De Marken - Le Marche Italië
Regio De Marken in Italië

De Marken (Le Marche) is een regio in het midden van Italië aan de Adriatische Zee. Ze grenst in het noorden aan Emilia-Romagna en de republiek San Marino, in het westen aan Toscane en Umbrië en in het zuidoosten aan de Abruzzen en Latium.

De oppervlakte van de regio neemt ongeveer 3,2 % van het nationale territorium in beslag. Qua grootte staat de regio hiermee op de veertiende plaats. Van elke 1.000 Italianen wonen er 25 in De Marken, 2,5% van de totale nationale bevolking. De regio wordt vaak ‘het nieuwe Toscane’ genoemd en maakte de laatste jaren een flinke toeristische ontwikkeling door.

Authentiek Italië

Je vindt er niet de highlights van Toscane, maar wel de schitterende landschappen, de middeleeuwse dorpjes en een indrukwekkende kust met hagelwitte stranden en een azuurblauwe zee. Als extraatje krijg je er een behoorlijke portie authentiek Italië voor terug en word je nog niet in elke straathoek in het Duits of Engels aangesproken.

Urbino - Le Marche
Het schitterende universiteitsstadje Urbino in De Marken met het Palazzo Ducale, dat op de Werelderfgoederenlijst van Unesco staat (foto: Edward Hendriks)

Heuvels en bergen

Het westen van de regio wordt in beslag genomen door de bergketen van de Apennijnen. De hoogste top van de regio is de Monte Vettore (2476 m) in de provincie Ascoli Piceno. Deze berg maakt deel uit van het massief Monti Sibillini dat tot nationaal park is uitgeroepen. Het landschap tussen de hoge bergen en de kust is sterk heuvelachtig. Dit deel van De Marken is een belangrijk landbouwgebied. Het brengt onder andere veel wijn, olijven en fruit voort.

Kust

De kustlijn van Le Marche is ongeveer 170 kilometer lang. De zand- en kiezelstranden worden op twee plaatsen onderbroken door een woeste rotskust; ten zuiden van de regionale hoofdstad Ancona (Monte Conero) waar je schitterden wandelgebieden hebt en ten noorden van Pesaro (Monte San Bartolo). Vooral bij Sirolo heb je schitterende stranden met een prachtig blauwe zee. In mei of juni is er bijna niemand, maar kun je hier prima vertoeven. Ancona is de enige belangrijke havenplaats van De Marken en de plek vanwaar de veerboten naar Griekenland vertrekken.

Op zoek naar de mooiste plek

In dit artikel hebben we de mooiste plekken in De Marken voor je op een rij gezet. En hier van je de 20 mooiste campings van Le Marche.

2 Comments

Leave a Reply

2 Pings & Trackbacks

  1. Pingback:

  2. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…