in ,

6 van de belangrijkste wielerwedstrijden in Italië

De 6 belangrijkste wielerwedstrijden in Italië (beeld: milanosanremo.it)

Nu een van de oudste wielerwedstrijden ter wereld, de eendaagse klassieker Milaan-San Remo voor het eerst in bijna 40 jaar weer eens door een Nederlander (Mathieu van der Poel, op spectaculaire wijze) is gewonnen, is het misschien leuk de allerbelangrijkste koersen in Italië eens op een rij te zetten. Met ook speciale aandacht voor de wedstrijden voor vrouwen die in opkomst zijn en waarin Nederland buitensporig succesvol is.

1. Strade bianche

Dit is pas sinds 2007 een officiële eendaagse wedstrijd voor profs die zich in de 10 jaar daarna heeft ontwikkeld tot de vroegste topwedstrijd op de jaarkalender van de UBI, de internationale wielerunie.

Vanaf de tiende editie in 2016 start en finisht de race in Siena. Bijzonder is het dat een groot deel van de route (64 km, een derde van de totale lengte) uit steenslagwegen bestaat, wat garant staat voor het nodige spektakel.

De korte erelijst kent tot nu toe één Nederlandse winnaar en dat is alweer Mathieu van der Poel (2021). Sinds 2015 is er ook de versie voor vrouwen die op zelfde dag gereden wordt. Van de 9 edities tot nu toe won Nederland er maar liefst 5, waaronder 2 keer door Annemiek van Vleuten.

2. Tirreno-Adriatico

Deze meerdaagse wielerwedstrijd bestaat al bijna 50 jaar en was tot 2017 de vroegste topwedstrijd op de UBI-kalender.

Zoals de naam al zegt, start de wedstrijd altijd in een plaats aan de Tyrreense zee (Viareggio) om via een tocht van 1.170 km over 8 etappes dwars door de Apennijnen aan de Adriatische zee (San Benedetto del Tronto) te eindigen.

De laatste Nederlandse winnaar was Thomas Dekker in 2006, met verder nog slechts 2 andere successen, door Erik Dekker en Joop Zoetemelk. Er is geen vrouwelijke pendant van deze race.

3. Milaan – San Remo

De Classicissima, zoals deze eerbiedwaardige eendaagse wielerwedstrijd ook wel heet, is de oudste en belangrijkste klassieker van Italië. Hij bestaat al meer dan 100 jaar en is met zijn 299 km ook een van de langste.

De start is eigenlijk altijd in Milaan, behalve uitgerekend in 2023, waar men in Abbiategrasso vertrok, 25 km ten zuiden van de metropool. Leuk voor ons is dat de wedstrijd altijd vlakbij passeert, vanuit Pavia naar Casteggio en dan via Voghera naar Piemonte.

De koers kent een aantal cols waaronder de Passo del Turchino en de Poggio vlak voor de finish maar eindigt toch vaak in een (massa)sprint.

Naast Mathieu van der Poel wonnen Hennie Kuiper (1985), Jan Raas (1977) en Arie den Hartog (1965) als Nederlanders ooit de koers, net als de opa van Van der Poel, Poulidor in 1961.

Rond de eeuwwisseling was er ook een versie voor vrouwen, maar die is sinds 2006 helaas niet meer verreden.

Milaan-San Remo (foto: Stef Smulders)

4. Giro d’Italia

Slechts 2 jaar jonger dan de voorgaande klassieker is de Ronde van Italië 1 van de 3 belangrijkste etappewedstrijden van de wielerwereld. Voor Nederlanders ligt de unieke (want enige Nederlandse) overwinning van Tom Dumoulin in 2017 natuurlijk nog vers in het geheugen.

Ook zijn 2e plaats een jaar later was een unicum en verder kan ons land slechts bogen op 2 derde plaatsen.

Net als bij de Tour de France start men soms in het buitenland, waaronder maar liefst 3 keer in Nederland: Groningen (2002), Amsterdam (2010) en Apeldoorn (2016).

De leider van de koers draagt de roze trui, naar de kleur van het papier waarop de krant La Gazzetta dello Sport, organisator van de wedstrijd, gedrukt wordt.

De renner die als eerste het hoogste punt van de ronde bereikt, ontvangt de Cima Coppi, in 1965 ingevoerd als eerbetoon aan Italiës grootste coureur, Fausto Coppi, die de Giro 5 keer won.

Sinds 1988 is er ook een Giro voor vrouwelijke wielrenners waarbij Nederland het juist uitzonderlijk goed doet met maar liefst 12 overwinningen sinds 2011, onder andere door Anna van der Breggen (4x).

5. Ronde van Lombardije

De enige grote najaarswedstrijd van Italië, in de regio Lombardije verreden, wordt ook wel de ronde van de vallende bladeren genoemd, want het was lange tijd de laatste wedstrijd van het internationale wielerseizoen.

Deze koers is inmiddels ook al meer dan een eeuw oud en kent wisselende start- en finishplaatsen, meestal Como, Milaan of Bergamo.

Recordwinnaar van deze ronde is Fausto Coppi met 5 zeges. De Nederlander Bauke Mollema won hem in 2019 als eerste landgenoot sinds Hennie Kuiper (1981) en Jos de Roo (1962 én 1963). In 2022 is de eerste Ronde van Lombardije voor vrouwen georganiseerd.

6. Trofeo Binda

Dit is een eendaagse wielerwedstrijd voor vrouwen die al sinds 1974 in en om het plaatsje Cittiglio in de provincie Varese, Lombardije georganiseerd wordt. Er is geen versie voor mannen.

Hij is vernoemd naar de grote Italiaanse wielrenner Alfredo Binda (5x winnaar Giro, net als Coppi) die in Cittiglio geboren werd en er ook stierf.

Marianne Vos is recordwinnaar met 4 zeges. De wedstrijd van dit jaar was op 19 maart en werd gewonnen door alweer een Nederlandse, Shirin van Anrooij.

Written by Stef Smulders

Stef Smulders is een Nederlander die in 2008 met echtgenoot Nico en hond Saar naar Italië emigreerde om daar een B&B te beginnen. Hij verkocht zijn huis, liet familie en vrienden achter en deed een sprong in het onbekende. In 2014, bijna vijf jaar later, deed hij in het boek ‘Italiaanse Toestanden’ verslag van zijn belevenissen. Over de aankoop van een huis met een wispelturige makelaar, de verbouwing ervan met een eigenwijze aannemer, maar ook leuke en leerzame ontmoetingen met bijzondere Italianen. ‘Italiaanse Toestanden’ is inmiddels het hoogstgewaardeerde Italiëboek op bol.com en is in het Engels, Italiaans en het Spaans vertaald. In 2016 schreef hij het vervolg: 'Meer Italiaanse Toestanden' en in 2017 verscheen deel 3, 'Nóg Meer Italiaanse Toestanden'. In 2021 publiceerde Stef zijn eerste bundel met zeer korte komische verhalen verschijnen, onder de titel ‘Bezoekuur en 99 Andere Korte Komische Verhalen’. Zeer recent verscheen de bundel ‘Het Echte Italië’ over het dagelijkse leven in Italië.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vittorio Veneto

Vittorio Veneto en omgeving: 10 tips en bezienswaardigheden

Italiaans leren met Duolingo of met een cursus Italiaans?

Waarom onze taaltraining Dit is Italiaans beter is dan Duolingo