Mondavio in zijn omgeving (foto: Wikimedia, overige foto's: Edward Hendriks)
in , ,

Mooi middeleeuws Mondavio

Slenteren door middeleeuwse straatjes in een van de mooiste dorpen van Le Marche

Het voordeel van een lockdown waarin je niet kunt reizen is dat je eindelijk eens de tijd hebt om terug te blikken waar je ook alweer allemaal bent geweest. Mondavio in het gewest De Marken is een van die plekken die zeker een blogartikel waard is. Want dit middeleeuwse dorpje is met recht een van de mooiste dorpjes van Italië; uno dei borghi più belli d’Italia.

De ligging van Mondavio tussen Rimini en Ancona in De Marken, Italië (beeld: Google Maps)

Gebouwd rond de burcht

Je komt te voet binnen via de Porta San Francesco. Je kunt ook doorrijden naar de parkeerplaats aan de Corso Roma en vanaf de andere zijde het stadje binnenlopen. Vreemd genoeg mag je ook gewoon met de auto het middeleeuwse stadje doorkruisen, al is er wel een limiet aan je parkeertijd als je ook uit wilt stappen.

Een speeltuin buiten de stadsmuren

Hoe dan ook, als je Mondavio betreedt, leiden de steile straatjes je vanzelf omhoog naar de imposante burcht uit de 15de eeuw. Op gezette tijden kun je de burcht, die zich de Rocca Roveresca laat noemen, met een gids bezoeken.

De Rocca van Mondavio
Gebouwd voor de eeuwigheid

Giovanni della Rovere

Deze burcht is genoemd naar Giovanni della Rovere, een uit die tijd beroemde legeraanvoerder in de omgeving van Senigallia. Hij was een neef van paus Sixtus IV en hij werd zelf later Paus Julius II. Dus dan weet je het wel; hij was een belangrijke meneer.

Als je goed kijkt zie je dat op de toren van de burcht de vlag van de Della Rovere wappert (beeld: Wikiwand)

Mondavio,

een intact middeleeuws dorp

Je hoeft trouwens niet per se toegang te hebben tot de Rocca. Vanaf het hooggelegen plein in de oude stad kun je over de muren heen een blik werpen op de gedempte slotgracht, waar nu tal van middeleeuwse aanvalswapens staan uitgestald. En je kunt helemaal rondom de burcht lopen om haar van alle kanten te bewonderen.

Het mooie van Mondavio is dat het een volledig intact middeleeuws dorp is

Het bijzondere aan het op een heuvel gelegen Mondavio is dat het middeleeuwse dorp er bijna geheel intact uitziet. Muren en verdedigingswerken ogen alsof ze slechts tientallen jaren geleden gebouwd zijn, in plaats van eeuwen terug. En hoewel dat deels te danken is aan goed onderhoud, zijn de middeleeuwse dorpen lang niet overal zo schitterend middeleeuws als hier.

Gedempte gracht Mondavio
Middeleeuws wapentuig in de gedempte slotgracht van de burcht

Verborgen attractie

De oude dorpskern ligt prachtig ingeklemd tussen imposante muren. Een verborgen attractie van Mondavio is een klein theater – Teatro Apollo – dat vanbinnen prachtig is versierd met kleurrijke schilderingen en versierde balkons.

La chiesa

Een ander hoogtepunt van Mondavio is natuurlijk de kerk (hoe kan het ook anders). De Chiesa di San Francesco is uiteraard gewijd aan de Heilige Sint Franciscus. Volgens de overlevering is de kerk op zijn aansporing gebouwd na een bezoek in de 13de eeuw.

De huidige kerk is een sobere kerk, die overeenkomt met de renovaties uit de 18de eeuw en die de soberheid van de Franciscaanse Orde ademt.

Volgens de overlevering werd de kerk gebouwd door de wil van Sint Franciscus van Assisi ter gelegenheid van zijn stop in Mondavio in de dertiende eeuw. Het pronkstuk is een paneel van de schilder Giuliano Persciutti uit Fano. Hij verbeeldde de Onbevlekte Ontvangenis van Maria.

Luchtopnamen van Mondavio

Naast de kerk tref je een klooster aan waarvan het binnenhof een bezoekje waard is. Je ziet het op de foto’s: tijdens ons bezoek aan Mondavio waren er bijna geen andere toeristen te vinden.

Binnenhof klooster Mondavio
Verstild in de tijd: het kloosterhof van San Francesco

Uitzicht op het landschap vanaf Mondavio

Mondavio is niet groot. Er wonen minder dan 4.000 zielen in de gemeente, en dat is inclusief de huizen buiten de muren van het burchtstadje. In de oude stad zijn de straatjes smal en de huizen klein. Overal zie je portieken, kleine deuren, winkeltjes en een af en toe een bar. Op een enkele plek vind je een terras met een prachtig uitzicht over het groene landschap van De Marken.

De omgeving van Mondavio is minstens zo mooi als Mondavio zelf

Slenteren door middeleeuwse straatjes

Mondavio is vooral een stadje om rustig doorheen te slenteren, op je gemak het een en ander te bekijken, iets te drinken bij een bar (of misschien ook wel iets te eten op een terrasje), de lome sfeer in je op te nemen en ervan te genieten dat je hier plotseling in de middeleeuwen terecht bent gekomen.

Zoals Mondavio heb je méér middeleeuwse stadjes in het mooie gewest De Marken. Vaak zonder de talrijke toeristen die je in Toscane aantreft. Houd je van dit soort dorpen, verholen gelegen tussen de groene heuvels? Dan moet je tijdens je volgende trip naar Italië echt eens naar deze regio. O, en kijk ook eens naar Corinaldo.

Hotel La Palomba in Mondavio krijgt een 9,2 vanwege zijn uitstekende ligging (foto: booking.com)

Tip: wil je ook eens naar Mondavio of omgeving? Hier vind je de beste en voordeligste accommodatie.

Edward Hendriks

Geschreven door Edward Hendriks

In het dagelijks leven ben ik copywriter. Toen ik in het voorjaar van 2009 een maand in Napels doorbracht, kwamen de ideeën voor een maffiathriller bovendrijven én begon ik in de zomer van datzelfde jaar met dit Online Italië Magazine. De thriller 'Bloedgeld' kwam uiteindelijk in 2012 uit. Inmiddels heb ik drie thrillers gepubliceerd en werk ik aan nieuwe manuscripten. Samen met een aantal enthousiaste andere italofielen blijf ik bloggen voor Dit is Italië.

Geef een reactie

Avatar

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Nieuw: Vakantiecursus Italiaans

Largo di Torre Argentina

Leven in Rome – Rosita Steenbeek