in ,

6 niet te missen Napolitaanse lekkernijen

sfogliatelle a napoli - napolitaanse lekkernijen
Voor de beste sfogliatella staan ze in Napels in de rij (foto: Edward Hendriks)

Het gezegde ‘Napels zien en dan sterven’ van Goethe kan wat mij betreft nog iets worden uitgebreid: ‘Napels zien, proeven en dan sterven’. Naast de pizza waar Napels natuurlijk om bekend staat, heeft de Zuid-Italiaanse stad nog veel meer typische etenswaren die je zeker moet proeven als je er bent. Vandaag een lijstje met zes niet te missen Napolitaanse lekkernijen! Heb jij ook al zo’n zin om te gaan?

1. Pizza Margherita

pizza margherita
De klassieke pizza Margherita uit Napels (foto: stu_spivack – Flickr)

Nummer één is niet heel verrassend, maar moét toch in elk lijstje over Napels worden genoemd: de pizza Margherita. Zoals bekend is deze pizza in Napels voor het eerst gemaakt en nog steeds de absolute favoriet. De beste pizza’s van Napels (en heel Italië) eet je bij Di Matteo, Sorbillo en Da Michele, waar ook een scène van de film Eat, pray, love is opgenomen.

2. Zeppole di San Giuseppe

Een zeppola is een soort gebakje dat vooral traditioneel tijdens la Festa di San Giuseppe op 19 maart, de dag waarop ook la Festa del Papà (Vaderdag) wordt gevierd, wordt gegeten. Er bestaan twee soorten zeppole, namelijk fritta en al forno, gefrituurd of uit de oven. De zeppola is gemaakt van zacht deeg met daarop een soort puddingachtige crème en kersen. Eén van de beste pasticcerie waar zeppole worden gemaakt en verkocht is Scaturchio op Piazza San Domenico Maggiore.

LEES OOK:
De 10 mooiste plekken in Campanië (Campania)
Zeppole
Zeppole (foto: News21 – National – Flickr)

3. Babà

Een babà is een soort cake in de vorm van een paddenstoel en is doordrenkt met drank, meestal is dat rum. Er zijn vele formaten verkrijgbaar, van klein tot groot. Je kunt een babà eten zonder iets erop, maar je kunt er ook voor kiezen om er slagroom of Nutella op te doen.

Babà met rum en roomijs (foto: Jeffrey Chiang - Flickr)
Babà met rum en roomijs (foto: Jeffrey Chiang – Flickr)

4. Sfogliatella

Een ander typische dolce uit Napels is de sfogliatella. Er zijn twee soorten sfogliatelle: riccia en frolla, afhankelijk van het soort deeg dat wordt gebruikt. Een sfogliatella riccia wordt gemaakt van bladerdeeg, terwijl een sfogliatella frolla met zanddeeg bereid wordt.

Sfogliatella riccia en sfogliatella frolla (foto: Maria - Flickr)
Sfogliatella riccia en sfogliatella frolla (foto: Maria – Flickr)

5. Torta caprese

Een typisch Napolitaanse taart is de torta caprese. Oorspronkelijk komt de taart van het eiland Capri, dat vlak voor Napels ligt. De torta caprese is onder andere gemaakt van chocolade en amandelen. De taart heeft een heerlijk zachte binnenkant en doet een beetje denken aan een brownie, maar dan een stuk lichter.

Torta caprese (foto: Flavia Conidi - Flickr)
Torta caprese (foto: Flavia Conidi – Flickr)

6. Mozzarella di bufala campana

mozzarella
Buffelmozzarella (foto: The Pizza Bike – Flickr)

De allerlekkerste buffelmozzarella eet je in Campanië, de provincie waarin Napels zich bevindt. In deze regio vindt de kaas dan ook zijn oorsprong. Mozzarella di bufala wordt aan veel (pasta)gerechten toegevoegd en is ook heerlijk op een pizza.

Welke van deze typisch Napolitaanse lekkernijen heb jij weleens geproefd? En welke heeft jouw voorkeur?

LEES OOK:
8 tekenen dat je nog steeds een toerist in Napels bent
Yoëll Schutte

Geschreven door Yoëll Schutte

Al jaren ben ik compleet verliefd op Italië. Zonnige vakanties, een leerzame schoolreis naar Rome en Florence en een Italiaanse oom hebben ervoor gezorgd dat ik al op jonge leeftijd in aanraking kwam met het prachtige land. Mijn liefde voor taal maakte dat ik mij in 2009 inschreef voor een taalcursus Italiaans, waarna ik ervoor koos om Italiaanse taal en cultuur te gaan studeren. Tijdens deze bachelor heb ik ruim vier maanden stage gelopen in Napels, waar ik van het echte Italiaanse leven heb mogen proeven. Na mijn bachelor heb ik de master Vertalen gedaan, die voornamelijk gericht was op het vertalen vanuit het Italiaans naar het Nederlands. Nu ben ik bezig mijn eerste stappen in de wereld van het vertalen te zetten.

4 Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Italiaanse mannen

Nederlandse vrouwen willen een Italiaanse man

The Passion of the Christ

The Passion of the Christ