in , ,

Italiaans kookboek: Eataly

Eataly - Italiaans kookboek

Een dikke kookbijbel die doet denken aan de Zilveren Lepel, maar die een heel andere traditie heeft. Waar komt Eataly vandaan? En wat halen we in huis met dit exclusieve, nieuwe Italiaanse kookboek?

Eataly in New York City
Eataly in New York City (foto: Wikimedia)

De restaurantketen Eataly

Eataly is een restaurantketen uit Italië die ook in het buitenland opmars maakt. Ze brengen alvast hun kookboek uit en lijken zo de weg vrij te maken voor de komst van de keten naar Nederland. Hierover wordt al gespeculeerd op het internet. Goed en goedkoop écht Italiaans eten. Daar hebben de Nederlanders wel oren naar. Van een franchise kun je van alles vinden: het is fijn om overal dezelfde vertrouwdheid met een concept te vinden, maar het drukt de creativiteit en eigenheid en staat in contrast met een familiebedrijf, een persoonlijk idee, de persoonlijke touch van een restauranteigenaar. Ook Italië ontsnapt echter niet aan franchises en echt niet elke Italiaan gruwt van Starbucks.

Modern Italiaans: minder, minder, minder!

Terug naar het kookboek. In dit naslagwerk gaat de aandacht uit naar de moderne Italiaanse keuken. Minder romige bechamelsauzen, minder stoofpotten die acht uur moeten pruttelen en minder glutenrijke 00-bloem. Minder, minder, minder!

De rijke Italiaanse traditie wordt een beetje opzij gezet. Wel staat er dan bijvoorbeeld een prachtige salade in van roodlof, druiven, vijgen en nog wat italianigheden, licht verteerbaar, smaakvol en gezond.

De moderne Italiaan wil ook risotto’s met parelgort in plaats van riso arborio en een eivrije frittata. Die eivrije frittata blijkt dan een Italiaanse pannenkoek te zijn van maïsmeel en sojamelk met spinazie en wortel. Er zit wat retorische verleiding in de presentatie van de gerechten waar sommige mensen geen weerstand aan kunnen bieden.

Ook leuk is een herwaardering van traditionele gerechten die dan weer helemaal blijken te passen in het moderne frame. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de pizzocheri van boekweitmeel. Leuk om eens te proberen.

Cavalo nero in het Italiaanse kookboek Eataly
Cavalo nero in het Italiaanse kookboek Eataly (foto: toestemming Eataly/Spectrum)

De efficiënte keuken

568 bladzijden kookplezier met een frisse en transparante vormgeving: de heerlijk uitziende gerechten lijken allemaal geportretteerd op een groen scherm waarna er gedachteloos een rustgevend behangetje achter is geplakt. Een beetje steriel doet het aan, het is niet de warme rommelige keuken van La Nonna, maar een handboek voor werkende Italianen die zakelijk en to-the-point zijn.

Geen foto’s of verhalen over mensen of geschiedenis, grappen, anekdotes of ambachtelijkheden maar een zakelijke, opgeruimde en licht verteerbare lunch die hip en efficiënt is. Efficiënt is doorgaans niet het bijvoeglijk naamwoord dat ik associeer met Italië, maar het is wel iets wat bewonderd wordt in Italië.

Meestal hebben ze het dan over het hoge Noorden, maar Eataly is ook efficiënt. En daar zijn ze trots op.

Een beetje van mezelf en een beetje van…

Vabbè, het kan zijn dat de inslag niet helemaal aansluit bij mijn voorkeuren, ik kan met goed gemak gerechten presenteren op een manier die ik wil. Zo maakte ik een heerlijke gerstsoep met cavolo nero, een romanesco-taartje, kip met druiven, kool-millefeuille en savooiekoolstrudels. Warme winterse gerechten die ook in mijn huis hun plaats vinden, zij het soms met de toevoeging van wat eigen creativiteit om er net iets meer karakter aan te geven.

Een beetje van mezelf en een beetje van… Eataly!

Eataly - eigentijds Italiaans kokenEataly: eigentijds Italiaans koken
door: Eataly
568 blz.
€ 45
Spectrum, oktober 2017
ISBN 9789000356867

Koop bij bol.com

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen via haar taalschool Di' la tua in Schoonhoven.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italiaanse serie: 1993

Het overlevingspakket voor de au pair in Italië

Deel 1: als au pair naar Italië