in ,

Italiaans leren: Italiaans voor zelfstudie

Een handzaam boek voor de gemotiveerde en zelfstandige leerling

italiaans voor zelfstudie

Niet iedereen vind een groepscursus Italiaans fijn. Je zit met mensen van verschillende niveaus in een klas, soms moet je er een eind voor rijden en het is ook niet altijd op een tijdstip dat jou uitkomt. In zo’n geval is het boek Italiaans voor zelfstudie mogelijk een uitkomst.

Beter dan een reguliere methode

Het is zeker aan te bevelen dit boek te kiezen als je zelf de taalstudie wilt oppakken. Aan de vele groepsopdrachten van een reguliere methode die docenten in de klas gebruiken heb je dan niet zo veel. Bij het tekstboek zit ook een werkboek met extra oefeningen. Ook is dit een prima boek als aanvulling op het materiaal dat je krijgt in de klas.

Indeling van het boek

Het boek gaat alweer een tijdje mee en kent niet de didactische indeling van een hoofdstuk zoals we die vandaag de dag vaak zien. Het zijn oefeningen e basta. Er is weinig inleiding, activering voorkennis, analyse en synthese of herhaling.

Het zijn wel gedegen oefeningen. Je wordt best wel uitgedaagd, maar er staan ook genoeg hulpmiddelen in het boek, in de vorm van vocabulaire en grammatica-uitleg in het Nederlands, om je de taal een beetje eigen te maken. Er zijn twintig hoofdstukken met elk een eigen praktisch thema.

Een enorme plus van het boek is dat de plek in het woord waar de klemtoon ligt, dikgedrukt is. De klemtoon in het Italiaans is iets waar ik veel leerlingen mee zie worstelen. Ook is het licht van toon: er staan grappige tekstjes en tekeningetjes in en ook leer je hoe je moet vloeken in het Italiaans.

Niveau

Het boek leidt op tot niveau A2/B1 en dat is eigenlijk een prima niveau voor een redelijke kennis van het Italiaans. Je kunt er een leuk praatje mee maken in Italië. De volledige grammatica is niet verwerkt in dit boek, maar het is ook wel prima dat ze dit niet hebben gedaan. Dat zou het boek nogal compact maken en te weinig oefeningen bieden om je de grammatica echt eigen te maken. Ook is niet helemaal duidelijk welke kennis bij welk niveau hoort, dat is bij de boeken van nu ook wel anders. Hierdoor kun je niet gericht in de stappen oefenen van het ERK.

Italiaans leren, best wel moeilijk

Het Italiaans is best een moeilijke taal. Er zijn veel uitzonderingen op algemene regels bijvoorbeeld. Die vormen dan ook weer de regel natuurlijk. Zelf vind ik het fijn als je eerst de regel leert en pas in een later stadium de uitzonderingen. Dat doet dit boek niet. Maar eerlijkheid gebiedt te zeggen: dat deden alleen de studieboeken uit de jaren 50. In bijna alle moderne studieboeken zul je meteen de complete volledige regel van een grammaticaal onderwerp moeten leren en moeten kunnen toepassen.

Een bladzijde uit het leerboek Italiaans voor zelfstudie
Een bladzijde uit het leerboek Italiaans voor zelfstudie

Mijn ervaring

Zelf heb ik erg veel gehad aan een zelfstudieboek bij het leren van de Italiaanse taal. Door de wat meer rigide structuur van het boek, die je dwingt gedisciplineerd te handelen. En door middel van de gedegen oefeningen die je kennis verankeren in je geheugen. Had dit boek in mijn tijd bestaan, dan had ik er zeker gebruik van willen maken!

Motivatie Italiaans voor zelfstudie

Als je eenmaal echt bent gemotiveerd, dan is dat de allerbeste manier om te leren. Als je zelf nieuwsgierig bent, dingen op wilt zoeken en actief de Italiaanse taal opzoekt in het dagelijks leven, is dat de allerbeste garantie voor het snel verwerven van de taal.

Dan zul je zien dat je docent veel meer iemand is die je begeleid in je zelfgekozen leerproces, dan iemand van wie je afhankelijk bent om je oefeningen te controleren. Discipline opbrengen omdat je iets leuk vindt is veel makkelijker dan discipline opbrengen omdat het moet van de juf.

Bij Italiaans voor zelfstudie van Prisma hoort een twee uur durende audiofile met gesprekken, die je na aanschaf van het boek kunt downloaden vanaf de website.

Liever geen boek?

Leer je liever niet met een boek? In het internettijdperk is het gelukkig ook goed mogelijk om je het Italiaans eigen te maken aan de hand van websites, video’s, apps en podcasts.

italiaans voor zelfstudie

Italiaans voor zelfstudie
Inkijkexemplaar
door: Rosanna Colicchia, Marco Silvani, Jaques Brinker
272 blz.
€ 34,99
Uitgeverij Prisma, januari 2016
ISBN 9789000351305

Koop bij bol.com

🇮🇹 Tip: wil je zelf Italiaans leren op je eigen tempo, wanneer het jou uitkomt? Meld je nu aan voor de online cursus Dit is Italiaans voor beginners, die je begeleidt naar een A1-niveau.

De cursus is speciaal samengesteld voor Dit is Italië, door een ervaren docente Italiaans. Boordevol uitdagende en afwisselende lessen, video’s, audiobestanden, oefeningen en een A1-toets om je die prachtige Italiaanse taal eigen te maken.

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen via haar taalschool Di' la tua in Schoonhoven.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

italiaanse serie 1993

Winactie: 1993, het vervolg op de Italiaanse serie 1992

Politieke twist om tiramisu

Politieke twist om tiramisu