in , ,

Gorreto: het dorp met de oudste inwoners van Europa

Het dorp Gorreto ligt in Ligurië. Het heeft een inwonertal van 94 en de gemiddelde leeftijd bedraagt 65,1 jaar. Daarmee heeft het de oudste populatie van heel Europa.

Met een inwonertal van onder de 100 zielen zijn de voorzieningen uiteraard beperkt. Er is één bar, één kruidenierswinkel, een klein hotel, een restaurant en een bouwmaterialenhandel.

Het Italiaanse platteland

Gorreto ligt in de Val Trebbia tussen Genua en Piacenza. Over deze vallei schreef Ernest Hemingway ooit dat het de mooiste van de wereld is. Maar ondanks alle schoonheid loopt Gorreto het risico dat ook veel andere kleine dorpen op het Italiaanse platteland lopen: een spookdorp worden.

Het gemiddelde van 65 jaar is nog relatief laag. Dat komt doordat in 2013 een Roemeens stel in het dorp kwam wonen. Zij kregen een baby, die het gemiddelde weer flink omlaag haalde.

De zwaarste periode voor dorpen als Gorreto breekt nu aan. In de winter zijn veel ouderen zonder vervoer er op zichzelf aangewezen. De dichtstbijzijnde grote steden Genua en Piacenza liggen beide op anderhalf uur rijden afstand.

Gorreto als vakantiebestemming

In de zomer lijkt er dan weer niks aan de hand. De populatie stijgt door de invloed van seizoenswerkers en vakantiegangers tot tweeduizend mensen, die er genieten van de rust en de ruimte.

Het toerisme is de enige kans op overleven voor bijna uitgestorven dorpen als Gorreto. Daarom is het belangrijk dat de omgeving duurzame initiatieven in ecotoerisme ontplooit. En dat er in de buurt geen vervuilende industrie komt.

Zoals elk zichzelf respecterend Italiaans dorp heeft Gorreto natuurlijk ook een belangrijk jaarfeest. Ieder jaar op 1 november vindt het Sagra della Castagna plaats, waarbij juist ook buitenstaanders van harte zijn uitgenodigd. Aan gastvrijheid is ook in dit dorp dus geen gebrek.

Naast Gorreto is er een ander bekend voorbeeld van een bijna-spookdorp dat zichzelf opnieuw heeft uitgevonden als toeristische bestemming: Civita di Bagnoregio. In de winterperiode wonen hier nog slechts een handvol Italianen.

Bron: thelocal.it

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 taalfouten die Italianen niet meer kunnen horen

Column: te voet naar Rome – deel 20