in , , , ,

10 tips voor Turijn

Turijn: tips en bezienswaardigheden in de stad van het Eurovisie Songfestival 2022 (foto: Unsplash, overige foto's: Janneke Verdonk)

Turijn kennen de meeste mensen waarschijnlijk door Fiat, Juventus en de lijkwade. De stad heeft circa 900.000 inwoners en is de hoofdstad van Piemonte.

Turijn had een belangrijke rol in de eenwording van Italië (de Risorgimento) en was zelfs van 1861 tot 1865 de hoofdstad van Italië.

Ook is het de stad van de Bicerin (een drankje met koffie, chocolademelk en room), de Grissini en de magie.

Chocolade, espresso en slagroom – Bicerin uit Turijn (foto: Wikimedia)

La Legge di Lidia Poët

De ligging van Turijn in het noordwesten van Italië (bron: Wikimedia)

Mocht je binnenkort naar Turijn gaan en je Netflix hebben kijk dan vooral de serie La Legge di Lidia Poët. Deze serie speelt zich af in Turijn eind 1800 en is deels gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Lidia was de eerste vrouwelijke advocaat in Italië. Ze studeerde af in 1881 en werd toegevoegd aan de Orde van Advocaten van Turijn. Helaas was niet iedereen het daarmee eens en na een rechtzaak werd haar naam geschrapt. Lidia bleef zich verzetten en met succes, op 17 juli 1919 werd ze weer toegelaten, ze was toen 65 jaar.

In de serie zijn mooie beelden te zien van Turijn van onder andere Piazza San Carlo, Palazzo Reale en de Mole Antonelliana nog in aanbouw.

Officiële trailer van La Legge di Lidia Poët

Hoog tijd om eens naar de beste tips en bezienswaardigheden voor Turijn te kijken!

1. Piazza San Carlo

Dit plein noemen de Turijners ook wel de salone (= huiskamer) van Turijn. Hier gaat men naar toe voor een aperitivo of een gelato, om te luisteren naar straatmuzikanten of naar een verhitte toespraak van een politicus.

Pepino (gelateria genoemd naar de man die het chocoladeijs uitvond)

Drink vooral een espresso bij Caffè Torino (loop dan ook over de testikels van de stier, want dat brengt geluk) of ga dineren bij San Carlo.

Aan het plein liggen de barokke ‘tweelingkerken’, de Santa Cristina en de San Carlo Borromeo. Midden op het plein staat een groot standbeeld van hertog Emanuele Filiberto. 

Vanaf dit plein loopt de winkelstraat Via Roma met winkels als Gucci, Armani, Chanel enzovoorts. naar het Piazza Castello.

2. Palazzo Madame

Op het Piazza Castello ligt het Palazzo Madame met aan de voorkant een barokke façade, aan de achterkant een middeleeuwse burcht met 2 torens.

In de Romeinse tijd was het een van de 4 toegangspoorten tot de stad, de fundamenten van deze poort kun je in het museum zien.

Vanwege de strategische ligging werd het in de middeleeuwen uitgebreid tot een fort met 2 torens. Beklim vooral de toren, je hebt dan een mooi uitzicht over Turijn.

Uitzicht vanaf Palazzo Madame met middeleeuwse toren

In de 15e en 17e eeuw werd het verder uitgebreid tot een paleis en kreeg het de mooie barokke façade ontworpen door Filippo Juvarra, die grootste plannen had met het paleis, maar slechts één gevel werd voltooid.

De grote ramen die uitkijken op het plein hadden niet alleen de functie om het zonlicht binnen te laten, maar ook om de mensen te laten zien wat een geweldige feesten in het gebouw plaatsvonden.

In het paleis is het Museo Civico d’Arte Antica gevestigd en kun je een kleine botanische tuin bezoeken.

3. Palazzo Reale (Koninklijk Paleis)

Palazzo Reale

Ook dit paleis, dat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, ligt aan het Piazza Castello. Hier woonden eerst de bisschoppen, later de hertogen van het huis van Savoye.

Koninklijk Paleis Turijn
Ingang tot het Palazzo Reale

Het paleis kun je bezoeken, je ziet de balzaal, eetzaal, de koninklijke wapenverzameling en meer.

De koninklijke wapenverzameling in het Palazzo Reale

Maak vooral ook een wandelingetje in de tuinen en loop dan drie keer rond de fontein van Nereïde dat schijnt geluk te brengen en je zou ook een glimp kunnen opvangen van een geheime ingang tot een alchemistische grot…

In een vleugel van het paleis kan je de Gallerie Sabauda bezoeken met een grote collectie van bijna 700 kunstvoorwerpen waaronder zelfs een Rembrandt en een Rubens.

Het mooiste van het paleis is misschien wel de Cappella della Sacra Sindona die in 1997 deels door een brand werd verwoest maar prachtig is gerestaureerd. Hier wordt de beroemde lijkwade bewaard.

Cappella della Sacra Sindona in Palazzo Reale

4. San Giovanni Battista (De Dom van Turijn)

Dom van Turijn
Dom van Turijn

Deze kerk dateert uit 1491 en is in renaissancestijl gebouwd. De voorgevel bestaat uit wit marmer, de klokkentoren staat los naast de kathedraal.

In de kathedraal is een kopie van de beroemde lijkwade van Turijn te zien; een linnen doek waarop een afbeelding van een man te zien is met dezelfde wonden als Jezus Christus.

Het origineel ligt in de Cappella della Sacra Sindona die te bezoeken is vanuit het Palazzo Reale (naast de lijkwade loopt een trap omhoog die uitkomt in de kapel, maar die is vanuit de kerk afgesloten).

Er wordt nog altijd veel gespeculeerd over de lijkwade, alhoewel wetenschappelijk bewijs heeft uitgewezen dat deze onmogelijk van Jezus heeft kunnen zijn.

In Turijn zie je op verschillende gebouwen demonische gezichten en maskers die je lijken aan te kijken. Je vindt ze op smeedijzeren versieringen van balkons, op deurkloppers, aan de bovenkant van ramen gebeeldhouwd in marmer enzovoorts.

Er wordt gezegd dat hierdoor duivels en andere kwade geesten worden afgeschrikt en daardoor niet naar binnen komen. Ook op de gevel van de Dom zie je hier voorbeelden van.

Vlak bij de Dom zijn overblijfselen te zien uit de Romeinse tijd met onder andere de Porta Palatina, een in rood steen opgetrokken poort met torens.

Porta Palatina

5. Mole Antonelliana

Dit gebouw, ontworpen door Allessandro Antonelli, is van verre te herkennen aan de 167 meter hoge toren. Het was eigenlijk bedoeld als synagoge, maar het werd te duur en de bouw stopte.

Het stadsbestuur nam de kosten over en zo werd het toch afgebouwd. In 1897 was dit het hoogste gebouw ter wereld.

Met de glazen lift kan je naar boven en heb je een prachtig  uitzicht over Turijn (niet geschikt voor mensen met hoogtevrees).

Uitzicht op Turijn
Uitzicht vanaf de Mole Antonelliana, het dak van Turijn

De Mole wordt tegenwoordig gebruikt als huisvesting voor het Museo del Cinema (filmmuseum).

Voor de Tweede Wereldoorlog was Turijn namelijk dé Italiaanse stad van de film, daarna werd Rome dat.

Als je van films houdt, is dit museum zeker een aanrader. Het vertelt over de geschiedenis van de film, er wordt uitgelegd hoe een film wordt gemaakt, je ziet er korte stukjes films. Je kunt ook over de rode loper lopen terwijl je gefotografeerd wordt door vele fotografen.

Ook kun je plaatsnemen op een mooie rode ligbank om zo te kijken naar stukjes film die op de wanden van de koepel geprojecteerd worden.

Dit museum is ook een aanrader om met kinderen naartoe te gaan.

6. Stadion van Juventus

Stadion Juventus Turijn
Het stadion van Juventus in Turijn

De correcte naam voor dit stadion is het Allianz Stadium. Het werd in 2011 geopend en er is capaciteit voor 41.000 toeschouwers.

Boek vooral een rondleiding, dan kun je de kleedkamers van de spelers bezoeken, de mediaruimten en net als Fabio Cannavaro en Alessandro del Piero door de spelerstunnel het veld oplopen.

Breng ook een bezoek aan het museum waar je alles kunt zien over de geschiedenis van Juventus met alle gewonnen bekers en alle spelers. Ook kun je hier je eigen voetbalskills trainen.

7. Egyptisch Museum

Egyptisch Museum Turijn
Sfinx in het Egyptisch Museum van Turijn

De collectie van Egyptische oudheden komt voort uit de verzameling van Bernardino Dovretti. Als consul-generaal voor Frankrijk verzamelde hij vele voorwerpen die hij aan de toenmalige heerser van Frankrijk aanbood, die zijn aanbod afwees (!).

Daarop kocht de hertog Carlo Felici di Savoye de collectie, kwam deze in Turijn terecht en vormde zo in 1824 het eerste Egyptische museum ter wereld!

Het logo van het museum is de hiëroglief die het water in de Nijl voorstelt. Het hele museum is 2,5 km lang, waarbinnen een constante temperatuur van 21-24° heerst.

Er zijn maar liefst 3.300 voorwerpen tentoongesteld.

Dodenboek

Bekijk vooral de deur van de tempel van Ellesija uit 1454 voor Chr. Deze schonk Egypte aan Italië geschonken als dank voor de hulp bij de reddingsoperatie bij de Aswandam om de tempels van Nubië te beschermen.

Andere hoogtepunten zijn het beeld van Ramses II, het graf van Kha en Merit, het Dodenboek van Luefankh, een papyrusrol met aanwijzigingen over hoe je je moet gedragen eenmaal aangekomen in het hiernamaals.

En bekijk de gemummificeerde dieren. Deze werden gedood en gemummificeerd zodat ze de doden gezelschap konden houden in het hiernamaals.

Gemummificeerde kat

Vlakbij dit museum ligt het Piazza Carignano. Hier is de eerste koning van Italië, Vittorio Emanuele II geboren en hier zetelde het eerste Italiaanse parlement van 1961-1865, nu is het Museo del Risorgimento (museum over de eenwording van Italië) hier gevestigd.

8. Lingotto

Turijn is voor velen de stad van Fiat. Als je meer te weten wilt komen over Fiat en de auto-industrie, breng dan een bezoek aan MAUTO (Museo Nazionale dell’Automobile di Torino. Hier zijn 80 merken uit 8 verschillende landen te bewonderen.

MAUTO – Museo Nazionale dell’Automobile di Torino (foto: Wikimedia)

En ga naar de voormalige Fiatfabriek (Lingotto). De fabriek had een lopende band die over 5 verdiepingen doorliep. Op de begane grond kwamen de onderdelen binnen en op het dak waren de auto’s klaar.

Via de testbaan werden ze naar beneden gereden. De testbaan is nog steeds te bezoeken. De fabriek sloot haar deuren in 1982.

Na de sluiting kreeg de architect Renzo Piano de opdracht om een bestemming te vinden voor de fabriek. Hij ontwierp een bolvormige conferentieruimte op het dak van staal en glas.

Ook kun je hier de Pinacoteca Agnelli bezoeken, een museum met werken uit de collectie van de familie Agnelli met schilderijen van Matisse, Picasso en Renoir. Verder zijn nu een winkelcentrum, hotels en restaurants in de oude fabriek gevestigd.

Tegenover Lingotto bevindt zich Eataly. Behalve een supermarkt bevinden zich hier ook themarestaurants, een gelateria en een bakker.

Ook zijn er kraampjes waar je pasta, vis en vlees kunt proeven. Op de eerste verdieping bevindt zich het Museo Carpano, een museum over de geschiedenis van de vermout.

9. Basilica di Superga

Basilica di Superga Turijn
Een prachtig uitzicht heb je vanaf de heuvel van Superga (foto: Pixabay)

Een leuk uitstapje vanuit Turijn is de Basilica di Superga. Je kunt deze bereiken door middel van een tandradbaan die vertrekt vanaf Stazione Sassi.

Boven aangekomen heb je een prachtig uitzicht over Turijn en zie je in de verte de Alpen liggen.

Uitzicht vanaf de Basilica di Superga

De basiliek is ontworpen door Filippo Juvarra in een laat-barokke stijl. Zij werd gebouwd in opdracht van Vittorio Amedeo II van Savoye vanwege een gelofte die hij in 1706 had afgelegd.

In dat jaar werd Turijn belegerd door het Franse leger, Amadeo ging naar de heuvel van Superga om de vijandelijke troepen te bestuderen.

Nadat hij de zwakke punten van het vijandige leger had bestudeerd, bracht hij een bezoek aan een kleine kerk waar hij aan de Maagd Maria beloofde dat als zijn leger zou winnen, hij voor haar een kerk zou laten bouwen op dezelfde plek.

Een paar dagen later won Vittorio Amedeo II de strijd en een paar maanden later kreeg Juvarra de opdracht om een kerk te bouwen. De bouw begon in 1717 en na 14 jaar was de kerk gereed.

In 1949 stortte hier een vliegtuig neer vanwege dichte mist, in dit vliegtuig zaten de spelers van de voetbalclub Grande Torino die in Lissabon een vriendschappelijke wedstrijd hadden gespeeld tegen Benfica. Ter nagedachtenis aan deze ramp is achter de basiliek een gedenksteen.

10. Turijn en magie

Behalve de stad van Juventus en Fiat is Turijn ook de stad van de magie. Er wordt beweerd dat de stad gesticht is door Phaeton (zoon van de godin Isis) met als doel de culte van Apis te eren, een wezen met de kenmerken van een stier.

De stier is inderdaad het symbool van Turijn. Alle fonteinen in de stad hebben een stierenkop waar het water uitstroomt.

Fontein stierenkop in Turijn
Een fontein met stierenkop

Men beweert dat Turijn samen met Londen en San Francisco de driehoek vormt van de zwarte magie. Het ‘zwarte’ hart van de stad zou het Piazza Statuto zijn.

Op dit plein staat een standbeeld ter ere van de opening van de Fréjustunnel, de tunnel tussen Italië en Frankrijk.

Piazza Statuto

Bovenop staat een gevleugeld beeld dat volgens sommige de gevallen engel Lucifer zou zijn. Op dit plein vonden vroeger executies plaats.

Turijn maakt echter ook onderdeel uit van de driehoek van witte magie samen met Lyon en Praag. De zwarte en de witte magie komen samen op de lijn (er hangt een ketting) op het Piazza del Castello vlak voor het Palazzo Reale.

Deze lijn wordt bewaakt door beelden van twee figuren te paard, namelijk de mythologische tweeling Castor en Pollux.

Ook het Egyptisch Museum zou altijd iets magisch hebben gehad. Er zijn verhalen bekend van bezoekers die na een bezoek aan rare ziektes overleden.

Wil je meer weten over de magie in Turijn, boek dan vooral een tour via Somewhere Tours Torino, er zijn verschillende rondleidingen door de stad ook in het Engels.

De ‘Torino Magica’ is ’s avonds als het donker is en is erg leuk!

Luci d’Artista (lichtfestival, elke decembermaand)

Uiteraard valt er nog veel meer te ontdekken in Turijn als het GAM (Galleria d’Arte Moderna e Contemporanea) met moderne kunst, het Lavazza Museum met alles over deze koffie, het Martini Museum en nog veer meer.

Houd je van wandelen ga dan vooral naar het Parco Valentino of wandel over de Via Po onder de arcaden waar leuke winkels en vele boekenstalletjes te vinden zijn.

Als je doorwandelt en de rivier oversteekt kom je bij de Gran Madre di Dio. Een kerk die wel iets wegheeft van het Pantheon in Rome en waarvan men zegt dat de Heilige Graal zich hier bevindt.

Gran Madre di Dio

Kortom, Turijn heeft zoveel te bieden dat je zeker een keer terug kunt komen!

Praktische informatie Turijn

Vanuit Utrecht is het ongeveer 1.100 kilometer rijden met de auto naar Turijn. Let erop dat het stadshart een ZTL-zone is, waar je niet mag rijden.

Het beste kun je de auto aan de rand van de stad parkeren en dan verder reizen met het openbaar vervoer. Of je parkeert in een parkeergarage net buiten de ZTL.

Een vlucht vanuit Amsterdam naar Torino Airport duurt ongeveer 1 uur en 40 minuten. Het vliegveld ligt 16 km ten noordwesten van het centrum.

Een CO2-vriendelijke optie is met de internationale trein naar Italië. Er zijn goede verbindingen naar Turijn vanuit Nederland en België. Internationale treintickets boek je hier.

Overnachten in Turijn kun je in tal van Airbnb’s, vakantiewoningen en hotels. De beste accommodaties voor de beste prijzen hebben we hier voor je op een rij gezet.

Written by Janneke Verdonk

Janneke Verdonk is sinds de Romereis op de middelbare school een groot Italië-fan. Ze studeerde Italiaanse taal- en literatuurwetenschap in Amsterdam, Florence en Bologna. Daarna werkte ze als redacteur en uitgever bij de ANWB, afdeling reisgidsen. Sinds 2010 is ze als zzp'er verbonden aan de Italiaanse drukkerij Printer Trento en is ze vaak in Italië te vinden. Haar favoriete stad is Rome.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lago di Beau locatie

Lago di Beau – ook jij kunt in The Writer’s Nest logeren!

Procida Culturele Hoofdstad van Italië 2022

Procida: verrassende culturele hoofdstad van Italië 2022