in , , , ,

6 verborgen plekken van Florence

de verborgen plekken van florence
Rust en groen midden in de stad: de Boboli-tuinen (foto: Edward Hendriks)

Wanneer je niet zit te wachten op de overvolle toeristische hotspots in Florence, moet je even verder lezen. In dit artikel geef ik je een paar leuke tips om de verborgen plekken van Florence te ontdekken. Oftewel: het Florence van de Florentijnen.

Elke keer wanneer ik in Florence ronddwaal probeer ik nieuwe mysteries te ontrafelen. Op elke hoek van de straat verwonder ik me over de boeiende en zichtbare geschiedenis van deze stad. Overal kun je genieten van het échte Italiaanse leven.

Struin door de steegjes vol met kunstenaarswinkeltjes in de wijk Oltrarno, pak een happy hour of een heerlijke gelato mee en geniet van het altijd schitterende uitzicht, waar in de stad je je ook bevindt. 

Nu ik de locals inmiddels heb leren kennen en de familie en vrienden van mijn Italiaanse vriend Stefano vaak tips geven, ontdek ik steeds meer de ‘geheime’ plekjes. Negeer dus die ellenlange rijen voor de Duomo en ga op zoek naar het onbekende!

1. Het uitzicht vanaf La Rinascente

Wanneer je een schitterend uitzicht over heel de stad wilt, vooral op de Duomo, ga dan eens naar dit grote modehuis, à la Bijenkorf: La Rinascente. Je betaalt je blauw aan een drankje bij bar La Terrazza, maar dan kun je wel bijna de Duomo aanraken.

Het uitzicht op de Duomo vanaf de zevende verdieping van La Rinascente in Florence (foto: rinascente.it)

2. Midden in de stad: de Boboli-tuinen

Ja, Florence is groen! Midden in het centrum van Florence, verborgen achter het Palazzo Pitti, kun je ontspannen in de Boboli-tuinen. Geniet ook hier van het uitzicht, of plof lekker neer onder de vele exotische bomen. Ook kun je onder meer het amfitheater, de kunstwerken en de fonteinen bewonderen. Kunst en natuur komen op deze plek tezamen!

de verborgen plekken van florence
Rust en groen midden in de stad: de Boboli-tuinen (foto: Edward Hendriks)

3. De allerlekkerste chocola

Dan heb je voor de chocoladeliefhebbers onder ons Dolce Forte. Dit is een verbazingwekkende chocoladewinkel, die alleen de allerbeste chocola verkoopt. Denk aan gearomatiseerde zwartetruffelchocolade met een hele kers erin, gedrenkt in grappa en verpakt in witte chocolade! Of voor de ultieme smaakbeleving: fossa (kaas uit midden Italië) gedrenkt in zoete wijn en omhuld met pure chocolade.

Goddelijke chocolade van Dolce Forte in Florence (foto: Dolce Forte)
Goddelijke chocolade van Dolce Forte in Florence (foto: Dolce Forte)

4. Indrukwekkend: de’ Medici-bibliotheek

Bij het kloostercomplex van de San Lorenzo bevindt zich de enorme Medici-bibliotheek: De Biblioteca Medicea Laurenziana. Deze bibliotheek is ontworpen door Michelangelo. Dit zie je in heel de bibliotheek terug. Je bereikt de bibliotheek door de prachtige stenen trap op te lopen naar de eerste verdieping. De Medici-familie had een enorme collectie van wel zeshonderd manuscripten, ongekend voor die tijd. In de bibliotheek kun je onder meer deze manuscripten en boeken van de familie De’ Medici bewonderen.

De Biblioteca Medicea Laurenziana: alle rust voor een goed boek (foto: Wikimedia)
De Biblioteca Medicea Laurenziana: alle rust voor een goed boek (foto: Wikimedia)

5. De Florentijnse foodhallen: Mercato Centrale

Wanneer je bekend bent met de Foodhallen in Amsterdam, breng dan ook eens een bezoekje aan de bruisende Mercato Centrale in Florence. Dit is een gefascineerde plek om te bezoeken, vooral voor fijnproevers. De markt is gelegen in een torenhoog gietijzeren gebouw uit 1874. De ingangen zijn vaak aan het oog onttrokken door de kraampjes van de San Lorenzo-markt. Binnen in de markt zijn er talloze leveranciers die producten verkopen die gewijd zijn aan de belangrijkste ingrediënten van de Toscaanse keuken.

Een foto uit de oude doos van de Mercato Centrale in Florence (foto: Wikimedia)
Een foto uit de oude doos van de Mercato Centrale in Florence (foto: Wikimedia)

6. Overal op straat: kunstige deuren en verkeersborden

kunstzinnige graffiti - florence - clet abraham
Kunstzinnige graffiti in Florence (foto: Wikimedia)

Wanneer je doelloos door de straten van Florence slentert, let dan ook even op de versierde verkeersborden. Wie is de ‘vandaal’ achter deze onschadelijke graffiti? De kunstenaar is Clet Abraham, een 43-jarige Franse man, die woont in Italië. Het uiteindelijke doel van Abraham is dat het verkeer blijft stromen zonder dat het ons humeur naar beneden haalt.

Van dit soort ‘geheime plekjes’ die je eigenlijk overal ziet heb je er heel veel. Je moet alleen goed kijken en opletten. Net zoals de verschillende bijzondere deuren in gebouwen die je overal om je heen ziet. Soms hebben ze een absurde uitstraling, soms een delicate. Maar zowel de deuren van Florence als de kunstzinnige graffiti geven de stad haar eigen karakter.

Kunstzinnige graffiti in Florence (foto: Wikimedia)
Kunstzinnige graffiti in Florence (foto: Wikimedia)

Wil je ook de échte toeristische hotspots van Florence zien? Bekijk dan dit artikel met de 14 beste bezienswaardigheden in Florence.

Written by Zofia Janssen

Sinds 2008 voel ik een verrassende verbintenis met Italië. Het diepblauwe water, citroenbomen en cipressen, samen met de majestueuze landschappen gaven me een magisch gevoel, een soort van thuiskomen, het was de vakantie waar de liefde voor Italië werd aangewakkerd. Al snel volgden meer Italiaanse zomers. In Florence is deze eerste liefde uitgegroeid tot een ware liefde. De stad maakte een enorme indruk op me, met haar vele kunstschatten. Omringd worden door zoveel schoonheid doet iets met je. Het inspireert, geeft energie en plotseling zie je overal kansen. Tenminste, dat is het effect wat deze stad heeft op mij. Het ongedwongen rondbanjeren, de sfeer, de geur. Tijdens de eerste wandelingen heeft de stad mijn hart gestolen. De eerste keer dat ik Florence bezocht, ben ik niet alleen verliefd geworden op de stad, ook ben ik voor een Italiaanse jongen gevallen.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pasen in Italië

Pasen in Italië: ‘con chi vuoi’

Column: met je voeten in het beton