in , , ,

De Boekmobiel van Antonio La Cava

De Boekmobiel van Antonio La Cava
De Boekmobiel van Antonio La Cava (beeld: YouTube)

Antonio La Cava, een 72-jarige gepensioneerde leraar aan een basisschool, maakte een mobiele bibliotheek van zijn Ape-driewieler. Nu verspreidt hij het plezier van lezen onder de kinderen in de meest afgelegen dorpen van Basilicata, in de zool van de Italiaanse laars.

‘Als kinderen geen leuke boeken kunnen vinden, dan kom ik gewoon naar ze toe.’

La Cava werd geboren in Ferrandina, in de provincie Matera, Basilicata. Het uiterste zuiden van Italië, dus. Waar de afstand tot bibliotheken en andere faciliteiten vaak groot is.

In veel dorpen zijn geen winkels, laat staan boekwinkels of bibliotheken. En dat zijn volgens La Cava juist de plekken waar boeken het meest nodig zijn.

Volgens de oud-leraar is het belangrijk om hier met een bescheiden voertuig aan te komen rijden. Een Ape dus. Maar dan wel volledig omgebouwd tot Boekmobiel.

Het is de ambitie van La Cava dat elk kind het boek van zijn of haar keuze moet kunnen lezen.

Kinderen kunnen behalve gratis boeken lenen ook plaatsnemen in het binnenste van de Boekmobiel om daar naar verhalen te luisteren.

Maar dat is nog niet alles. La Cava biedt de kinderen ook zogenoemde ‘witte boeken’. Dat zijn lege boeken waarin de kinderen hun eigen verhalen kunnen schrijven, die vervolgens door andere kinderen in andere dorpen gelezen worden. Een idee dat kwam van een Bulgaars meisje.

Dat het in de smaak valt, blijkt wel. Als de ‘Bibliomotocarro’ het dorpsplein op komt rijden, staan de kinderen al te springen om in de boeken te neuzen.

Geweldig toch, zo’n lokale held?

Bron: this-is-italy.com

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 autoroutes door Toscane vanaf Pisa

Seizoen 4 van Gomorra

Seizoen 4 van maffiaserie Gomorra komt eraan!