in ,

Nog even over Italiaanse koffie

Italiaanse koffie
Koffie op z'n Italiaans (foto: Pexels)

Heerlijk natuurlijk, zo’n vers gezette kop Italiaanse koffie. Maar weet je eigenlijk waar jouw Italiaanse koffie vandaan komt?

De oorsprong van koffie in Italië ligt bij de Venetianen. Voordien werd de koffie geserveerd in Venetiaanse winkels en pas later kwamen de koffiehuizen en cafés. Het drankje was zo populair dat men in Venetië zelfs een maximaal aantal cafés moest vastleggen. Italië dankt zijn koffiebekendheid vooral aan de uitvinding van de espresso-machine.

Italiaanse koffies

Het bekendste Italiaans koffiemerk is Illy, een koffiebrander gevestigd in Triëst, die ook espressomachines verkoopt. Ook de Lavazza-koffie, gemaakt in Turijn, wint aan populariteit.

Italië is het land van de espresso en is een van de grootste exporteurs van gebrande koffie. Italië zelf is de tiende grootste consument van koffie. Italiaanse koffie kom je over de hele wereld tegen. Hiervoor hoef je dus echt niet per se naar Italië af te reizen. Geniet bijvoorbeeld gewoon in Amsterdam van de beste Italiaanse koffie.

De koffiebars

In Italië vind je koffiebars op elke hoek van de straat. Een Italiaanse koffie bestel je aan de bar (al banco) en dat is goedkoper dan wanneer je op het terras gaat zitten. Je betaalt meteen bij je bestelling en krijgt dan je bonnetje dat je aan de barista geeft die de koffie maakt.

Voor een espresso ’s morgens hoef je slechts drie seconden tijd over te hebben, want het is niet meer dan één slok. Na de lunch bestel je nog een espresso en neem je iets meer de tijd dan de drie seconden van die ochtend. Vraag gewoon naar een caffè en de Italianen weten al dat je het hebt over een espresso 😉

Sterke bak

Heb je jouw koffie graag wat sterker? Vraag dan een caffè doppio, een dubbele espresso of een caffè ristretto: een straffere espresso dan de gewone. Voor degenen die het graag minder sterk hebben, bestel een caffè lungo die meer water bevat.

Espresso is niet zomaar een koffie en moet aan bepaalde eisen voldoen. De espressobonen zijn langer geroosterd dan de normale. Dit maakt dan hun kleur donkerder is en de smaak ook sterker is. Een espresso hoort gemaakt te zijn van zes tot zeven gram fijne arabicakoffie.

Arabica

Koffie van arabicabonen komt oorspronkelijk uit Ethiopië en biedt koffie van hoogwaardige kwaliteit. De barista perst vervolgens 30 millimeter water door de fijne arabicakoffie op een temperatuur van 88°C. De espresso krijgt een zachte schuimlaag met een hazelnootbruine tot donkerbruine kleur. De geur is aantrekkelijk, de smaak stevig en rond.

Hoogwaardige koffie van arabicabonen
Hoogwaardige koffie van arabicabonen (foto: Pexels)

Cappuccino na elven

Als Italiëkenner wist je natuurlijk al dat een cappuccino ná het ontbijt eigenlijk not done is. Dat is alleen voor toeristen. Wil je dus niet meteen als toerist ontmaskerd worden, maar wil je wél koffie met opgeschuimde melk? Dan bestel je gewoon een latte macchiato: veel melk en een beetje koffie is een waardig alternatief dat je wel zonder scheve gezichten door de dag heen kunt bestellen.

Koffiespecialiteiten

In verschillende regio’s in Italië zijn er ook nóg specialere koffies. Zo is er in Rome de espresso romano met enkele druppels citroen. En in Turijn de bicerin, een mix van koffie, chocolade, melk en room.

Welke Italiaanse koffie heeft jouw voorkeur?

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een van de mooiste plekken in lazio

De 10 mooiste plekken in Lazio (Latium)

gomorra de serie seizoen 3

Gomorra de serie – seizoen 3