in , , , ,

10 redenen om Pavia te bezoeken

Het geheime pareltje ten zuiden van Milaan

De 10 mooiste plekken van Pavia, met hier de overdekte brug (foto: Pixabay)

Pavia mag dan een minder bekende provinciehoofdstad in Noord-Italië zijn, overschaduwd als ze is door de 30 kilometer noordelijker gelegen wereldstad Milaan, het heeft als vroegere hoofdstad van het Koninkrijk Italië (2 eeuwen lang, onder de Longobarden) een rijke historie. Veel van die geschiedenis is nu nog terug te vinden wanneer je dit uiterst vriendelijke stadje van 70.000 inwoners bezoekt.

1. La Città

De overdekte brug van Pavia (foto: Pixabay)

De beste manier om Pavia te verkennen, is te voet. Het historische centrum is niet groot en al wandelend ontdek je tal van leuke straatjes, parkjes en pleintjes met barretjes en bankjes waar je even de echt Italiaanse sfeer op kunt snuiven.

2. San Pietro in Ciel d’Oro

Dit bescheiden kerkje met de mooie naam (die verwijst naar de met goud beklede ’hemel’ boven het altaar) bewaart een van Italiës belangrijkste religieuze schatten: de resten van de beroemde en nog altijd invloedrijke kerkvader Augustinus.

Wanneer een paus de kerk bezoekt (en elke paus doet dat minstens eenmaal tijdens zijn pontificaat), dan wordt het kistje met de beenderen van de heilige uit de magnifieke marmeren sarcofaag gehaald en aan de gelovigen getoond.

In de crypte vindt de bezoeker de resten van nog een andere beroemdheid: de laat-Romeinse filosoof Boëthius wiens boek Consolatio Philosophiae (‘Over de troost van de Filosofie’) zeer invloedrijk was en ook nog steeds gelezen wordt.

3. San Michele Maggiore

San Michele Maggiore

Een ander historisch hoogtepunt vond plaats in de San Michele-kerk, waarvan de prachtige façade helaas ernstig door erosie is aangetast. Hier werd de Duitse keizer Barbarossa in 1155 tot koning van Italië gekroond, zoals te lezen is op de stip in de marmeren vloer.

Keizer Barbarossa werd hier tot Koning van Italië gekroond

4. La Certosa di Pavia

Dit kartuizerklooster is een kunstwerk op zich en de omweg meer dan waard. Het ommuurde klooster ligt midden in de rijstvelden op 10 kilometer ten noorden van de stad. Nadat je de poort binnengewandeld bent, raak je meteen verblind door de magnifieke marmeren façade, die met honderden figuren en taferelen versierd is.

La Certosa di Pavia

Ook binnen is er veel te bewonderen, zoals de graftombe van Ludovico il Moro en zijn vrouw Beatrice d’Este en het schitterende houtsneewerk in het koor. Bij het hek in het midden van de kerk moet je soms even wachten, totdat een van de zeer weinige overgebleven kloosterlingen komt opendoen.

La Certosa vanuit een andere hoek (foto: Wikimedia)

5. Duomo van Pavia

De Dom van Pavia

De Dom van Pavia beschikt over een van de grootste koepels die in Italië te vinden zijn. Sinds een paar jaar is deze weer na een decennialange renovatie weer vanuit de binnenkant te bewonderen. De herstelwerkzaamheden begonnen nadat de toren die vlak naast de dom stond was ingestort, waarbij een aantal doden vielen. De kerk zelf is vanbinnen vrij kaal.

6. Le Torri

De middeleeuwse torens van Pavia

Pavia was, zoals zoveel Italiaanse steden, ooit een stad van honderd(en) torens. De belangrijkste drie overgebleven exemplaren staan nu op piazza Leonardo da Vinci, vlak bij de universiteit, maar als je goed kijkt zie je overal in de stad nog de restanten van deels afgebroken torens. In een van hen zit zelfs een restaurant (‘Torre degli Aquila’, langs de Strada Nuova).

7. Università di Pavia

De Universiteit van Pavia

Pavia heeft een van de oudste universiteiten van Italië (en de wereld) en een bezoek aan het doolhof van binnenplaatsen brengt je helemaal in middeleeuwse sferen. De universiteit huisvest in het centrum vooral de alfa-faculteiten maar heeft ook een gezaghebbende bèta-tak (vooral medisch) die in een nieuw complex net buiten de ringweg ligt. In een van de hofjes kun je een lekker kopje koffie drinken in het studentenrestaurant.

8. Il Ponte Coperto

Pavia ligt langs de Ticino-rivier, die een paar kilometer verder stroomafwaarts met de grote Po samenvloeit. In het verlengde van de Strada Nuova, die de hele stad van noord naar zuid doorsnijdt, ligt de beroemde overdekte brug, waar zelfs Albert Einstein nog heeft staan mijmeren (aldus een citaat van hem dat zich op een plaquette op de brug bevindt), niet over de relativiteitstheorie maar over het meisje uit Casteggio waar hij verliefd op was.

Ponte Coperto

De originele brug is trouwens tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest en de huidige reconstructie ligt iets verder stroomafwaarts. Aan de overkant van de rivier ligt de kleine ‘borgo’ waarvan de huisjes tijdens hoog water nogal eens onderlopen.

9. Il Castello Sforzesco

In de middeleeuwen en Renaissance maakten de graven van Milaan in deze regionen de dienst uit en het gebied van Milaan en Pavia was feitelijk een groot jachtpark voor de adellijke heersers.

Castello Sforzesco in Pavia

Voor een aangenaam verblijf in Pavia bouwde de familie Sforza een groot kasteel aan de noordkant van de stad. In de bibliotheek van dit Castello Sforzesco heeft zelfs Petrarca nog voor de graven gewerkt. Nu bevinden er zich enkele openbare musea en zijn er af en toe evenementen.

10. La Piazza Vittoria

Piazza Vittoria in Pavia

Ook Pavia kent de traditie van het flaneren, het kijken en bekeken worden, het kletsen en het plezier van de aperitivo. Dé ontmoetingsplaats is het grote Vittoriaplein in het hart van de stad. Zorg dat je tegen een uur of vijf hier aan een tafeltje zit om de Italianen (die in deze vrij onbekende stad nog ruim in de meerderheid zijn) ‘in het wild’ te kunnen observeren.

En verder…

Bij een verblijf in Pavia zou een uitstapje naar het mooie wijngebied de Oltrepò Pavese eigenlijk niet mogen ontbreken, al was het maar voor een heerlijke, traditionele zondagslunch bij een van de vele voortreffelijke agriturismi die de streek rijk is.

7 onweerstaanbare redenen om de Oltrepò Pavese te komen ontdekken!
Oltrepò Pavese

Of misschien wil je de stad liever vanuit een vakantiehuis in de Oltrepò verkennen? Dan kun je terecht bij Villa I Due Padroni (www.duepadroni.it), panoramisch gelegen op slechts een halfuur van de historische stad.

Foto’s: Stef Smulders

Written by Stef Smulders

Stef Smulders is een Nederlander die in 2008 met echtgenoot Nico en hond Saar naar Italië emigreerde om daar een B&B te beginnen. Hij verkocht zijn huis, liet familie en vrienden achter en deed een sprong in het onbekende. In 2014, bijna vijf jaar later, deed hij in het boek ‘Italiaanse Toestanden’ verslag van zijn belevenissen. Over de aankoop van een huis met een wispelturige makelaar, de verbouwing ervan met een eigenwijze aannemer, maar ook leuke en leerzame ontmoetingen met bijzondere Italianen. ‘Italiaanse Toestanden’ is inmiddels het hoogstgewaardeerde Italiëboek op bol.com en is in het Engels, Italiaans en het Spaans vertaald. In 2016 schreef hij het vervolg: 'Meer Italiaanse Toestanden' en in 2017 verscheen deel 3, 'Nóg Meer Italiaanse Toestanden'. In 2021 publiceerde Stef zijn eerste bundel met zeer korte komische verhalen verschijnen, onder de titel ‘Bezoekuur en 99 Andere Korte Komische Verhalen’. Zeer recent verscheen de bundel ‘Het Echte Italië’ over het dagelijkse leven in Italië.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italië in augustus

Pak de septemberzon in Italië

Zoek de septemberzon in Italië op