in ,

Recept: mozzarella in carrozza

Veel lekkerder dan een tosti!

Mozzarella in carrozza
Een heerlijke, Italiaanse tosti? Maak een 'mozzarella in carrozza' (foto: Elisabetta Cascino)

Mozzarella in carrozza is een klassieke Italiaanse snack en een voorbeeld van de cucina povera (de armeluiskeuken) uit Zuid-Italië. Dit gerecht ontstond als een manier om restjes mozzarella en oud brood om te toveren tot een heerlijke lekkernij. Tegenwoordig is mozzarella in carrozza een populaire snack in heel Italië, vaak geserveerd als tosti of als klein hapje tijdens de aperitivo in bars of trattoria’s.

De naam carrozza betekent letterlijk ‘karretje’ of ‘koets’, wat verwijst naar de manier waarop de mozzarella in dit gerecht wordt omhuld, alsof het in een soort karretje van brood wordt geplaatst. Het brood wordt daarna met bloem bestoven en vervolgens door het geklopte ei gehaald. Wil je een extra krokante korst, paneer ze dan vervolgens nog eens met paneermeel of panko.

Voor dit gerecht is het belangrijk om de juiste soort mozzarella te kiezen. Idealiter gebruik je een mozzarella die niet te nat is, zoals een ‘gewone’ koemozzarella, in plaats van buffelmozzarella die vochtiger is. Te veel vocht kan ervoor zorgen dat het gerecht te zompig wordt, dus het is belangrijk om de mozzarella goed droog te deppen voordat je het gebruikt.

Mozzarella in carrozza is perfect als lunch of in kleinere hapjes te snijden voor een borrel of feestje. Kies in het laatste geval voor wit casinobrood zonder korst, omdat het makkelijker in gelijkmatige stukjes te snijden is en je ze zo leuk kunt presenteren.

Ingrediënten voor de mozzarella in carrozza

Versnapering voor 4 personen

  • 2  mozzarellabolletjes (gebruik geen buffelmozzarella, deze is vaak te vochtig)
  • 8 sneetjes brood (boerenbrood of wit casinobrood)
  • 2 ansjovisfilets per sandwich
  • 2 takjes verse rozemarijn, naaldjes fijngehakt
  • 3 eieren
  • 5-6 eetlepels melk
  • bloem, om te paneren
  • zout
  • zonnebloemolie (of arachideolie) om te frituren

Bereiding van de mozzarella in carrozza

  1. Verwijder desgewenst de korsten van brood (doe dit in ieder geval als je er gelijkmatige kleine hapjes van wilt maken).
  2. Snijd de mozzarella in plakken van ongeveer ½ cm dik en verdeel deze over 4 sneetjes brood.
  3. Hak de ansjovisfilets fijn en verdeel deze over de boterhammen met de mozzarella. Bestrooi ze als laatste met fijngehakte rozemarijn. Leg de overige 4 sneetjes brood erop en druk de sandwiches goed aan met je handen.
  4. Klop de eieren los in een kom met 5-6 eetlepels melk en een snufje zout. Wentel de sandwiches door de bloem zodat ze licht bedekt zijn. Dompel ze daarna goed in het eimengsel en vergeet hierbij de randen niet. Haal ze daarna voorzichtig weer uit.
  5. Verhit een flinke laag olie in een pan tot deze goed heet is (ongeveer 180°C). Bak de sandwiches totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Dit duurt ongeveer 2-3 minuten per kant.
  6. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi de sandwiches licht met zout. Snijd ze schuin doormidden. Serveer je ze als hapje? Snijd ze dan in vierkantjes of rechthoekjes en prik in elk hapje een stokertje.

Written by Elisabetta Cascino

Elisabetta Cascino houdt zich graag bezig met alles wat met Italië te maken heeft, vooral op culinair gebied. Als half Italiaanse heeft zij van kleins af aan een sterke band met de mediterrane levensstijl en keuken. Met haar achtergrond als voedingsdeskundige deelt ze op haar website mijnmediterraneleefstijl.nl haar kennis over het mediterraan dieet. Je vindt er recepten, artikelen en e-books die je helpen om gezond te koken en leven volgens deze levenswijze. Daarnaast organiseert Elisabetta af en toe een kookworkshop.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Palermo, 1980. De LAPA: een populaire gezinsauto

Life in Sicily: kleurrijk Sicilië in zwart-wit

Waar ga je heen in Puglia?