in

🍉Watermelon sugar!🍉 Zo kies je de juiste ‘cocomero’

cocomero: de ideale zomervrucht
Verse cocomero in Rome! (foto's: Aart Heering)

Op lange hete Romeinse zomerdagen, waarin het buiten niet te harden is en zelfs het zwembad te warm, is er altijd nog een wondermiddel om verfrissing te bieden op elk uur van de dag: la fetta di cocomero, de schijf watermeloen, die overal in de stad wordt aangeboden.

Watermeloen: cocomero en anguria

Om verwarring te voorkomen: in Rome en verder zuidwaarts spreekt men van cocomero (spreek uit: co-có-me-ro) en in het noorden van anguria. Twee namen voor dezelfde vrucht die met de komkommer overigens niets te maken heeft, behalve dat ze botanisch verwant zijn: de komkommer heet cetriolo. Ten slotte heb je nog het verkleinwoord cetriolino, en dat is een augurk.

Van eind juni tot eind augustus worden de markten, groentewinkels en supermarkten in Rome overspoeld door enorme aantallen cocomeri. Er wordt in Italië jaarlijks dan ook meer dan een half miljoen ton van geproduceerd.

Topproducent is de regio Lazio, gevolgd door Campanië, Apulië en Lombardije. Ze komen dus van dichtbij en zijn daarom ook niet bijzonder duur, zelfs niet nu door de aanhoudende droogte de oogsten behoorlijk tegenvallen.

Op de markt betaal je 50 tot 80 cent de kilo, in de winkel wat meer en supermarkten stunten graag met 29 of 39 cent de kilo. De Romeinse watermeloenen zijn overigens heel anders dan de donkergroene ronde ballen van een paar kilo die je in Nederland kunt kopen. Het zijn ovale, licht- en donkergroen gestreepte gevaarten van 6 kilo en meer, tot 12 kilo toe.

cocomero in de kraam
De watermeloenkraam bij de bushalte

Hoe kies je de beste watermeloen?

Niet elke cocomero is gelijk en je moet dus uitkijken bij de keus. Als je de stevige beet en de frisse licht zoetzure smaak wilt genieten, dan moet de vrucht rijp zijn en niet al weken liggen te wachten op een koper. Dat zie je er op het eerste gezicht niet aan af, maar er zijn een paar trucs voor.

  • Een goed rijpe watermeloen moet zwaar aanvoelen, anders is hij nog wat droog van binnen en veel minder smakelijk.
  • Minstens zo belangrijk is de kleur van het deel dat op de bodem heeft gelegen. De cocomero rijpt liggend op de grond en als hij daar crèmekleurig, geel of oranje is, dan is het orde, maar als dat deel van de schil wit of bijna wit is, dan heeft hij niet lang gerijpt en kun je beter een ander exemplaar kiezen.
  • Ook kun je de proef op de som nemen door er met je knokkels hard op te kloppen: dat moet duidelijk hol klinken, want als hij onrijp is, dan klinkt het zachter.
  • Om te zien of de vrucht niet te lang in de winkel heeft gelegen, kijk je naar het steeltje: is dat nog groen en kronkelig, dan is de cocomero vers. Is het droog en zwart, dan kun je hem beter laten liggen. Winkeliers weten dat ook en snijden de steeltjes er daarom vaak af. Dus als je op de markt of in een Romeinse groentewinkel een watermeloen zonder steel ziet, dan is de kans groot dat de verkoper wat te verbergen heeft en kun je beter naar de concurrent gaan.
De liggen ze: verse cocomeri (let op het steeltje!)

De cocomeraro

Je kunt natuurlijk ook een halve of een kwart cocomero kopen. Dat is vaak wel zo handig, want met een hele heb je al snel de koelkast vol. Maar ook dan ben je er in een paar dagen wel doorheen.

Tenslotte is de schil goed voor de helft en krijg je daardoor met een beetje goede wil wel een kilo per persoon op. Dik word je er niet van, want de watermeloen bestaat voor 95% uit water. Bij een aangesneden cocomero wordt de keuze ook gemakkelijker. Je moet er op letten dat het vruchtvlees helder rood is en er sappig uitziet en de zaden zwart of donkerbruin zijn. Dan zit het wel goed.

cocomero verse schijfjes watermeloen
Schijfjes watermeloen te koop

Nog gemakkelijker is om een schijf te kopen bij de cocomeraro, de straatverkoper. Bij mij in de buurt, tegenover de PAM-supermarkt en vlak bij de bushalte, is zo’n uitspanning. Je kunt er kersen, perziken en meloenen kopen, evenals de kant en de klare mix macedonia, en een vers afgesneden schijf eten aan een plastic tafeltje. Bord en bestek krijg je erbij en dat alles voor maar één euro.

De cocomeraro is de hele dag goed beklant, want zijn regelmatig aangevoerde waar is altijd rijp en vers en voor het geld hoef je het niet te laten. Ikzelf pik vaak ook even een schijfje mee, als ik uit de metro of de winkel kom, en maak dan een praatje met Ronny, de Indiase jongen die voor zijn Romeinse baas de boel bestiert – dat geldt trouwens voor bijna de hele groentehandel in Rome – en met mij graag Engels spreekt.

Ronny de cocomeraro

Zijn levensfilosofie is om de helft van de tijd te werken en de andere helft te reizen en zo was hij een paar maanden geleden ook in Amsterdam. Een heerlijk verfrissende schijf en een interessant gesprek: wat wil je nog meer op een brandend hete dag in de stad?

Written by Aart Heering

Woont al meer dan 30 jaar in Italië, waarvan 20 als journalist en 12 als medewerker pers en politiek van de Nederlandse ambassade in Rome. Is sinds mei 2022 weer werkzaam als journalist. Actief lid van de Gruppo del Gusto, de gourmetgroep van de buitenlandse persvereniging in Rome.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het gezellige centrum van Ceglie Messapica

10 x eten en drinken in Ceglie Messapica, de stad van de gastronomie

Tips voor je bezoek aan Bari

Een bezoek aan Bari: de hoofdstad van Puglia en van de orecchiette