in

4 tips voor wijnhuizen in Puglia: van traditioneel tot hip & rebels

wijnhuizen Puglia
Op zoek naar bijzondere wijnhuizen in Puglia? Hier zijn 4 tips (foto: Unsplash)

Vroeger stond Puglia nou niet per se bekend om haar wijnen. De ladingen primitivo die hier vandaan kwamen werden nog wel eens gezien als ‘bulkwijnen’ en dat gaat er bij Nederland Vinologenland natuurlijk niet in.

Toch is het in sommige gevallen nog altijd zo. Neem de chardonnay van DuePalme die voor € 1,99 bij de Eurospin in het schap staat (onder een ander label, maar de kurk verraadt zijn herkomst), niet echt een verhaal waar de wijn lekkerder van wordt.

Gelukkig heeft er in de afgelopen 20 à 30 jaar een forse verandering plaatsgevonden in het Pugliese wijnlandschap en struikel je nu over de wijnhuizen met de heerlijkste wijnen uit Apulië.

We sommen een paar van de beste wijnhuizen in Puglia voor je op. 

1. Tenuta Giustini (tussen Grottaglie en Taranto)

De goed verstopte wijngaard van Tenuta Giustini (foto: tenutagiustini.it)

Ah, Tenuta Giustini, een wijnboer waar je van droomt. Maar die je liever ook niet met te veel mensen wilt delen, omdat hij dan weleens zijn charme kan verliezen.

Ach, ik ben de minste niet en gun je op je vakantie net zo’n geweldig uitstapje als dat ik dat had. Onder de rook van Taranto (bijna letterlijk) liggen aan de mare piccolo 2 verstopte wijngaarden.

Gabriele en Salvatore nemen ons er, achterin de auto, mee naartoe als we bij ze aankomen voor een proeverij. Het is zo ongeveer de koudste dag van ons verblijf in Puglia, maar dat mag de pret niet drukken.

Tenuta Giustini is, voor Pugliese begrippen, een klein wijnhuis met zo’n 500.000 flessen per jaar. En dat is ook direct de charme.

Salvatore, de wijnchef die in de vaten roert, weet van alle wijnen precies zijn gebruikte recept. Hij proeft wat er anders is dan andere oogsten en kan je alles uitleggen over de verschillende processen.

We proeven onder andere de Vecchio Sogno, een negroamaro. De eerste wijn van Tenuta Giustini waarbij de naam slaat op de ‘oude droom’ van Salvatores oudoom. De droom om een mooie wijnboerderij te worden. En dat is gelukt! 

Aanraders: 

 • Vecchio Sogno (negroamaro)
 • Jento (malvasia frizzante)
 • Acinorè (primitivo di manduria)

Meer informatie

2. Ionis Vini (Martina Franca)

Op de ‘ring’ van Martina Franca is Cantina Ionis gevestigd. Een stadswijnhuis dus. Ja, ik snap je. Op het eerste gezicht denk je misschien: ik wil wel naar een wijnboer met gigantische wijnranken en er tussen de druiven een glaasje drinken.

Met dergelijke charme smaakt de wijn meestal ook direct een stukje lekkerder, maar geloof mij: Ionis heeft dat achtergrondtafereel in het geheel niet nodig. De wijnen zijn subliem. Ook Ionis is weer een familiebedrijf waar de recepten voor de druivensappen over zijn gegaan van overgrootopa op opa, van opa op vader en van vader op zoons.

En die zoons, Sergio en Mauro, weten dat succes te behouden. De wijnen van Ionis zijn namelijk bekroond met allerlei awards, prijzen en oorkondes. En wat ook leuk is: naast de flessen, worden hier ook de befaamde kannetjes met gele dop getapt. Deze worden niet gevuld met de fleswijnen, maar met, heel plat gezegd, ‘de rest.’

De kwaliteit zou minder moeten zijn, maar dat proef je niet. Er is een overheerlijke zoete rode wijn die per 3 of 5 liter gaat en geloof mij als ik zeg dat je die echt niet mag missen.

Aanraders: 

 • Rode amabile in een kannetje van 3 of 5 liter
 • Ninì (susumaniello)
 • 431 (verdeca)

Meer informatie

3. Cantina Albea (Alberobello)

In Alberobello, te midden tussen de trulli, vind je Cantina Albea. Ook een stadswijnboer met een geheel innovatief concept. Zoals we hoogstwaarschijnlijk allemaal weten, verliezen de olijfbomen in Puglia komende jaren hun blaadjes. Hoe, wanneer en bij welke bomen dit zal gebeuren is nog niet duidelijk, maar de olijfliefhebbende bacterie eet erop los.

Cantina Albea heeft daarop geanticipeerd en een x-aantal mensen die angstig waren wat er met de olijfbomen zou gebeuren, aangeboden om in ruil wijnranken aan te planten. Een ‘win-win’, want zij zitten niet meer in de stress over de olijfbomen en Cantina Albea kan weer wat ranken stallen om lekkere wijnen van te maken.

Ook hier moet je dus rekening houden met een stadswijngaard zonder grote wijngaarden rondom. Maar wat Albea wel heeft, is een heus museum over hun wijnen en de wijze waarop ze gemaakt worden.

Daarnaast organiseren ze ’s zomers picknicks, concerten en andere evenementen elders tussen de wijngaarden, maar kun je eigenlijk altijd langs gaan om wijnen te proeven met de nodige snacks erbij. 

Aanraders: 

 • Due Trulli (Verdeca) 
 • Due Trulli (Primitivo)
 • Due Trulli (Susumaniello rosato)

Meer informatie

4. La Cattiva (onder Bari bij Turi)

Het enthousiaste team van Masseria La Cattiva (foto: masserialacattiva.it)

En dan, tijd voor iets geheel anders: Masseria La Cattiva. Vrij vertaald: Boerderij het Kreng. Waar wijnhuizen soms al gauw een truttig labeltje aan de wijnen hangen, waardoor het geheel al gauw ietwat suffig wordt, is dat bij La Cattiva juist het andere uiterste.

5 oude bierbrouwers, beter gezegd: ex-bierbrouwers, want oud zijn ze nog niet, vonden het tijd voor wat nieuws. De hop was op. De mannen komen, op één na, allemaal uit verschillende delen van Italië en vonden elkaar in het brouwen en fermenteren.

Ze kochten en verlaten masseria in Puglia en La Cattiva was geboren. En over dat bier brouwen moeten we het nog even hebben. Want dat heeft ervoor gezorgd dat de mannen durven.

Ze maken keuzes die traditionele wijnboeren misschien scharen onder het hoofdstuk ‘vloeken in de kerk’, maar met succes. Zo hebben ze de geweldige ‘Smoking Blu’ een mix van trebbiano, malvasia en gerookte (!) druiven.

Maar ook een witte negroamaro en distilleren ze van de ‘restjes’ hun eigen likeuren zoals de ‘Mescallo’ die je laat twijfelen of je in Mexico of Puglia zit.

Een bezoekje aan La Cattiva is echt een uitje. Iets als dit ga je ergens anders niet meemaken. En dat zeg ik niet omdat ik de wijnen zo lekker vind en hoop op een volgende uitnodiging.

Dat zeg ik omdat het in het vaak ietwat snobbistische, stoffige en ‘vertraditioneelste’ wijnland best eens wat spannender en pittiger mag. Als je op zoek bent naar een wat rebels wijnhuis, dan moet hier wezen.

Aanraders: 

 • La Cattiva (trebbiano)
 • Orange (trebbiano en malvasia)
 • Smoking Blu (trebbiano, malvasia en gerookte druiven)
 • Ottantotto tasti (negroamaro) 

Meer informatie

Jouw tips voor Pugliese wijnhuizen?

Ben je zelf nog bij andere aanbevelenswaardige wijnhuizen in Puglia geweest? Laat het ons weten met een reactie onder dit artikel.

Written by Martine van Groenigen

In 2016 woonde Martine van Groenigen een half jaar als au pair bij een Italiaans gezin. Ze leerde er alle kneepjes van de Italiaanse keuken en verloor er haar hart. Niet aan een man, maar aan het land zelf. Sinds haar terugkomst is er geen dag geweest dat ze zich niet afvraagt ‘wat voor weer het zou zijn in De Laars.’ Op Dit is Italië schrijft ze enthousiast over haar eigen ervaringen in Italië en haar ‘Italian Dream’ die steeds dichterbij komt.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

recept zuurdesembrood Oltrepò Pavese

Traditionele recepten uit de Oltrepò Pavese: zuurdesembrood

last-minute campings voor een meivakantie in Italië

13 last-minute campingtips voor een fijne meivakantie in Italië