in , ,

Renato Bialetti: begraven in een mokkapotje

Het mannetje met de snor is niet meer…

De as van Renato Bialetti, de onbetwiste koning van de thuiskoffie in Italië, werd afgelopen maandag in het wereldwijd bekende mokkapotje gestopt.

mokkapotje uitvaart Renato Bialetti
Het mokkapotje met de as van Bialetti tijdens de uitvaart (foto: La Stampa)

Bialetti, 93 jaar oud, overleed afgelopen donderdag. Volgens de Italiaanse krant La Stampa wilden zijn kinderen dat zijn as in een espressopotje werd gedaan. Hetzelfde achthoekige icoon dat de naam Bialetti wereldfaam gaf.

Uitvaart

De espressopot werd meegenomen naar een kerk in zijn thuishaven Casale Corte in Piëmont. Daar werd hij gezegd door een priester tijdens de uitvaartceremonie. Daarna ging de mokkapot naar Omegna, waar hij werd bijgezet in het familiegraf, naast zijn eerder overleden vrouw Elia.

Bialetti: icoon sinds 1933

Renato Bialetti wijdde zijn leven aan het promoten van de koffiepot als onmisbaar accessoire in het leven van Italianen en koffieliefhebbers wereldwijd. Het patent voor de uitvinding werd in 1933 al door Renato’s vader Alfonso aangevraagd. Onder zijn zoon werd het potje pas echt populair.

Renato Bialetti
Renato Bialetti in betere tijden (beeld: YouTube)

Het mannetje met de snor

mokkapotje mannetje met de snor
Het mannetje met de snor (foto: Wikimedia)

Op elk exemplaar staat een karikaturale versie van Renato zelf. Het kleine mannetje met de snor zorgde ervoor dat tot op de dag van vandaag zo’n 330 miljoen mokkapotjes werden verkocht.

Jouw mokkapotje

Als Italië-liefhebber heb je er vast ook zo’n mokkapotje in je kast staan. Zo niet, dan tref je er straks vrijwel zeker een aan op je vakantieadres in Italië.

Bron: thelocal.it

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ischia 20

Een bezoek aan het eiland Ischia

Dit is Italië - Doppiozero Lecce0

Column: dit is Italië!