in , ,

Vittorio Veneto en omgeving: 10 tips en bezienswaardigheden

Vittorio Veneto
Het charmante centrale plein van Vittorio Veneto (foto: visitconegliano.it)

Vittorio Veneto is een stadje in de Italiaanse regio Veneto, aan de voet van de Trevisaanse Vooralpen. Dwars door het centrum stroomt het riviertje de Meschio. 

Dit gebied doet niets onder voor andere vakantieoorden, maar is lang niet zo toeristisch. Waarom kennen wij dit gebied niet, vragen veel verbaasde vakantiegangers zich af. Het stadje is in heel Italië bekend omdat de Eerste Wereldoorlog hier officieel is beëindigd.

Vittorio Veneto, een stukje authentiek Italië in de Prosecco-streek

Vittorio Veneto ligt midden in de Prosecco-streek met zijn prachtige heuvels. Het middeleeuwse centrum met het charmante plein steelt de show. Dwars door het centrum stroomt de Meschio, wat ook mooie plaatjes oplevert.

Het stadje is in 1866 ontstaan door een samenvoeging van Serravalle en Ceneda. In de Romeinse tijd was Serravalle een belangrijk castrum. De nieuwe stad werd vernoemd naar de koning op dat moment: Victorio Emanuel II. Serravalle is het meest bezienswaardige deel, Ceneda is het moderne deel met bedrijvigheid.

Het centrum van Vittorio Veneto

Binnen een halfuur rijden zijn er 3 meren waarin je kunt zwemmen. De berg die over Vittorio Veneto waakt van 1.565 mt is ook in een halfuurtje te bereiken. Hier kun je wandelen in een prachtige omgeving. Je vindt hier ook de hoogvlakte Cansiglio met uitgestrekte bossen.

Hoe zit het met de sfeer? In Vittorio Veneto en de omgeving vind je leuke dorpjes, gezellige restaurants en bars. De stad Treviso ligt eveneens op 30 minuten rijafstand en die heeft zelfs een internationale luchthaven.

Goed, laten we maar eens kijken. Wat is er allemaal te doen in en om dit mooie plekje in de provincie Treviso? Dit zijn de 10 beste bezienswaardigheden in de omgeving van Vittorio Veneto:

1. De meren: Lago Di Santa Croce, Lago Morto en Laghi Di Revine

Lago Di Santa Croce

Alle drie even mooi en alle drie te bereiken in 10 tot 20 minuten. Er zijn wandelpaden om de meren, je kunt er zwemmen en je vindt er campings en vertier.

2. Grotte del Caglieron

Grotte del Caglieron in de omgeving van Vittorio Veneto
Grotte del Caglieron

De grotten van Caglieron liggen op 10 minuten rijden van Vittorio Veneto. Ze vormen een goed onderhouden en magische plek, met watervallen en weelderige vegetatie. De grotten zijn toegankelijk via paden en bruggen. Ze ademen een unieke sfeer, zijn ontzagwekkend en mysterieus. Kaartjes kosten € 3,50.

3. De Hoogvlakte van Cansiglio

Cansiglio is een groot natuurgebied op slechts 20 kilometer van Vittorio Veneto. Het bestaat uit weiden en bossen. Cansiglio is zelfs het op één na grootste bos van Italië. Het 5.000 hectare grote natuurgebied met zijn immense bossen van eeuwenoude beuken en sparren, herbergt een zeer rijke fauna. Laat je verrassen en maak een lange wandeling die onder de bomen gelijk verkoeling geeft in de hete zomer.

4. De Prosecco-heuvels

Prosecco-heuvels in de buurt van Vittorio Veneto
Prosecco-heuvels

Je bevindt je hier midden in het gebied van de wereldberoemde Prosecco. De Prosecco-heuvels die vanaf 2019 ook mogen bogen op hun erkenning als Werelderfgoed. Kronkelende wegen en paden laten u deze prachtige streek zien. Een heerlijke omgeving om te wandelen of te fietsen.

5. De Big Bench

De ‘Big Bench’ met panoramisch uitzicht

Sinds een paar jaar zijn er in Italië op verschillende plekken grote banken neergezet waarop je kunt zitten (nadat je erop geklauterd bent). Zit je eenmaal, dan kun je genieten van het prachtige landschap. Zo ook bij Vittorio Veneto. Hier vind je een panoramisch uitzicht op 10 minuten afstand van de stad.

6. Venetië

Venetië bereik je met de trein vanuit Vittorio Veneto

Venetië moet je gewoon een keer zien. Sinds 2022 heeft Vittorio Veneto een trein die je rechtstreeks naar Venetië brengt. Een retourtje kost €15 en de rit duurt 1 uur en 15 minuten. Parkeren kan gratis bij het station. Dit is een van de grote pluspunten van Vittorio Veneto en staat bovenaan het lijstje van de toeristen die hier komen.

7. Dolomieten

de schitterende Dolomieten
De dolomieten (foto: Julius Silver/Pexels)

Welkom in Italiës paradijs voor bergliefhebbers. De Dolomieten behoren tot de mooiste bergen ter wereld, daar is menig kenner het over eens. Tijdens je vakantie in Vittorio Veneto kun je deze schoonheid van dichtbij beleven. De mooiste toppen en meren vind je op slechts een uur rijafstand. 
De Dolomieten maken deel uit van het UNESCO-werelderfgoed.

Lago di Misurina

8. Treviso en Conegliano

Duomo di Conegliano

Beide steden zijn een bezoek meer dan waard, door hun rijkdom aan cultuur, geschiedenis, leuke straatjes, winkeltjes en niet te vergeten de talrijke terrasjes, restaurants en bars. Je hoeft maar naar de foto’s te kijken en je snapt waarom.

9. Museo della Battaglia

Het Oorlogsmuseum van Vittorio Veneto
Het Oorlogsmuseum van Vittorio Veneto

In Vittorio Veneto vind het beslissende Italiaanse offensief plaats, waarna een bestand met het Oostenrijks-Hongaarse leger werd gesloten. Het Museo della Battaglia herinnert aan deze tijd. Het museum is in het 16de-eeuwse Loggia Cenedese gevestigd.

10. Bezoek aan het strand

strand omgeving Vittorio Veneto
Het strand in de omgeving van Vittorio Veneto

Wil je een dagje naar het strand? Vanaf Vittorio Veneto is dat goed te doen. In iets meer dan een uur (ongeveer 90 km) kun je de stranden van Caorle, Bibione en Jesolo bereiken. Mooie, brede zandstranden, vrije stranden en ook stranden waar je een parasol en ligstoel kunt huren. 

👉 En, heb je zin gekregen om dit onontdekte stukje Italië zelf te gaan ontdekken? Hier vind je tal van accommodatietips voor Vittorio Veneto en omgeving.

Written by Jolanda Gelein

Jolanda Gelein woont al sinds 1986 in Italië en sinds 1993 in Vittorio Veneto in de regio Veneto (1.150 km van Utrecht).Volg de verhalen over de streek via haar website en Instagram.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hulpmiddelen om italiaans te leren

Wat zijn de beste hulpmiddelen om Italiaans te leren?

De 6 belangrijkste wielerwedstrijden in Italië

6 van de belangrijkste wielerwedstrijden in Italië