op één bij de wedkantoren! (bron: eurovisionworld.com)

Mahmood begon zijn verblijf in Tel Aviv met een keelontsteking, maar daar is hij inmiddels aardig van opgeknapt. In het filmpje hieronder zie je Mahmood tijdens zijn eerste repetitie in Tel Aviv deze week:

De tweede repetitie van ‘onze’ Duncan Laurence:

Wie is de winnaar van deze twee volgens jou?

Update 19 mei 2019: uitslag songfestival

Zoals verwacht eindigde Mahmood hoog op de ranglijst. Maar niet hoog genoeg om Duncan te verslaan. Mahmood behaalde voor Italië de 2de plaats met in totaal 465 punten van de vakjury en de televoters.

uitslag Eurovisie Songfestival
Dit is de hele uitslag van het Eurovisie Songfestival 2019 (bron: Eurovision)

Bron: songfestival.be

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Geef een reactie

Avatar

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Wandelingen door Rome met Godfried Bomans

De 9 mooiste momenten van etappe Numero Uno