in , , ,

Florence: de 14 beste bezienswaardigheden in een iconische stad

De mooiste plekken en beste bezienswaardigheden in Florence (foto: Unsplash)

Florence (Firenze in het Italiaans) was ooit een Romeinse stad en ontwikkelde zich daarna tot een bloeiende middeleeuwse gemeenschap. Nu staat deze prachtige stad bol van de bezienswaardigheden die een magische aantrekkingskracht uitoefenen op toeristen van over de hele wereld.

Per trein naar Florence

Met zijn goed ontwikkeld spoorwegnet is Florence gemakkelijk per trein bereikbaar vanuit andere steden in het noorden of zuiden.

Verblijf je bijvoorbeeld in Pisa? Pak dan gemakkelijk en voordelig de trein en je staat zo op het Centraal Station van Florence. Dat scheelt veel parkeerstress en je komt precies op de goede plek uit.

De beste bezienswaardigheden van Florence liggen vrijwel allemaal op loopafstand van elkaar. Er rijdt sinds kort ook een tram en je kunt natuurlijk altijd de bus pakken, als je wilt.

Stazione Santa Maria Novella Florence
Gebouwd als een rechthoek: Stazione Santa Maria Novella Florence (foto: Wikimedia)

Station Firenze Santa Maria Novella, afgekort Firenze SMN, is het Centraal Station van Florence.

SMN is een kopstation en vormt een knooppunt tussen de noordelijke spoorlijn vanuit Bologna en de zuidelijke vanuit Rome. Tegelijkertijd is dit een van die bijzondere bouwwerken uit de fascistische periode.

Plattegrond van Florence met de belangrijkste attracties (klik voor een vergroting)

Florence: rijk aan geschiedenis

Florence is bij uitstek een voorbeeld van een Italiaanse stad die rijk is aan geschiedenis. En dat is het understatement van de eeuw.

Het is geen wonder dat dit de geboorteplaats van de renaissance was. Op elk moment van elke dag kun je door de smalle straatjes slenteren om een glimp op te vangen van hoe het leven er eeuwen geleden geweest moet zijn.

In het Palazzo Vecchio kunnen bezoekers een stap terug in de tijd zetten en onbetaalbare klassieke kunst, griezelige martelkamers, en prachtig beschilderde plafonds bewonderen. Maar de buitenkant is ook al bijzonder!

Wandelen door de straten van Florence geeft je het gevoel dat je in een heel nieuwe wereld bent gestapt. De kronkelende steegjes en oude gebouwen trekken bezoekers uit de hele wereld die ernaar verlangen de charme ervan te voelen. Verdwaal op je gemak in het verleden van Italië met tal van schitterende Italiaanse monumenten vlak bij elkaar.

Deze boeiende stad staat ook bekend om haar gotische architectuur, keramiekproductie, en kunstschatten zoals Michelangelo’s David en Botticelli’s schilderijen die met hun schoonheid en geschiedenis tot je verbeelding spreken.

Een van de bekendste vertegenwoordigers is Michelangelo, die onder meer het beeld ‘David’ creëerde. Het ruim 5 meter hoge beeld stond oorspronkelijk voor het Palazzo Vecchio in Florence, maar is nu te zien in de Galleria dell’Accademia.

Dat Palazzo Vecchio staat aan het Piazza della Signoria. Het is het hart van de stad, met een uitgesproken middeleeuws karakter. Aan hetzelfde plein staat het beroemde kunstmuseum Uffizi.

Veel bruggen over de Arno werden verwoest in de Tweede Wereldoorlog, maar de Ponte Vecchio uit 1345 bleef gespaard. Boven de winkeltjes op deze brug loopt een gang die in 1565 werd aangelegd, uitsluitend voor de machtige familie De’ Medici. Zo hoefde deze familie zich niet onder het gewone volk te begeven!

In maart wordt het culinaire festival Firenze a Tavola (‘Florence aan Tafel’) gehouden. Je kunt er genieten van specialiteiten van de stad en de streek.

Het belang van Florence als handelsstad in vroeger eeuwen blijkt uit de naamgeving van andere munten. De Hongaarse forint ontleent zijn naam aan de florijn, en de Nederlandse gulden heette aanvankelijk gulden (= gouden) florijn. Vandaar dat de afkorting voor de gulden f. of fl. was.

Kortom, Florence kent veel belangrijke bezienswaardigheden zoals de Duomo, het Palazzo Pitti, de Uffizi, de wereldberoemde Ponte Vecchio, de Boboli-tuinen en tal van musea die je niet mag missen tijdens een citytrip naar een van de Grootste (met een hoofdletter) Italiaanse steden.

De belangrijkste bezienswaardigheden van Florence liggen dicht bij elkaar:

Kortom, het is tijd om al het moois te ontdekken wat deze stad zo aantrekkelijk voor toeristen maakt!

1. Ponte Vecchio

Iconisch beeld van Florence: de Ponte Vecchio (Oude Brug) (foto: Unsplash)

De Ponte Vecchio verbindt het westelijke uiteinde van Piazza della Signoria met Lungarno Torrigiani aan het oostelijke eind van Via dell’Arnolfo. Deze plek is al eeuwenlang een vast middelpunt van het Florentijnse leven. Dat zie je en dat voel je als je er bent.

Loop het fantastische bouwwerk op en baan je avontuurlijk een weg naar het midden. Voor een uitzicht over de Arno en Florence dat niemand je kan ontnemen.

De brug wordt door velen beschouwd als een architectonisch meesterwerk. In de loop der tijd is hij goed bewaard gebleven. Door ingrijpen van de Duitse diplomaat Gerhard Wolf kwam de Ponte Vecchio zelfs ongeschonden uit WOII.

Je vindt er, naast alle andere bezienswaardigheden op de Ponte Vecchio, verschillende winkels, kunsthandelaars en souvenirwinkeltjes.

2. Campanile di Giotto

Campanile di Giotto: al net zo iconisch als de Duomo zelf (foto: Unsplash)

De Campanile di Giotto (een klokkentoren die losstaat van de kerk) is een meesterwerk. Hij werd gebouwd in de gotische periode en vertoont sierlijke verhoudingen en aandacht voor detail die nergens anders in Florence te vinden zijn.

Daarmee is het net zo’n icoon op het Piazza del Duomo als de Duomo zelf. De toren heeft in de loop der jaren veel veranderingen ondergaan, maar we zijn er zeker van dat je deze blik in de geschiedenis heel bijzonder zult vinden.

Je vindt het perfecte perspectief op al het moois van Florence met een beklimming naar Giotto’s Campanile. Of je bekijkt hem vanaf de top van de Duomo, dat kan ook.

Vanaf de bovenste verdieping ervan heb je vanaf de ene kant een vogelperspectief op zowel de Duomo als de Piazza del Granduca, of kun je aan de andere kant zien hoe ver weg dat standbeeld is waarvan je dacht dat het te hoog was.

Een ingenieus ontwerp dat tot op de dag van vandaag standhoudt, maakt de Campanile tot een van de meest opmerkelijke en spraakmakende bezienswaardigheden van de stad.

De Campanile werd gebouwd als een apart bouwwerk van de Duomo, in gotische stijl met ingewikkelde marmeren versieringen en niveaus die als buitenste detail dienen. Een aanrader voor elke bezoeker die door Florence trekt!

3. Palazzo Vecchio

Ook het Palazzo Vecchio is een van die niet te missen highlights van Florence (foto: Unsplash)

Nog zo’n Italiaans juweel van de renaissance: het Palazzo Vecchio aan het Piazza della Signoria is een van de prachtigste gebouwen van Florence met zijn majestueuze architectuur, paleisachtige buitenkant en rijke geschiedenis.

Met oog voor architectonisch detail biedt het Palazzo Vecchio een ruimte die een gevoel van grandeur opwekt en toch smaakvol blijft.

Er zijn veel verschillende authentieke kamers gevuld met kostbare schatten, die de tijd die elke bezoeker er binnen doorbrengt de moeite waard zullen maken.

Het Palazzo Vecchio ligt bovendien in de buurt van de beste winkels en restaurants in de stad. Dit paleis staat al eeuwenlang als een belangrijk symbool van het Florentijnse burgerleven.

Wauw, als je hier staat, sta je in de geschiedenis (foto: Unsplash)

Het Palazzo Vecchio is ons nagelaten als een zichtbare schakel naar de Florentijnse Republiek en haar geschiedenis.

Het iconische gebouw staat hier als een bewijs van de vindingrijkheid, vastberadenheid en vernieuwende aard van Florence.

En het mooie is: vandaag de dag wordt het nog steeds gebruikt waar het voor bedoeld is: voor openbare functies, zoals vergaderingen van ministers of raden uit andere steden.

4. Palazzo degli Uffizi

Beelden in de Galerie Uffizi (foto: Unsplash)

Het Palazzo degli Uffizi is de perfecte plaats om een reis door het verleden te maken. Met renaissancekunst van kunstenaars als Botticelli, Da Vinci, Titiaan en Rafaël tentoongesteld weet je als liefhebber van kunst, cultuur en historie zeker dat dit museum je zal bevallen.

Het gebouw zelf ligt vlak bij het Piazza della Signoria, waaraan ook het Palazzo Vecchio staat. Neem de tijd om rond te slenteren over de binnenplaats met zijn ingewikkelde zuilen en bogen, versierd met marmeren beelden.

De Uffizi is een plaats vol met historische, ongelooflijke kunst en enkele van de beste renaissance-kunstenaars. Het gebouw zelf heeft veel kenmerken die bezoekers niet willen missen: fresco’s op een muur en cassettenplafonds die muren met geometrische motieven bepleisteren.

Dit ontzagwekkende bouwwerk was vroeger een bisschoppelijk paleis voordat Cosimo I de’ Medici het ombouwde tot een permanente expositie voor zijn onbetaalbare collectie kunstwerken uit de hele wereld.

Bijna 550 jaar later herbergt dit tot museum omgebouwde oude kasteel nog steeds duizenden exclusieve schilderijen, beelden, tekeningen en andere dergelijke stukken die de kijkers elke dag weer verbazen door hun schoonheid en fantastische vakmanschap.

5. Duomo van Florence

De Duomo van Florence is een immens gebouw en je kunt helemaal tot op het torentje van de koepel komen (foto: Unsplash)

Zeg je ‘Duomo’, dan heb je het meestal over de kathedraal van Milaan óf die van Florence.

Als je Florence voor de eerste keer bezoekt is de Duomo dan ook een absolute must-see (je kunt er trouwens ook niet echt omheen).

De echte naam is Santa Maria del Fiore. De eerste opening van deze indrukwekkende kathedraal was al in 1436, maar de verbluffende façade werd pas in de 19de eeuw voltooid.

Toeristen van overal ter wereld stromen toe om dit architectonische meesterwerk te zien, dat kilometers ver opvalt tussen zijn middeleeuwse omgeving. Bijvoorbeeld vanaf de Tuinen van Boboli (zie hieronder), dan zie je pas goed hoe absurd groot de koepel in zijn omgeving staat.

De Duomo is een verbluffend schouwspel van de rijke geschiedenis en architectuur van Florence. Hij werd oorspronkelijk ontworpen door een van de meest illustere architecten van die tijd, Brunelleschi; de plannen voor de gevel waren echter pas in 1864 klaar.

Met zijn verbluffend ontwerp en een reusachtig formaat gaat er niets boven deze kathedraal.

De buitenkant bestaat uit wit marmer en polychrome patronen die een esthetiek delen met Michelangelo’s kunst; terwijl het interieur ondanks zijn schoonheid ruim en sober is. Binnen in de kerk vind je een grote wijzerplaat en het fresco van het Laatste Oordeel om te bewonderen.

De Duomo is een van de hoogtepunten van Florence en prijkt op vrijwel elke ansichtkaart, koelkastmagneet, tas en andere souvenirs die je in Florence kunt krijgen.

Durf jij het om om de meer dan 400 treden naar de top van de koepel te beklimmen?

6. Boboli-tuinen

De Boboli-tuinen achter Palazzo Pitti (foto: Unsplash)

Zoek je een korte onderbreking van de stedelijke chaos? Wandel door de poorten van de serene Boboli-tuinen achter Palazzo Pitti aan de overkant van de Arno (in de wijk Oltrarno).

Ontspannende waterpartijen, rustgevende hagen en beelden, en een sfeer die gewoon perfect is om te flaneren zijn precies wat je nodig hebt om je batterij weer op te laden.

De uitgestrekte tuinen van tienduizenden vierkante meters bieden bezoekers een overvloed aan sereniteit tijdens hun trip naar Florence. Neem je tijd om te wandelen en je te vergapen aan de weidse uitzichten.

De prachtige Boboli-tuinen zijn een must-see voor alle reizigers naar Florence.

7. Palazzo Pitti

De 200 meter brede voorgevel van Palazzo Pitti (foto: Pixabay)

Het Palazzo Pitti ligt direct voor de Boboli-tuinen in de wijk Oltrarno en is eveneens niet te missen. Alleen al de voorgevel van dit gigantische renaissancepaleis is 200 meter breed.

Het paleis werd 400 jaar geleden gebouwd, maar was eigenlijk nooit af. In de loop van de eeuwen is er steeds weer wat aan veranderd en uitgebreid.

Oorspronkelijk werd het voor de bankier Luca Pitti gebouwd. Hij wilde een gebouw dat groter en mooier was dan alle andere paleizen en – het moet gezegd – dat is gelukt.

Maar Pitti zelf kon er niet lang van genieten, want hij ging failliet en moest het palazzo en de bijbehorende tuinen verkopen en zo kwam het in handen van De’ Medici, de machtige familie die de aartsvijanden van de Pitti’s waren.

De’ Medici maakten er handig gebruik van. Maar liefst 6 generaties woorden hier en ze breidden het Palazzo Pitti in die tijd flink uit. Ook de Habsburgers en de koninklijke familie van Savoye woonden hier.

Toen Florence tussen 1860 en 1865 de hoofdstad van het zojuist verenigde Italië werd, nam koning Victor Emmanuel II zijn intrek in het paleis.

Vandaag vind je hier een aantal verschillende musea zoals de Galleria Palatina, de Galleria del Costume, het Museo degli Argenti, het Museo delle Carozze en de Galleria dell’Arte Moderna.

Hier vind je een groot deel van de kunstverzameling van de De’ Medici, met werken van onder anderen Titiaan, Caravaggio en Rafaël.

8. Basiliek van Santa Croce

De Basiliek van Santa Croce (foto: Unsplash)

Zoek je een adempauze van de bruisende straten en drukke toeristische attracties van Florence, ga dan naar de Basiliek van Santa Croce.

Ondanks dat deze kerk in het centrum van de stad ligt, biedt ze een bijzondere sereniteit. Van oude mozaïeken tot gebeeldhouwde marmeren beelden, bezoekers zullen gecharmeerd zijn van de schoonheid.

De Basiliek van Santa Croce is met recht een van de meest iconische monumenten van Florence.

Toeristen kunnen nu genieten van een rondleiding door deze toch al indrukwekkende ruimte. Wandel mee door de uitnodigende poorten van de Basiliek en verbaas je over alle prachtige details.

De unieke plafonds zijn beschilderd met gouden accenten die aan hemels licht doen denken. Geen wonder dat Frederico dagenlang over deze basiliek sprak nadat hij hier de mis had bijgewoond!

9. Baptisterium

Baptisterium Florence
De poorten van het Baptisterium in Florence blinken als nooit tevoren (foto: Wikimedia)

Het Baptisterium werd un 1246 gebouwd om het trio gebouwen van de Duomo te voltooien (samen met de Campanile) en als ‘getuige van het geloof’ voor allen die het binnengaan.

De buitenkant volgt het koninklijke Florentijnse patroon, wat boekdelen spreekt over de schoonheid en waarde ervan voor de stad. Het interieur is misschien minder bekend bij toeristen, maar wordt door deskundigen landelijk geprezen als een van Italiës mooiste werken van vóór 1300.

Het Baptisterium wordt nog regelmatig gebruikt om gelovigen vanuit alle hoeken van de wereld te dopen.

Bijzonder interessant zijn de 3 sets bronzen deuren, die verschillende religieuze taferelen en menselijke deugden uitbeelden. Binnen in het Baptisterium bedekt een prachtig gouden fresco in Byzantijnse stijl het plafond en de bovenmuren.

Daarbij worden het laatste oordeel en andere verhalen uit de Bijbel verbeeld. (Die deuren zijn overigens onlangs compleet gerestaureerd.)

10. Forte di Belvedere

Forte di Belvedere (foto: jcdl. – Flickr)

Het Forte di Belvedere is een extravagant monument dat staat voor de macht en rijkdom van Florence tijdens de renaissance. Dit enorme kasteel staat trots op de oevers van de Arno. Het herinnert de bezoekers eraan dat de Florentijnen het ooit voor het zeggen hadden.

Nu kun je hier de grootse architectuur en vormgeving bewonderen en meer te weten komen over de militaire geschiedenis. Of je kunt gewoon het uitzicht over het historische landschap van Florence vanaf de terrassen van het fort in je opnemen.

Zodra je binnenstapt in dit schitterende fort, voelt de wereld om je heen veel kleiner en dichter bij elkaar. Het koepelvormige plafond heeft een diameter van tientallen meters en is voorzien van een reeks grote schilderingen die gebeurtenissen uit de Romeinse geschiedenis uitbeelden.

Maak een wandeling door de zalen en verken elke kamer om nog meer schatten te ontdekken die verscholen liggen achter deuren, trappen of beelden.

11. Piazza della Signoria

Piazza della Signoria: als je hier niet bent geweest, ben je niet in Florence geweest! (foto: Pixabay)

Het Piazza della Signoria – we noemden het al een aantal keer eerder – is een adembenemende plek om de sfeer van de stad in je op te nemen.

In het midden staat de Neptunus-fontein met aan elke zijde prachtige standbeelden die enkele van de beste burgers van Florence herdenken. Geniet van de zon terwijl je over dit prachtige piazza slentert, foto’s maakt en van een ijsje geniet.

Het plein bevat een aantal gebouwen en beelden die tot de klassieke kunst behoren, zodat het gemakkelijk is voor bezoekers die alles op één plaats willen zien. Het belangrijkste bouwwerk is het Palazzo Vecchio met zijn enorme klokkentoren en fantastische beelden van David en Hercules.

Het Piazza della Signoria bevat alle charme en geschiedenis die Florence te bieden heeft op één centrale plaats. Aan de rand van dit beroemde plein vind je kunstenaars, verkopers en restaurants die klaar staan om je ogen, oren en tong te strelen met hun kunst en de lekkernijen van de stad.

Als je de drukke straten rond het piazza verkent, word je gebombardeerd door een waaier aan bedrijvigheid vanuit alle richtingen. Of je nu gaat shoppen in de chique Via Ricasoli of de wereldberoemde musea in de Uffizi bezoekt – er is hier voor elk wat wils!

12. Piazzale Michelangelo

Piazzale Michelangelo: het beste uitzicht in Florence (foto: Unsplash)

In de mondaine wijk Oltrarno vinden we Piazzale Michelangelo, een mooi plein dat sfeervolle uitzichten biedt op Florence en zijn kathedraal.

Op de piazzale (plaats) kun je zien wat er in een van de mooiste steden ter wereld te koop is: winkelen, heerlijk eten, en de beste vergezichten.

Zoek een plekje voor een avondmaaltijd of trakteer jezelf op een toetje bij La Camelia Café en kijk hoe de zon ondergaat over Florence en zijn iconische gebouwen, badend in het gouden licht. Magisch!

Hoog op een Toscaanse heuveltop die over Florence uitkijkt, compleet met Eiffel-geïnspireerde bogen, weelderige bomen, en steile afdalingen naar de groene valleien beneden. Elk moment is een goed moment om hier achterover te leunen en de stad in volle glorie te bewonderen.

Al deze mooie bezienswaardigheden en de unieke sfeer geven Piazzale Michelangelo zijn eigen charme!

13. Kerk van Santa Maria Novella

Santa Maria Novella (foto: Unsplash)

Nergens in Florence zul je zo’n compleet en allesomvattend kunstwerk ervaren als de Kerk van Santa Maria Novella. De combinatie van renaissance-architectuur, Florentijnse geschiedenis, schitterende Italiaanse fresco’s, en belangrijke kunstwerken; deze kerk is anders dan alle andere.

De buitenkant en het omringende piazza zijn op zichzelf al schitterend, maar wat deze plaats echt bijzonder maakt is dat die van binnen net zo inspirerend is.

De kerk bevat een groot aantal kapellen die gewijd zijn aan verschillende rijke en vooraanstaande Florentijnse families uit de Renaissance.

Ook de muren en plafonds zijn bedekt met gedetailleerde fresco’s van beroemde kunstenaars, waaronder Botticelli en Ghirlandaio, naast vele anderen.

Liefhebbers van kunst en geschiedenis kunnen de Santa Maria Novella dus eigenlijk niet overslaan.

14. Piazza del Duomo

Piazza del Duomo in het centrum van Florence (foto: Unsplash)

Hoe kan het ook anders, dit centrale plein ligt in het centrum van Florence en is een prima plaats om je rondreis te beginnen. Van hieruit kun je de schitterende Duomo van Florence niet missen en ook Giotto’s Campanile en het Baptisterium zijn present.

Behalve deze bijzondere bezienswaardigheden vind je hier natuurlijk ook volop winkels, restaurants en cafés plus souvenirkraampjes en verkopers. Samen vormen ze ook een van zijn drukste delen van de stad. Dus dat kopje koffie met dat broodje wil je misschien toch ergens anders nuttigen.

Dit levendige plein bulkt natuurlijk van de toeristen en beschikt over een groot openluchtpodium waar elke zomer concerten worden gehouden. Of je nu op zoek bent naar souvenirs of gewoon wilt kijken naar mensen die onder parasols een heerlijke gelato nuttigen, dit the place to be.

Maar vergeet zeker niet om verder te kijken dan dit centrale plein en de straatjes er direct omheen, want dat zou zonde zijn van je bezoek aan Florence.

Geniet nog wat meer virtueel van Florence met deze mooie videobeelden:

Op zoek naar meer onbekende plekken in Florence?

Ben je nu niet zo van het massale toerisme en verlang je juist naar wat meer authenticiteit? Bekijk dan zeker ook deze 6 verborgen plekken in Florence.

Zelf de mooiste plekken in Florence ontdekken?

Sta je al te popelen om die Duomo, de kunst, de kerken, de pleinen, de cultuur en de levendigheid van Florence zelf te ontdekken? Reserveer dan op tijd je verblijf, want Florence is door het jaar heen enorm populair bij toeristen van over de hele wereld.

Als je slechts een paar dagen in de stad verblijft is het bovendien handig om tickets voor grote attracties van tevoren te reserveren. Dan sta je niet lang of tevergeefs in de rij.

Hier vind je de beste en voordeligste accommodaties in Florence.

Ben je zelf weleens in Florence geweest? Ken je nog meer mooie plekken die eigenlijk niet in deze lijst mogen ontbreken? Laat het ons dan weten via een reactie hieronder.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italiaans leren in de auto

Italiaans leren in de auto

Ravenna: 14 tips en bezienswaardigheden