in ,

Badmuts: verplichte kost in Italië?

De badmuts in Italië: grote irritatie onder toeristen
De badmuts in Italië: grote irritatie onder toeristen (beeld: YouTube)

Op vakantie in Hongarije (ja, eens een keertje wat anders 😉 ) sprak ik een Nederlands stel. Ze wilden eigenlijk al jaren een keer naar Italië op vakantie, maar zagen de verplichte badmuts in het zwembad niet zitten. Dat had ze tot nu toe zelfs tegengehouden om een vakantie in Italië te boeken: het werd het Balatonmeer in plaats van het Gardameer.

Het is niet de eerste keer dat ik dit verhaal hoor, daarom wilde ik er maar eens een blogje aan wijden.

Is een badmuts verplicht in Italië?

Allereerst het antwoord op de prangende vraag. Is een badmuts verplicht? Ja, volgens de letter van de wet is het verplicht om in openbare zwembaden en zwembaden op campings een badmuts te dragen. Dat heeft met strenge hygiëne-eisen volgens de Italiaanse wetgeving te maken.

Omdat vrijwel niemand eraan denkt om voor het hele gezin badmutsen in de bagage te stoppen, kun je deze vaak ook ter plekke kopen. Of je krijgt zo’n wegwerpexemplaar bij het zwembad of het spa- en wellnesscentrum.

Huren of lenen zie je ook nog weleens. Maar dat vind ik helemaal vreemd. Over hygiëne gesproken.

Waarom badmuts Italië?
De beruchte badmuts in Italië (bron: aqua-splash.nl)

Waarom een badmuts in Italië?

Goeie vraag die vaak aan Google wordt gesteld, zoals we al eerder hadden geconstateerd. Het is net als met de verplichte zwemslip (de zogenoemde Speedo-regeling) in Frankrijk. Het heeft met een soort mediterrane obsessie voor ziektekiemen te maken.

Vanuit hygiënisch standpunt moet je dus in het algemeen in elk zwembad een badmuts op. Tot irritatie van veel toeristen. De meesten vinden het vooral voor kinderen vervelend: zwembad in, badmuts op, zwembad uit, badmuts af.

En ook als je op de versiertoer bent voor een knappe Italiaan of Italiaanse is zo’n badmuts maar een afknapper, natuurlijk.

Werkt het ook?

Er zullen mensen zijn die zeggen dat een badmuts voorkomt dat het water vies wordt met huidschilfers, haren en andere viezigheid die van je hoofd kan komen. Maar die viezigheid kan natuurlijk ook op andere plekken op je lichaam zitten.

Daarnaast zie je vaak dat die badmuts alleen maar over het hoofd wordt getrokken omdat het moet: de plukken haar of soms zelfs lange haren komen er vaak gewoon onderuit. Een beetje zoals feministische vrouwen de verplichte hoofddoek in Iran dragen.

Bovendien is het niet zo dat Nederlandse of Belgische zwembaden heel vies zijn doordat we hier géén badmuts hoeven te dragen. Het is dus volgens mij meer een cultureel dingetje dan hygiënische noodzaak.

In plaats van een badmuts kun je beter vragen van mensen om zich eerst af te douchen voordat ze het zwembad ingaan. Als iedereen dat doet ben je ook al een heel eind verder met de hygiëne.

Maar goed, ’s lands wijs, ’s lands eer. In Italië hebben we nu eenmaal te dealen met de badmuts.

De badmuts in de campingreglementen
De badmuts in de campingreglementen (bron: Camping Cisano/San Vito)

Zijn er uitzonderingen?

In vrijwel alle openbare zwembaden van enige diepte zul je een badmuts moeten dragen en in principe is het ook verplicht voor campings. Vooral voor campings waar veel mensen komen, zoals die rond het Gardameer en in het hoogseizoen.

Campings kunnen wel een ontheffing van de badmutsplicht aanvragen en sommige hebben dat in de afgelopen jaren ook gedaan. Bijvoorbeeld omdat ze veel klachten van hun Nederlandse en Belgische gasten hebben gekregen.

De camping zal aan moeten tonen maatregelen te hebben genomen om ervoor te zorgen dat het water schoon blijft.

Als een camping zo’n ontheffing heeft gekregen, dan moet het zwemwater vervolgens extra worden gecontroleerd op vervuiling. En daar hebben veel campings dan weer geen trek in.

Tja, welkom in een Italiaans zwembad dan maar… (foto: Edward Hendriks)

Nog nooit een badmuts gedragen

Zelf hebben we eigenlijk nog nooit een badmuts opgezet in Italië. De camping had er een vrijstelling voor of de camping handhaafde het gebod niet.

Overigens wordt ook op campings zonder badmutsontheffing lang niet altijd gehandhaafd. Zo gaat het vaak in Italië: er zijn regels, maar je hoeft je er niet per se aan te houden.

En naar openbare zwembaden gaan we eigenlijk nooit, omdat we altijd wel een privézwembad, een meertje, een riviertje of de zee in de buurt hebben.

Maar als je je zorgen maakt over de badmuts kan ik me zo voorstellen dat je dit risico niet wilt nemen.

Update: ook wij hebben inmiddels ervaring met een badmuts-camping en het moet gezegd: als je er eenmaal aan gewend bent, valt het wel mee. Iedereen heeft er eentje op, dus je loopt/zwemt niet als enige voor l*l.

Campings zonder badmuts

Er zijn behoorlijk wat campings waar je geen badmuts op hoeft. Ook niet volgens de officiële regels. Sowieso zie je het minder vaak bij kleinere campings of campings die zich niet in de toeristische gebieden bevinden.

Aan de foto’s op Google of die van de campings zelf kun je vaak al wel afleiden of er een badmutsplicht geldt of niet. Of kijk even in het campingreglement dat je vaak ook op de website kunt vinden. En anders biedt Zoover of een andere recensiesite vaak uitkomst.

Geen badmutsen op de website van Camping Levico
Geen badmutsen op de website van Camping Levico (bron: campinglevico.com)

Er zijn zeker ook grote campings aan het Gardameer zonder badmutsplicht:

  • Camping Bella Italia
  • Camping Piantelle
  • Camping Du Parc
  • Camping Lido
  • Camping Piani di Clodia
  • Camping Village Weekend

Een aantal van deze campings vind je trouwens ook terug in het lijstje met de mooiste campings rond het Gardameer!

Weet je meer campings rond het Gardameer zonder badmutsverplichting, geef die dan aan ons door.

Steeds meer campings beseffen dat niet alle toeristen geneigd zijn om een stukje plastic over hun hoofd te trekken.

Gezocht: campings in Italië zonder badmuts
Gezocht: campings in Italië zonder badmuts (bron: Google)

Camping Village Weekend aan het Gardameer heeft voor dit vakantieseizoen extra filters en pompen aangebracht en vervolgens een ontheffing aangevraagd bij de overheid, zo las ik in De Telegraaf.

De Nederlandse directeur Loek van de Loo legt uit: ‘Op de camping zitten 80% Nederlanders. Iedereen is blij met de afschaffing van de badmutsplicht. Je zag meteen niemand meer met een badmuts op. We krijgen nu wel extra controles van de autoriteiten, maar dat is prima.’

Wat ik maar wil zeggen: als je graag naar Italië wilt, laat je dan niet tegenhouden door zoiets als de badmutsplicht. Als je er geen wilt dragen, zijn er mogelijkheden genoeg.

Je kunt via Google of de camping zelf vrij gemakkelijk uitzoeken of er gehandhaafd wordt op badmutsen of niet. Sommige boekingswebsites bieden zelfs zoekfilters aan om de ‘campings zonder badmuts’ te vinden.

Wat vind jij eigenlijk van de obsessie met badmutsen in Italië?

Written by Edward Hendriks

Bijna 25 jaar geleden kwam ik voor het eerst in Italië en sindsdien keer ik er elk jaar terug (meestal voor meerdere keren per jaar). In het dagelijks leven ben ik copywriter. Toen ik in het voorjaar van 2009 een maand in Napels doorbracht, kwamen de ideeën voor een maffiathriller bovendrijven én begon ik in de zomer van datzelfde jaar met dit webmagazine. De thriller 'Bloedgeld' kwam uiteindelijk in 2012 uit. Inmiddels heb ik drie thrillers gepubliceerd en werk ik aan nieuwe manuscripten. Samen met een aantal enthousiaste andere italofielen blijf ik bloggen voor Dit is Italië.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Via La Piaggia, de trap van Corinaldo

Mooie Italiaanse dorpen: Corinaldo

Rome in augustus: lege straten

Column: lege kruispunten