in , , ,

5 autoroutes door Toscane vanaf Pisa

Met de (huur)auto door Toscane cruisen (foto: Pixabay)

Pisa is een populaire toeristische trekpleister die veel meer te bieden heeft dan alleen een scheve toren. Het is een heerlijk stadje om te genieten van de Italiaanse cultuur en even helemaal tot rust te komen. Wat veel toeristen niet weten is dat Pisa door zijn prachtige centrale ligging in Toscane ook een uitstekend startpunt is voor een aantal prachtige autoroutes door Toscane.

Dit kan natuurlijk met je eigen auto, maar het is ook handig om dit met een huurauto te doen. Je vliegt bijvoorbeeld rechtstreeks op Pisa vanaf Amsterdam en huurt daar een auto. Binnen 2 uurtjes ben je klaar om Toscane te ontdekken. Je autohuur kun je het beste vooraf voordelig te regelen via een betrouwbare autoverhuursite zoals die van Easy Terra.

Toeristische kaart van Toscane
Toeristische kaart van Toscane (bron: ontheworldmap.com)

We helpen je graag een eindje op weg en presenteren 5 prachtige autoroutes vanaf Pisa.

Val d’Orcia

Een kronkelende weg leidt je door een van de prachtigste valleien van Italië: de Val d’Orcia. Dit wonderschone, bijna sprookjesachtige landschap staat ook niet voor niets op de Werelderfgoedlijst. Door de vallei meandert een rivier waar oude dorpjes aan liggen die stuk voor stuk de moeite waard zijn voor een korte stop. Een van die plekjes is de Cappella della Madonna di Vitaleta: een prachtig klein, zeer fotogeniek kappelletje gelegen in de heuvels langs de route. Je herkent het vast van de foto’s!

Cappella della Madonna di Vitaleta - Val d'Orcia
De Cappella della Madonna di Vitaleta in Val d’Orcia, Toscane (foto: Wikimedia)

Chianti

Op ongeveer een uur rijden van Pisa ligt het wijngebied Chianti. Je kunt daar prachtige wijnroutes rijden en bij verschillende wijnboerderijen de wijnen vers uit het vat proeven. In het gebied zijn verschillende leuke dorpjes om te bekijken en je kunt je aansluiten bij interessante tours door de wijnvelden. Daar kom je te weten wat deze wijnstreek zo bijzonder maakt. Als je nog met de auto terug naar Pisa moet, kijk dan niet te diep in het (wijn)glas en rij veilig!

Zonsondergang in de Chianti-streek
Zonsondergang in de Chianti-streek (foto: Pixabay)

Lucca en omgeving

Zo’n 20 kilometer noordelijk van Pisa bevindt zich het oude stadje Lucca, dat makkelijk met de auto te bereiken is, maar waar je niet in mag rijden vanwege de ZTL. Logisch ook, want de historische binnenstad is een bezoek meer dan waard. Het eeuwenoude Lucca, omgeven door imposante stadsmuren, ademt Toscane.

Een straatje in het oude centrum van Lucca (foto: Edward Hendriks)

Kleine straatjes, fijne restaurants en heerlijke terrasjes op Piazza Anfiteatro – een van de mooiste pleinen van Italië – maken deze plek uniek. Vanaf Lucca is het ook een goede optie om door te rijden naar het plaatsje Barga, zo’n 30 kilometer ten noorden van Lucca. Op tweederde van deze prachtige route passeer je de beruchte Ponte del Diavolo: de duivelsbrug. Deze in de middeleeuwen gebouwde brug is nog steeds in gebruik en een lust voor het oog.

Bagno Vignoni en omgeving

Op ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Pisa vind je het plaatsje Bagno Vignoni. Vanaf Pisa is het goed te bereiken en de weg ernaartoe voert je door prachtige valleien met bijzondere, authentieke Italiaanse dorpjes in de heuvels.

Baden als de Romeinen in Bagno Vignoni
Baden als de Romeinen in Bagno Vignoni (foto: Wikimedia)

Bagno Vignoni zelf is extra bijzonder: midden in het dorp vind je een groot thermaal bad dat al sinds de Romeinse tijd gebruikt wordt. Het bad wordt op natuurlijke wijze verwarmd door vulkanische activiteit in de grond. Alhoewel het niet meer toegestaan is om in dit grote bad te zwemmen, vind je in de omgeving meerdere kleinere thermische baden waar je als toerist gratis in mag ronddobberen. Vergeet je zwembroek dus niet mee te nemen.

De Apuaanse Alpen

Ten noorden van Pisa bevinden zich de Apuaanse Alpen. Dit adembenemende berglandschap leent zich perfect voor een mooie dagtour met een huurauto. Bezoek bijvoorbeeld de marmergroeven, een van de eeuwenoude bergdorpjes of het openluchtmuseum Presepe in Marmo.

Apuaanse Alpen
De magische Apuaanse Alpen (foto: Wikimedia)

Onderweg kun je de auto prima aan de kant te zetten en een van de (langere of kortere) wandelroutes door de bergen te lopen: met garantie op prachtige uitzichten. En vergeet de Grotta del Vento (de Grot van de Wind) niet. Deze grot is een van de grootste voor toeristen toegankelijke grotten van Europa.

Waar ga jij dit seizoen naartoe in Toscane?

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

beste Italiaanse wijnstreken

Dit zijn de beste Italiaanse wijnstreken

De Boekmobiel van Antonio La Cava

De Boekmobiel van Antonio La Cava