in

29 dingen die alleen Italofielen begrijpen

Hoe Italiaans ben jij?

29 dingen die alleen Italofielen begrijpen

Gaan jullie nou alwéér naar Italië? Word je er ook zo moe van om steeds uit te moeten leggen wat Italië het beste vakantieland (of zelfs het beste woonland…) ter wereld maakt? In dit lijstje 29 dingen die alleen Italofielen begrijpen.

Inhoudsopgave

1. Weten dat een mokkapotje de lekkerste koffie maakt

Liever een simpel mokkapotje van het merk Bialetti, dan een dure Nespresso-machine voor de Italianen. Je koopt deze speciale Italiaanse ‘percolators’ in verschillende formaten, die één tot twaalf personen voorzien van een heerlijk kopje espresso. Op jouw vakantieadres zijn ze standaard in de keukeninventaris opgenomen.

Een mokkapotje
Koffie zetten op z’n Italiaans met een mokkapotje (foto: Edward Hendriks)

2. Een glimlach op je gezicht krijgen zodra je de Italiaanse taal om je heen hoort

Geen taal is mooier dan de Italiaanse! Ze klinkt zo romantisch en gepassioneerd, dat het bijna klinkt als zingen over emoties.

🇮🇹 Tip: echte Italofielen volgen daarom ook wat Italiaanse lessen om nóg meer Italofiel te worden. Speciaal voor hen hebben we de cursus ‘Dit is Italiaans’ ontwikkeld. Neem een kijkje wat je allemaal leert in deze cursus op A1-niveau.

3. Dat een copieuze lunch een piccolo pranzo wordt genoemd

Een piccolo pranzo is letterlijk een kleine lunch. Maar wat de Italianen onder zo’n lichte lunch verstaan, kan nog weleens verschillen met hoe wij erover denken. Geen verrassing voor Italofielen, natuurlijk.

Piccolo pranzo
Een ‘piccolo’ pranzo (foto: Pixabay)

4. Weten dat een pizza pepperoni en pizza Hawaï alles behalve Italiaans zijn

Pepperoni is een scherpe salamisoort die zijn roots in Amerika vindt. De worst bestaat niet in Italië en wordt dus niet als pizzabeleg gebruikt. Sterker nog, ‘pepperoni’ klinkt dan wel Italiaans, maar de kans is groot dat je een pizza met gegrilde paprika krijgt. Ook lekker, maar meestal niet wat de besteller van een pizza pepperoni bedoelde. Hetzelfde geldt voor ananas: fruit op je pizza? Da’s voor kinderen en toeristen. Maar een echte Italofiel wist dat natuurlijk al lang.

5. Geen cappuccino drinken na elf uur ’s ochtends

Het is simpel: een cappuccino drink je enkel en alleen bij het ontbijt. Italianen hechten veel waarde aan het verteren van voedsel. Zo geloven ze dat een aperitivo zoals Aperol of Campari Spritz de maag opent. Een espresso wordt gedronken na de lunch en het diner, en helpt met de vertering.

De volle melk die in een cappuccino wordt gebruikt, zou namelijk de hele vertering verpesten. Veel Italianen nemen een cappuccino als ontbijt, vaak vergezeld van een kleine zoetigheid.

6. Brood eten BIJ de lunch en niet ALS lunch

Hoewel brood voor de meeste Nederlanders als volwaardige lunch geldt, ligt dit anders voor de Italianen. Zij eten brood bij hun gerechten, door het bijvoorbeeld in de saus te dippen. Dit verklaart meteen waarom het tafelbrood bij restaurants meestal niet heel lekker is: het is niet de bedoeling om het zó op te eten.

7. Kunnen communiceren met handgebaren

Bij een gesprek horen in Italië nu eenmaal handgebaren. Hiermee uit je emoties, gedachten en passie. Hou er wel rekening mee dat de manier van communiceren in verschillende delen van het land kan afwijken!

8. Groot fan zijn van voetbal

In Italië wordt voetbal heel serieus genomen. Dit is niet zo gek als je nagaat dat het land een aantal extreem goede clubs heeft en ook geen verkeerd nationaal team. Alleen als het nationale elftal speelt is Italië eensgezind. Forza Azzurri!

9. In de ban zijn van Formule 1

Hoe kan het ook anders: in het land waar het automerk en raceteam Ferrari in 1929 is opgericht, moeten ze wel grote fans zijn van F1! En Italofielen kunnen niet anders dan volgen.

10. Het fijne gevoel dat je krijgt wanneer de wind door je haren waait als je op een Vespa rijdt

Cruisen door de stad, bergen of langs de kust: waar je ook heengaat, een Vespa is hét vervoersmiddel. Interessant om te weten: het merk bestaat dankzij de Tweede Wereldoorlog. Doordat de infrastructuur compleet geruïneerd was, werden er in no-time duizenden scooters en motorfietsen geproduceerd. Mede dankzij Vespa kwam de economie tot een herstel!

Vespa-meisjes
Misschien hadden we dit zonder de oorlog wel moeten missen! (foto: Martin Cox – Flickr)

11. Dat voor mannen de zomer gepaard gaat met Speedo’s en babyolie

Gebronsde lichamen die enkel zijn voorzien van een klein gekleurd broekje en glimmen van de olie : mannen in Speedo’s en babyolie zijn een bekend gezicht in Italië. Sommige zwembaden mag je alleen betreden als je een ballenknijper aanhebt, wegens hygiënemaatregelen. Veel mannen dragen onder een lange wijde zwembroek namelijk zo’n ‘vieze’ onderbroek.

Speedo en babyolie
Speedo en babyolie (foto: xpressoblog.com)

12. Altijd een zonnebril dragen, ook als er die dag geen enkele zonnestraal te bekennen is en je binnen zit

 In Italië kom je natuurlijk niet weg met een neppe Gucci-zonnebril: Italianen houden van echte designerbrillen. Zolang het frame niet te klein is en er een merknaam op de bril te vinden is, zit je goed. En als je hem dan ook nog 24/7 opzet, kun je de mist niet meer in.

13. Niet zuinig zijn met olijfolie

Voor olijfolie geldt: beter te veel dan te weinig. Voorzie die dorade dan ook van een goeie scheut extra vergine olijfolie en dompel je gebakken aardappeltjes helemaal onder in dit groene goud.

olijfolie
Echt Italofielen gebruiken alleen olijfolie (foto: Pixabay)

14. Als de eerste rij met parkeerplekken vol is, gewoon zelf een nieuwe tweede rij creëren

Waarom zou je je auto op tien minuten afstand zetten, als je gewoon zelf een nieuwe parkeerplek kunt creëren? Dit wordt vooral gedaan rondom kustplekken.

Parkeren in Italië
Parkeren in Italië (foto: Wikimedia)

15. Je eigen verkeersregels bedenken

Dat Italianen eigengereide automobilisten zijn, is geen geheim. Snel van rijbaan wisselen, toeteren, stoppen om te kletsen met andere automobilisten: ze doen het allemaal. Je moet maar zo denken: zolang je je niet aan de officiële verkeersregels houdt, irriteren andere weggebruikers je ook niet! Echte Italofielen weten dat het verkeer snel went, als je eenmaal weer een paar dagen in Italië rondrijdt.

16. Weten dat de familie groot en belangrijk is

Familie is het allerbelangrijkste dat er is. In het weekend is het het doel om zoveel mogelijk familieleden te zien, wat nogal een klus is, omdat de gemiddelde familie niet bepaald klein is. Het is dan ook niet helemaal niet gek, om naast je twintig neven en nichten, contact te hebben met je achter- en achterachterneven en -nichten. Dit verandert trouwens in rap tempo. Het Italiaanse geboortecijfer behoort tot een van de laagste in heel Europa.

17. Meer aperitivo-time dan je ooit had kunnen denken

Aan het eind van de middag, werkdag of niet, is het tijd voor een goed aperitief zoals Aperol Spritz. Het helpt bij het creëren van een gezonde eetlust.

18. Weten dat er geen vervanging is voor moeders

Mannelijke Italianen zijn echte moederskindjes. Het is dan ook helemaal niet gek om tot je dertigste thuis te wonen. Logisch ook, want Italiaanse mama’s doen alles voor hun zonen. Van wassen en strijken tot koken. Ze gaan dan ook vaak pas uit huis als ze een vrouw hebben gevonden die deze taken kan overnemen. Dat lijkt jou ook wel wat!

19. Oma’s die iedere keer dat je ademhaalt, eten in je mond proberen te proppen

Nergens eet je lekkerder dan bij nonna. Grootmoeders staan er om bekend dat ze hun kleinkinderen graag verwennen met grote hoeveelheden eten en drinken.

20. Niet weten wat je met jezelf aan moet na een reusachtige lunch te hebben verorbert

In de weekenden en vakanties duren de lunches (ja, zelfs die piccoli pranzi) gemiddeld zo’n twee tot drie uur. Dat betekent vele gangen, genoeg wijn en een overvolle maag. Het is ook niet zo gek dat je na zo’n maaltijd eigenlijk alleen nog maar wilt slapen.

21. Geen vertrouwen in politici hebben

Een stagnerende economie, corruptie, georganiseerde misdaad, werkloosheid… Italianen hebben niet veel vertrouwen in politici. Een echte Italofiel weet ook waarom types als Berlusconi dan toch een aantrekkelijk alternatief zijn.

22. Je veel te dik inpakken als de temperatuur slechts een klein beetje zakt

Als de meeste Nederlanders nog in een korte broek en T-shirt rondlopen, worden in Italië al de winterjassen en sjaals tevoorschijn getoverd. Waarom zou je ook doen alsof het warm is, met zo’n heerlijk mediterraan klimaat.

23. Weten dat Sinterklaas na Kerstmis en Oud & Nieuw nog moet beginnen

La Befana is een figuur uit de Italiaanse folklore die cadeautjes naar kinderen brengt op 6 januari. Het is vergelijkbaar met ons sinterklaasfeest, dan zonder Zwarte Piet en met een heks die rondvliegt op haar bezemsteel. Als de kinderen zich goed hebben gedragen, krijgen ze snoepgoed van haar. Kinderen die stout zijn geweest, kunnen houtskool en donker snoep in hun sok verwachten.

24. Accepteren dat je bij een winkel of de bank doorgaans niet snel geholpen wordt

Het personeel neemt altijd ruim de tijd om iedereen rustig te helpen. En zelfs de laatste dorpsroddels met iedereen te bespreken. Wil je een nieuwe telefoon kopen? Kijk dan niet raar op als het personeel ondertussen het weekend met elkaar bespreken. Van efficiëntie hebben ze hier nog nooit gehoord, maar echte Italofielen hebben daar begrip voor.

25. Een bidet in de badkamer aantreffen en het gebruiken waarvoor het bedoeld is

Je hebt er té lang op moeten wachten om het weer te kunnen gebruiken.

26. Weten wie dit is en wat hij in zo’n beetje elk Italiaans huishouden doet

Padre Pio Italofielen
Bron: Wikimedia

27. Dat gelukzalige gevoel wanneer eindelijk die grens tussen Zwitserland of Oostenrijk (in de goede richting) weer over rijdt

Je bent weer thuis en Italië heeft op je gewacht.

28. De hele middag voor pampus op de bank liggen

Doe als de Italianen doen. Neem een uitgebreide lunch, doe een dutje en laad je op voor het avondprogramma.

29. Echte Italofielen zijn ervan overtuigd dat er geen betere plek dan Italië bestaat

Ook al ben je nooit ergens anders geweest, een betere plek dan Italië bestaat er niet. Basta.

Heb jij zelf nog aanvullingen op deze lijst die alleen Italofielen begrijpen? Laat je reactie hieronder achter.

Foto boven: Pixabay

Written by Anne de Vries

Anne de Vries is een afgestudeerd journalist met grote passies voor reizen, cultuur en gastronomie. Ze houdt van Italië vanwege z'n diversiteit: je bent er nooit uitgekeken. Ook verorbert ze graag de Italiaanse maaltijden die haar Sardijnse schoonmoeder haar zo nu en dan voorschotelt.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De beste en creatiefste Italiaanse beledigingen

De beste én creatiefste Italiaanse beledigingen

Elektrische Vespa Elettrica

De Vespa gaat nu echt zoemen