in ,

Recept: torta della nonna (grootmoeders taart)

Een klassieker uit de Italiaanse keuken: torta della nonna
Een klassieker uit de Italiaanse keuken: torta della nonna (foto's: Elisabetta Cascino)

Torta della nonna is een klassieker uit de Toscaanse keuken. De korst is gemaakt van zanddeeg en in het midden zit een heerlijke banketbakkersroom. De citroenrasp in zowel de room als het deeg geeft de taart een heerlijk friszure smaak. Als finishing touch wordt la torta bestrooid met pijnboompitjes. Een van de lekkerste taarten uit de Italiaanse keuken. Buon appetito!

Ingrediënten voor de torta della nonna

Voor de vulling:

  • 400 ml (volle) melk
  • 3 eierdooiers
  • 80 gram fijne kristalsuiker
  • 40 gram bloem
  • rasp van 1 citroen (biologisch)

Voor het deeg:

  • 400 gram bloem
  • 200 gram roomboter (koud), in blokjes
  • 140 gram fijne kristalsuiker
  • ¼ tl zout
  • 2 eieren (middelgroot)
  • rasp van 1 citroen (biologisch)

Voor de garnering:

  • eiwit (voldoende om de bovenkant in te smeren)
  • 25 gram pijnboompitten
  • poedersuiker (voldoende om te bestuiven)

Benodigdheden

  • vlaaivorm van 24 cm doorsnee

Bereiding van de torta della nonna

Begin met het maken van de vulling:

  1. Meng in een kookpan de eierdooiers met de suiker en voeg dan de bloem toe. Roer goed door tot het mengsel glad is.
  2. Giet de melk in een andere pan, voeg de geraspte citroenschil toe en zet op het vuur.
  3. Giet zodra de melk tegen de kook aan zit een kleine hoeveelheid melk bij het eimengsel om het te verdunnen en klop het door met een garde. Giet langzaam de rest van de melk erbij terwijl je blijft mengen met een garde.
  4. Zet de pan op het vuur en laat de room op middelhoog vuur onder voortdurend kloppen indikken tot hij dik, romig en glad is. Dit duurt enkele minuten.
  5. Breng de room over in een kom, dek af met folie – zorg er hierbij voor dat de folie in contact is met de room zodat er geen vel gevormd wordt – en laat afkoelen. Plaats de room eventueel in de koelkast.

Tip: Laat de room nog sneller afkoelen door de bak in een grotere kom gevuld met ijsblokjes te plaatsen.

Bereid ondertussen het deeg:

  1. Doe de bloem en de koude blokjes boter in een keukenmachine met snijmessen en mix door elkaar tot het ‘zanderig’ is. Als je geen mixer hebt, knijp de boter dan fijn met je vingertoppen.
  2. Mix de suiker er doorheen en maak een bergje van het mengsel. Maak een kuiltje en breek daarin de eieren en voeg de citroenrasp het zout toe.
  3. Meng alle ingrediënten kort en goed door elkaar tot een bal. Druk het deeg een beetje plat en wikkel het in vershoudfolie.
  4. Plaats het deeg minimaal 30 minuten in de koelkast om het stevig te laten worden.
  5. Verwarm – zodra het deeg gekoeld is er je klaar bent om het uit te rollen – alvast de oven voor op 180° C (heteluchtoven).
  6. Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkblad tot een dikte van 2-3 mm.

Tip: gaat het uitrollen lastig, leg het deeg dan tussen twee vellen bakpapier om makkelijker uit te rollen.

  1. Vet een vlaaivorm in en bestuif met bloem.
  2. Rol het deeg voorzichtig over de deegroller en plaats het deeg in de vorm. Druk het deeg aan de randen en verwijder het overtollige deeg dat over de randen hangt. Prik de bodem in met de tanden van een vork en vul met de banketbakkersroom.
  3. Kneed het overgebleven kruimeldeeg opnieuw en rol het deeg nogmaals uit tot een dikte van 2-3 mm. Rol het deeg voorzichtig over de deegroller en bedek de vorm ermee. Druk de randen aan met je vingers en haal de deegroller over de vorm om het overtollige deeg te verwijderen.
  4. Bestrijk het oppervlak lichtjes met eiwit, prik er gaatjes in met de tanden van een vork en bestrooi met de pijnboompitten. Druk de pijnboompitten lichtjes aan. 
  5. Zet de taart in de voorverwarmde oven en bak de taart in 40 tot 50 minuten gaar. Als het oppervlak tijdens het bakken te donker wordt, dek het dan af met folie.
  6. Laat de taart zodra deze gaar is volledig afkoelen. Bestrooi met poedersuiker.
Geniet van je echte torta della nonna!

Written by Elisabetta Cascino

Naast liefhebber van lekker eten, fan van het Italiaanse leven, een dromer en een denker, ben ik expert op het gebied van het mediterraan dieet en de mediterrane leefstijl. Leefstijlcoach en gewichtsconsulent (resp. BLCN- en BGN-geregistreerd).

Veel mensen willen graag gezonder leven, maar dit kan een behoorlijke uitdaging zijn. Mijn ambitie is mensen te inspireren hun dolce vita te leven en hen hierbij te ondersteunen. Dit doe ik door het delen van mediterrane recepten op mijnmediterraneleefstijl.nl, het geven van voedingsadvies en leefstijlcoaching.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het échte Italië

Siciliaans keramiek - teste di moro

De Italiaanse moorkop: een zoetsappige Siciliaanse misdaadroman