in , ,

Vakantiekookboek Italië van Onno Kleyn

Een uitnodiging tot verkenning van culinair Italië in de vakantie

vakantiekookboek italie - onno kleyn

Natuurlijk kun je een Italiaans kookboek meenemen als je op vakantie gaat, maar in je tent of appartement zul je vaak niet de goede gereedschappen vinden en eigenlijk heb je ook niet zo veel zin om uitgebreid te koken in een keuken die je jouwe niet is. Dan komt het Vakantiekookboek Italië van Onno Kleyn goed van pas!

Cultureel-culinaire handleiding

Onno Kleyn heeft een compact en voordelig boekje geschreven om mee te nemen op vakantie. Makkelijke recepten, dat is één. Maar dit Vakantiekookboek Italië doet zoveel meer. Het geeft je een idee wat je kunt verwachten en waar je moet zoeken voor écht Italiaans eten. Waarom je juist wel of juist niet naar de supermarkt moet gaan, hoe laat welke winkels open zijn en wat je kunt vinden in de grote overdekte stadsmarkten.

Eigenlijk is de functie van dit boek als culturele handleiding misschien nog wel net zo waardevol als de eenvoudige recepten die er in staan. Het is bijna alsof Onno je hand vasthoudt bij het inkopen van je spullen. Want daar voelen toeristen, ook al hebben ze vaak wel een vakantiecursus gedaan, zich weleens onzeker over. Want je kijkt je ogen even uit bij een Italiaanse slager. Met al die grote lappen vlees. En dan gaan ze ook nog terugpraten als je iets bestelt! Dat je in Italië moet uitkijken naar een panificio als je verse pasta wilt weten veel mensen ook niet.

De recepten

Onno Kleyn weet het: In Italië worden maaltijdsalades of pastasalades zoals wij ze kennen niet gegeten. Maar een pastasalade is wél ideaal voor op vakantie. Dus ik ben blij dat ze er in staan. Met Italiaanse ingrediënten. Komkommerkruid, wilde asperges, bottarga, artisjokken. Bij de primo, het voorgerecht van pasta, is het belangrijk dat je eerst de saus kookt als je maar één pit hebt. Of laat de pasta nagaren in je slaapzak! Zorg er in ieder geval voor dat de pasta al dente blijft. Ook weet Kleyn goed welke kant-en-klare hapjes je kunt halen bij de versafdeling. Je wilt natuurlijk best wat nieuws proberen op vakantie, maar het moet niet te ingewikkeld zijn!

Gemak dient de mens

Sommige recepten zijn erg makkelijk en bijna niet een recept te noemen. Veel verder dan ‘meng de ingrediënten’ gaat het dan niet. Maar: je moet wel weten wélke ingrediënten je moet mengen en waar je ze kunt vinden. Waardevolle informatie dus voor een vakantiekookboek.

Culinaire woordenlijst

Achterin het boek staat een woordenlijst met alle ingrediënten en de namen van gerechten. Ook wel handig, want Italianen geven hun gerechten vaak namen, terwijl in Nederland eerder de ingrediënten gewoon staan opgenoemd.

Zuinigheid: niks mis mee!

Ik ga niet alle gouden tips van Kleyn weggeven. Dan moet je dit boekje gewoon aanschaffen, je gaat er zeker geld mee besparen. Je komt immers niet terecht bij de dure toeristenuitbaters. En als je zelf goede boodschappen kunt doen bespaar je je een tochtje naar een restaurant en heb je toch die echte Italiaanse ervaring. Je Italiaans hoef je natuurlijk niet altijd met de ober te oefenen, dat kan ook best bij de macellaio, de slager.

vakantiekookboek italie - onno kleynSucces allemaal en een heel fijne vakantie!

Vakantiekookboek Italië
door: Onno Kleyn (illustraties van Marly Hendricks)
208 blz.
€ 16,50
Nijgh en van Ditmar, juni 2017
ISBN 9789038804316

Koop bij bol.com

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Italiaans in Utrecht en Geschiedenis in Bologna. Ze haalde in 2017 haar C2-certificaat bij de Universiteit van Siena en heeft 8 jaar Italiaanse les aan Nederlanders gegeven. Ze is gecertificeerd DITALS docente, wat betekent dat ze ook in Italie les mag geven aan buitenlanders.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ztl varco attivo rome auto Italië

Wat betekenen ZTL, Varco en Bollino Nero?

10x typisch Italiaans

VertrekNL Magazine: alles over emigreren naar Italië