in , ,

Rolling Stone Ron Wood maakt reclamespot voor Italiaanse kandidaat-senator

Luiz Pastore en Ronnie Wood
Luiz Pastore en Ronnie Wood (beeld: YouTube)

Vote for this man! Vote Pastore. For Italian Senator!’ roept rockdinosauriër Ron Wood. Het doorgroefde gelaat van de Rolling Stone kijkt dwingend de camera in, naast de breed grijnzende kandidaat zelf: Luiz Osvaldo Pastore, een Braziliaanse metaalmagnaat met Italiaanse voorouders, die op 4 maart in de Italiaanse Senaat gekozen hoopt te worden in het district Zuid-Amerika.

De 68-jarige Italiaanse Braziliaan Pastore is een opmerkelijke kandidaat in deze verkiezingen. Als eigenaar van een door zijn vader – een Italiaanse emigrant – gesticht koper- en aluminiumimperium is hij al jaren een toonaangevende figuur in de jetset van Sao Paolo.

Kus van Kate Moss

Zijn vrolijke kop met de zware hoornen bril (zijn handelsmerk) haalt geregeld de Latijns-Amerikaanse roddelpers, vooral sinds hij op een liefdadigheidsbal 40.000 dollar neerlegde voor een diepe kus van model Kate Moss.

Pastore is bevriend met de Rolling Stones – vandaar de spot van Ron Wood – en hij is al eens eerder senator geweest, in 2001-2002, maar toen in het Braziliaanse parlement. Nu doet hij een gooi naar een van de zetels die in Rome bestemd zijn voor Italianen in het buitenland en zijn kansen staan niet slecht.

Famiglia Italiana

Pastores slogan is Famiglia Italiana en hij is kandidaat voor de Lega Nord. Waarom? De Lega wil niet dat kinderen van immigranten automatisch Italiaan worden, maar wel dat afstammelingen van Italiaanse emigranten Italiaan (kunnen) blijven. Zoals Pastore zelf dus, die het behoud van het Italiaanse paspoort tot kernpunt van zijn campagne onder de oriundi (afstammelingen van Italianen) in Brazilie en Argentinie heeft gemaakt.

Buitenlandse vertegenwoordigers

Sinds 2001 kunnen Italianen in het buitenland hun eigen vertegenwoordigers in het Italiaanse parlement kiezen. Zodoende komen nu uit het buitenland twaalf van de 630 kamerleden en zes van de 315 senatoren, die meer dan eens beslissend zijn gebleken voor een parlementaire meerderheid.

Italië heeft daartoe de wereld verdeeld in Italiaanse kiesdistricten: Europa, Zuid-Amerika, Noord- en Midden-Amerika en ‘de rest van de wereld’. In totaal 4,3 miljoen houders van Italiaanse paspoorten buiten Italië kunnen stemmen, maar slechts een kwart van hen doet dat ook.

Chaotische verkiezingen

De verkiezingen van deze buitenlandse Italianen zijn in het verleden vaak chaotisch verlopen. Zij krijgen hun stembiljetten opgestuurd per post en moeten vervolgens hun stem uitbrengen per brief of bij het Italiaanse consulaat. Maar voor dat gebeurt, kan er op vele manieren mee geknoeid worden en dat is ook gebeurd.

Kleurrijke figuren

De historie van de Italiaanse stem in het buitenland is getekend door affaires met gekochte stemmen, stemmen van doden, valse, dubbele en gekopieerde stembiljetten. Geen wonder dus dat dit ook een reeks kleurrijke figuren heeft opgeleverd.

Zoals Luigi Pallaro, een Italo-Argentijnse senator, die in 2008 van partij wisselde en daardoor de toenmalige regering-Prodi ten val bracht. Sergio De Gregorio, leider van de beweging Italiani nel Mondo, die voor de rechtbank van Napels bekende twee miljoen euro van Berlusconi te hebben ontvangen om dezelfde Prodi ten val te brengen.

Juan Esteban Caselli, in Argentinie bijgenaamd El Obisco (de bisschop), die het tot senator bracht na een verdacht brandje van stembiljetten.

Nicola Di Girolamo uit Stuttgart, in 2008 gekozen in de de Senaat maar twee jaar later er weer uitgezet en gearresteerd wegens het witwassen van geld van de ‘Ndrangheta, de Calabrese maffia.

En dan de meest kleurrijke van allen, Antonio Razzi, geemigreerd vanuit de Abruzzen naar Zwitserland, kamerlid sinds 2006 en ook hij is overgegaan van centrumlinks naar Berlusconi. Zijn vaak herhaalde uitspraken als ‘Questo non credo‘ en ‘Fatti i cazzi tuoi!‘ zijn legendarisch geworden, evenals zijn voorliefde voor Noord-Korea, door Razzi gedefinieerd als het Zwitserland van Azië, een mooi land met schone straten en een leider die het beste met zijn volk voor heeft:

Razzi is een cultfiguur geworden, ook dankzij komiek Crozza, die hem al jarenlang wekelijks imiteert.

Kortom, na dit rijtje voorgangers zal Luiz Osvaldo Pastore als Italiaans senator echt niet uit de toom vallen.

Written by Aart Heering

Woont al meer dan 30 jaar in Italië, waarvan 20 als journalist en 12 als medewerker pers en politiek van de Nederlandse ambassade in Rome. Is sinds mei 2022 weer werkzaam als journalist. Actief lid van de Gruppo del Gusto, de gourmetgroep van de buitenlandse persvereniging in Rome.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

sportschool italie loopbanden

Column: hersengymnastiek

Polenta maken: met z'n allen om de pan

Column: polenta maken