in

Italiaanse literatuur: Levenslicht van Silvia Avallone

recensie levenslicht silvia avallone

In Bologna is de 17-jarige Adele zwanger van Manuel. Ze wonen in een achterbuurt en het lijkt er niet op dat Manuel bij haar zal blijven of voor het kind zal kunnen zorgen.

De personages

Adele woont bij haar moeder in een aftandse flat in een Italiaanse probleemwijk. Adeles moeder werkt in een wedkantoor en heeft moeite om de eindjes aan elkaar vast te knopen. Adele heeft ook nog een zusje: Jessica.

En dan is er Zeno, een intelligente jongen die voor zijn gehandicapte moeder zorgt en vanuit het tegenoverliggende appartement zo in de woonkamer kan kijken van Adele. Hij is gefascineerd door haar en elke avond schrijft hij over haar op zijn computer. Vroeger was hij bevriend met Manuel, maar deze koos voor de criminaliteit en Zeno niet.

Zeno krijgt les van Dora. Een docente aan een middelbare school die graag zwanger wil worden van Fabio. Ze verlangt ontzettend naar een kind, maar haar relatie komt onder druk te staan en Fabio gaat daardoor uitkijken naar Emma, het domme blondje met het mooie figuur dat hij nog kent van de middelbare school.

Fabio heeft een rotjeugd gehad, net als Manuel. Geen zorgzame, liefdevolle ouders en een leven dat wordt getekend door gebreken. Fabio weet er echter een streep onder te zetten, zo lijkt het, want hij wordt een succesvol architect. Maar ook bij de mensen die wel succesvol worden, ligt het ongeluk van het verleden en verdriet in de toekomst op de loer.

Tegenslagen

Een ongelukkige jeugd, geldgebrek, weinig succesvolle ervaringen, een negatieve omgeving. Soms raakt het leven in een negatieve spiraal bij een ongelukkige gebeurtenis en lukt het niet om de draad weer op te pakken. Als alle negativiteit in je hoofd gaat zitten en zich daar comfortabel gaat nestelen en alle mogelijke uitwegen blokkeert.

Hoewel tegenslagen in deze roman in vele vormen verschijnen (onvruchtbaarheid, geldgebrek, een afwezige vader), wordt niemand erdoor gespaard. Iedereen krijgt ermee te maken en iedereen moet zijn geluk bevechten.

Bologna

Tegelijkertijd wordt een reëel beeld geschetst van Bologna, het rijke historische centrum én de troosteloze buitenwijken.

Je gaat met de rijke Fabio naar het dure Piazza Minghetti en loopt met hem door de oude Santo Stefano. Jessica mag van haar vader iets uitzoeken in de peperdure winkels aan de Via Farini.

Je ziet de karakteristieke studentenstad, de Via Zamboni waar de studenten lopen en de Via Castiglione waar de school van Zeno en Dora staat.

Met Manuel, Zeno en Adele neem je bus 22 naar de buitenwijken en loop je door de fictieve achterbuurt waar de Vermicelli staan, de troosteloze flats met afbladderend beton en de gevangenis in Via del Pratello.

Als vakantieganger in Italië zie je die troosteloosheid van de buitenwijken vaak niet, maar Italië kent dezelfde grootstedelijke problemen als die in Nederland en België.

De problemen in deze roman worden goed herkenbaar gemaakt. Wat doe je als ouder met tegenslagen? Wat heb jij jouw kind te bieden?

Al met al een prachtige roman, dit verhaal van Silvia Avallone.

levenslicht - silvia avalloneLevenslicht (Da dove la vita è perfetta)
door: Silvia Avallone (vertaald door Manon Smits)
432 blz.
€ 19,99 (ook verkrijgbaar als e-book)
De Bezig Bij, mei 2018
ISBN: 9789403106502

Koop bij bol.com

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen via haar taalschool Di' la tua in Schoonhoven.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fico Eataly World

Een ochtend FICO Eataly World in Bologna

De 5 mooiste plekken in Basilicata