in , , , ,

10 niet te missen Napolitaanse lekkernijen

Zoektocht naar de lekkerste Napolitaanse dolci en specialiteiten

sfogliatelle a napoli - napolitaanse lekkernijen
Voor de beste sfogliatella staan ze in Napels in de rij (foto: Edward Hendriks)

Het gezegde ‘Napels zien en dan sterven’ van Goethe kan wat mij betreft nog iets worden uitgebreid: ‘Napels zien, proeven en dan sterven’. Naast de pizza waar Napels natuurlijk om bekend staat, heeft de Zuid-Italiaanse stad nog veel meer typische etenswaren die je zeker moet proeven als je er bent. Vandaag een lijstje met 10 niet te missen Napolitaanse lekkernijen! Krijg jij ook al zo’n trek om te gaan?

Een van de vele punten waar dolci napoletani kunt krijgen (foto: Edward Hendriks)

1. Pizza Margherita

pizza margherita
De klassieke pizza Margherita uit Napels (foto: stu_spivack – Flickr)

Nummer één is niet heel verrassend, maar moét toch in elk lijstje over Napels worden genoemd: de pizza Margherita. Zoals bekend is deze pizza in Napels voor het eerst gemaakt en nog steeds de absolute favoriet. De beste pizza’s van Napels (en heel Italië) eet je bij Di Matteo, Sorbillo en Da Michele, waar ook een scène van de film Eat, pray, love is opgenomen.

2. Zeppole di San Giuseppe

Een zeppola is een soort gebakje dat vooral traditioneel tijdens la Festa di San Giuseppe op 19 maart, de dag waarop ook la Festa del Papà (Vaderdag) wordt gevierd, wordt gegeten. Er bestaan twee soorten zeppole, namelijk fritta en al forno, gefrituurd of uit de oven. De zeppola is gemaakt van zacht deeg met daarop een soort puddingachtige crème en kersen. Eén van de beste pasticcerie waar zeppole worden gemaakt en verkocht is Scaturchio op Piazza San Domenico Maggiore.

Zeppole
Zeppole (foto: News21 – National – Flickr)

Er zijn meerdere versies over de oorsprong van de naam zeppola. Het zou volgens sommigen komen van het Latijnse woord serpula (slang), naar de slangachtige vorm van het gebak.

3. Babà

Een babà is een soort cake in de vorm van een paddenstoel en is doordrenkt met drank, meestal is dat rum. Pas dus op dat je ‘m niet per ongeluk besteld voor de kinderen! Er zijn vele formaten verkrijgbaar, van klein tot groot. Je kunt een babà eten zonder iets erop, maar je kunt er ook voor kiezen om er slagroom of Nutella op te doen.

Babà met rum en roomijs (foto: Jeffrey Chiang - Flickr)
Babà met rum en roomijs (foto: Jeffrey Chiang – Flickr)

De baba is een beetje zoals Napels zelf is: je houdt er van of je vindt het helemaal niets. In veel pasticcerie vind je deze dolce in allerlei varianten. Bijvoorbeeld met Nutella, slagroom en fruit.

4. Sfogliatella

Een ander typische dolce uit Napels is de sfogliatella. Er zijn twee soorten sfogliatelle: riccia en frolla, afhankelijk van het soort deeg dat wordt gebruikt. Een sfogliatella riccia wordt gemaakt van bladerdeeg, terwijl een sfogliatella frolla met zanddeeg bereid wordt.

Sfogliatella riccia en sfogliatella frolla (foto: Maria - Flickr)
Sfogliatella riccia en sfogliatella frolla (foto: Maria – Flickr)

De sfogliatella is er in twee vormen. De frolla is gemaakt van kruimeldeeg en is koekachtig, de riccia is gemaakt van bladerdeeg en is knapperig. Ze hebben wel allebei dezelfde vulling, namelijk een heerlijke ricottaroom.

💡Zelf maken? Hier vind je het recept voor sfogliatelle.

5. Torta caprese

Een typisch Napolitaanse taart is de torta caprese. Oorspronkelijk komt de taart van het eiland Capri, dat vlak voor Napels ligt. De torta caprese is onder andere gemaakt van chocolade en amandelen. De taart heeft een heerlijk zachte binnenkant en doet een beetje denken aan een brownie, maar dan een stuk lichter.

Torta caprese (foto: Flavia Conidi - Flickr)
Torta caprese (foto: Flavia Conidi – Flickr)

6. Fiocco di neve

Fiocco di neve (foto: Iris en Joël)

Dit overheerlijke soesje werd een aantal jaren geleden geboren in de wijk Rione Sanita. Het ‘sneeuwvlokje’ is een idee van banketbakker Ciro Poppella en is inmiddels in heel Italië bekend. Nederlanders die wij een fiocco di neve laten proeven vergelijken ‘m wel eens met de Bossche bol. Die eet je alleen bij Jan de Groot in Den Bosch. De fiocco eet je alleen bij Poppella. En natuurlijk zijn ook hier de ingrediënten geheim…

7. Biscotto all’amarena

Biscotto all’amarena: voedsel wordt hier niet verspild (foto: 21secolo.news)

In bijna iedere pasticceria vind je deze spotgoedkope koek. Waarom is de biscotto all’amarena zo goedkoop? Omdat alle overgebleven ingrediënten uit de banketbakkerij gebruikt worden om deze koek te maken. Denk aan overgebleven deeg, stukjes cake en ga zo maar door.

Hier worden kersen uit blik en cacao aan toegevoegd en zo ontstaat deze zware, maar heerlijke koek. Napels heeft een eeuwenoude traditie als het gaat om het niet verspillen van voedsel. Dit zie je bijvoorbeeld ook terug in de vele soorten street food die je er vindt.

8. Pastiera

Pastiera: paastaart uit Napels (foto: Iris en Joël)

In een lijst met klassieke Napolitaanse dolci en overige specialiteiten mag de pastiera niet ontbreken. Deze taart wordt volgens traditie hoofdzakelijk met Pasen gemaakt, maar omdat-ie zo lekker is…

Juist, om die reden kun je de pastiera het hele jaar door eten in Napels. De ingrediënten van deze Paastaart zouden volgens de legende symbool staan voor geschenken van de aarde. Zo staat de ricotta staat voor overvloed, meel voor rijkdom, eieren voor vruchtbaarheid en de oranjebloesem voor de geur van de grond van Campanië.

9. Mozzarella di bufala campana

mozzarella
Buffelmozzarella (foto: The Pizza Bike – Flickr)

De allerlekkerste buffelmozzarella eet je in Campanië, de regio waarin Napels zich bevindt. In deze regio vindt de kaas dan ook zijn oorsprong. Mozzarella di bufala wordt aan veel (pasta)gerechten toegevoegd en is ook heerlijk op een pizza.

10. Gelato napoletano

Napels barst van de goede ijssalons (foto: Edward Hendriks)

Als toetje hebben we Italiaans ijs voor je bewaard. Of liever gezegd: Napolitaans ijs. Want in Napels en omgeving proef je gewoon het lekkerste Italiaanse ijs van heel Italië.

Je hoeft nooit lang te zoeken naar een goede ijssalon. Kijk gewoon waar een rij met locals staat en je weet dat je goed zit. Let vooral op de smaken chocolade en hazelnoot. Deze moeten écht smaken, lekker romig zijn en er mag absoluut geen water in zitten.

Beroemde salons zijn: Gay Odin (ook bekend om z’n chocolaatjes), Caffè Roma, Mennella en Casa Infante. Maar vergelijk er gerust meer om op zoek te gaan naar het beste Napolitaanse ijs.

Napels is een feest voor de liefhebbers van zoetigheid (foto: Edward Hendriks)

Jouw favoriete Napolitaanse lekkernij?

Wil je de Napolitaanse lekkernijen zelf gaan proeven? En ondertussen meer leren over Napels en zijn cultuur? Boek dan een Dolci Tour met Joël en Iris van Ontdek Napels.

Welke van deze typisch Napolitaanse dolci heb jij weleens geproefd? En welke heeft jouw voorkeur? Ken je nog ander lekkers uit Napels? Laat een reactie achter!

Written by Yoëll Schutte

Al jaren ben ik compleet verliefd op Italië. Zonnige vakanties, een leerzame schoolreis naar Rome en Florence en een Italiaanse oom hebben ervoor gezorgd dat ik al op jonge leeftijd in aanraking kwam met het prachtige land. Mijn liefde voor taal maakte dat ik mij in 2009 inschreef voor een taalcursus Italiaans, waarna ik ervoor koos om Italiaanse taal en cultuur te gaan studeren. Tijdens deze bachelor heb ik ruim vier maanden stage gelopen in Napels, waar ik van het echte Italiaanse leven heb mogen proeven. Na mijn bachelor heb ik de master Vertalen gedaan, die voornamelijk gericht was op het vertalen vanuit het Italiaans naar het Nederlands. Nu ben ik bezig mijn eerste stappen in de wereld van het vertalen te zetten.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italiaanse mannen

Nederlandse vrouwen willen een Italiaanse man

The Passion of the Christ

The Passion of the Christ