in

De beste tips van 14 Italië-experts om het meeste uit je vakantie te halen

14 Italië-experts vertellen hun beste tips voor je vakantie in Italië
14 Italië-experts vertellen hun beste tips voor je vakantie in Italië (foto: Varenna, Unsplash)

Als Italiëfan zul je het wel herkennen: je krijgt steeds vragen over waar je in Italië, moet zijn, wat je moet doen en wat nu de belangrijkste tips voor de vakantie zijn. Daarom vroegen we 14 Italië-experts naar hun antwoord op de vraag: hoe haal je het meeste uit je vakantie naar Italië?

Hier zijn de antwoorden, in willekeurige volgorde:

Claudia Zanin

Eigenaar Italia Promotion, bekend van Italie.nl.

Ga op pad met een local; deze kent de mooiste plekjes, wandel- en fietsroutes; past het programma / de route ter plekke aan indien nodig. Onderweg krijg je hierdoor meer mee van wat je ziet, je komt in de lekkerste eettentjes en maakt nóg mooiere herinneringen.

Saskia Balmaekers

Eigenaar van Ciao tutti.

Vraag de locals – de barista, de eigenaar van de alimentari, de taxichauffeur – waar zij gaan eten met hun familie en vrienden. Zo ontdek je de lekkerste trattoria’s in achterafstraten of buitenwijken waar je normaal niet zou komen maar de sterren van de hemel eet.

Aniek Rooderkerken

Eigenaar van ItalieUitgelicht.nl.

Mijn tip is om eens verder te kijken dan de grote steden en bekende regio’s. Italië heeft zoveel onbekende plekken die minstens zoveel te bieden hebben. Kies bijvoorbeeld een kleiner stadje of een regionaal park uit, ga hier fietsen of wandelen, bezoek er musea om de geschiedenis van de regio beter te leren kennen. Dan leer je pas echt de veelzijdigheid van Italië kennen! 

Elisabeth Bertrand

Oprichter van Dolcevia.com.

Als er ergens opeens veel auto’s langs de weg staan geparkeerd, zet de auto dan ook opzij en volg de menigte, wat het ook is, het is waarschijnlijk erg lekker. Hongerig om 18 uur? Ga dan shoppen dan voor de beste apericena, de Italianen doen dat zelf ook. Probeer je aan de Italiaanse eettijden te houden, lunch om 13.00 uur, diner ten vroegste om 19.30 uur.

Rosita Steenbeek

Schrijfster van vele boeken met een Italiaans thema.

Sicilië blijft een droombestemming in Italië, met die rijke mix van cultuur, natuur, bergen en zee, historie, zalig eten, hartelijke mensen. Het is altijd goed om mee te doen met het improvisatievermogen van de Italianen, je laten verrassen, afwijken van vaste paden. Ook eten bij onooglijke tentjes die juist vaak heel goed zijn. Altijd vragen naar de specialiteit van het huis en de huiswijn is altijd goed. Vroeg op pad als het nog koel en stil is. 

Carl Buyk

Eigenaar van het Belgische Italiëblog Cosiddetto.

Wil je vanuit je vakantieverblijfplaats de charmante stadjes of dorpjes in de buurt ontdekken? Houd er dan rekening mee dat winkels (en soms ook musea) tussen 13u en 16u meestal de deuren sluiten waardoor de straten er verlaten bijliggen. Onze tip: trek vroeg op pad en begin de dag met een schuimende cappuccino op de piazza. Kijk toe hoe de stad ontwaakt en de gezellige drukte toeneemt. Daarna heb je nog ruim de tijd om de stad en de winkeltjes te verkennen.

Janneke Verdonk

Werkt voor een Italiaans bedrijf en is vaak in Italië te vinden.

Ga ontbijten in een bar, bestel een cappuccino en een cornetto. Ga niet te laat want dan zijn èn de lekkerste cornetto’s op èn loop je de kans dat ze je raar aankijken omdat je een cappuccino besteld (na 11 uur kan je dat echt niet meer drinken). Bovendien is het juist leuk als het druk is in de bar.

Als je uit eten gaat, kies dan niet het typische toeristenrestaurant maar kies een restaurant/trattoria waar ook Italianen gaan eten, proef daar de lokale wijn en neem de specialiteit van die regio of stad, dus neem niet altijd pizza, behalve als je in Napels bent!

Edgar van Bueren

Eigenaar Vicini Marketing & Media, bekend van Il Giornale.

Mijn nr. 1 tip vaar Italië? Tja, dat is altijd een buitengewoon lastige vraag. Laat ik het dan toch op de Palio in Siena houden of misschien wel alle traditionele lokale festivals met een lange historie. 

De intensiteit waarmee de Italianen dit soort festivals beleven. Het beschermen van eeuwenoude tradities, het respect voor het verleden. Het vieren van het leven. Samen eten, drinken, zingen, lachen en huilen.  Het doorgeven van culturele normen en waarden aan de nieuwe generatie. Al deze elementen zijn vertegenwoordigd in de traditionele lokale festivals, historisch of religieus van aard. Ze spreken mij enorm aan daarom wil ik ze als nummer 1 tip meegeven. 

Willemijn Lindeboom

Woont sinds 2001 in Italië en helpt bedrijven de Italiaanse cultuur te doorgronden.

Mijn tip is om het ritme van het land ‘over te nemen’. Dat wil zeggen: vroeg opstaan en tussen de middag even slapen, wanneer het toch te warm is om veel te doen en is ook goed voor het humeur van de kinderen (en ouders).

Myrthe Claus

Woont sinds 2001 in Italië, tekstschrijfster en eigenaar van Vrouwen Ondernemen.

Komt-ie: when in Rome… Pas je ritme tijdens je vakantie aan aan de Italiaanse temperaturen. Sta ’s ochtends wat eerder op en doe het echt rustig aan vanaf een uur of 13 tot 16, 17, eventueel met een heuse siësta. Op die manier voel je je niet bekaf en futloos, kun je  in de late namiddag en avond nog van alles doen en optimaal van je vakantie genieten.

Aart Heering

Journalist en voormalig medewerker van de Nederlandse ambassade, woont al 35 jaar in Rome.

Vergeet de reisgids, dwaal doelloos rond door de stad of het dorp waar je bent, zijg neer in een vuile kroeg, vraag de locals naar een tent ‘dove si mangia bene e si paga poco‘ (waar je goed eet en weinig betaalt) en geniet daar dan van het simpele volksvoedsel dat nergens zo lekker is als in Italië. 

Bekijk hier de 15 beste betaalbare restaurants in Rome.

Martine van Groenigen

Bereidt zich voor op een emigratie naar Italië.

En dan hier mijn tip om het meeste uit je vakantie te halen: probeer Italiaans te spreken. Al is het maar met handen en voeten of via Google Translate. Je krijgt er zoveel leukere connecties van dan wanneer je alleen engels spreekt. De eerste keer is het eng, maar als je ziet hoe warm de Italianen op jouw probeersel reageren, werkt de Italiaanse taal verslavend. 

Elisabetta Cascino

Leefstijl- en voedingscoach bij Mijn mediterrane leefstijl.

Koop eens een voor jou onbekende groente en/of fruit tijdens je vakantie in Italië. Veel van wat wordt aangeboden op lokale markten is in het seizoen. Vraag (desnoods met handen en voeten) hoe je de ‘aparte’ groente het beste kan bereiden. Een leuke manier om meer te variëren met voeding en nieuwe smaken te ontdekken.

Bekijk of er sagre zijn die je kunt bezoeken. Dit zijn dorpsfeesten waarin een lokaal product centraal staat. Denk aan verse pasta, paddenstoelen, vis, kersen etc. Erg gezellig, lekker en een makkelijke manier om in contact te komen met de lokale bevolking. 

Paul van der Heijden

Ondernemer en eigenaar van Agriturismo Case Leonori in Le Marche.

Probeer een paar woorden Italiaans te leren, de lokale bevolking waardeert het enorm als je ze in hun taal aanspreekt en zo kom je echt in contact met het land.

Heb je zelf nu ook een echte expert-tip voor een nóg Italiaansere vakantie? Schrijf dan hieronder jouw reactie.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zucchine

Traditionele recepten uit de Oltrepò Pavese: deel 3

Villasimius op Sardinië is een van de mooiste zomerbestemmingen op Italië volgens Airbnb

Top 10 Italiaanse zomerbestemmingen volgens Airbnb