in ,

Deel 2: als au pair naar Italië

6 dingen waar je op moet letten als je er eenmaal bent

En dan zit je opeens als au pair in Italië!
En dan zit je opeens als au pair in Italië! (foto's: Martine van Groenigen)

Zó, je hebt de reis overleefd. Je gezin gevonden, misschien stonden ze je op te wachten op het vliegveld of heb je het op eigen houtje gered. In ieder geval: je bent er! Bij mij was het vanaf de eerste seconde dat ik mijn mamíta en papíto zag, gelijk goed. Het voelde als thuiskomen. De eerste paar uren waren heel gek, maar stukje bij beetje voelde ik me steeds meer een echte nep-Italiaan worden. Dit is deel twee in een tweedelige serie over als au pair naar Italië gaan. In deel één lees je zes dingen waar je aan moet denken voordat je als au pair naar Italië vertrekt.

1. Do as the Italians do

Denk niet dat het gek is om meteen na aankomst met je nieuwe Italiaanse familie mee te doen, ze vinden het zelf waarschijnlijk ook spannend dus doe gewoon lekker waar je zin in hebt. Ik kwam op een zondag aan en zondag was voor mijn familie ‘bank-dag’. We waren thuis vanaf het vliegveld en na mijn rondleiding door het huis ploften ze op de bank, die overigens een heilig plekje heeft in het Italiaanse huishouden. Wat doe je dan? Ga je vanaf moment één zielig op je kamertje zitten te verpieteren, of zet je je over je zenuwen heen en plof je bij ze op de bank. Juist: dat laatste. Je zult zien dat ze het alleen maar waarderen.

Altijd spannend: hoe ziet je kamer eruit?
Altijd spannend: hoe ziet je kamer eruit?

2. Probeer je zo snel mogelijk thuis te voelen

Tuurlijk, alles zal wennen zijn, maar als jij een koffer vol speculaasjes en donker volkoren mee hebt genomen en dat de eerste weken ieder moment dat je wil, kan eten, scheelt dat enorm. Of wat je dan ook maar voor gewoonten in Nederland of België hebt. Waarschijnlijk zal je je na een paar dagen heel futloos voelen door het compleet nieuwe leven, nieuwe eetpatronen en nieuwe taal, maar: het komt allemaal goed. Maak van je nieuwe kamer je eigen plekje door foto’s en andere dingen van thuis en je zult zien dat het allemaal heel erg meevalt.

3. Ga op onderzoek uit

Verken het dorp of de stad waar je terecht bent gekomen. Mijn mamíta had iedere ochtend wel iets. Dan moest ze naar de apotheek, dan naar de supermarkt, dan naar de diëtist – want al die pasta’s gaan je natuurlijk niet in de koude kleren zitten. Maar: vraag of je mee mag gaan. Je leert gelijk je omgeving kennen, bent onder de mensen en je bouwt een band op met je nieuwe tijdelijke moeder. Drie vliegen in één klap.

4. Bedenk voor jezelf hoeveel contact je met het thuisfront wil hebben

De eerste weken waren voor mij helemaal nieuw. Ik was nog nooit voor langere tijd zonder mijn ouders weggeweest en al helemaal niet naar mensen die ik ook niet kende. Als ik van familie berichtjes kreeg dat ze gezellig samen weg waren geweest of foto’s van mijn jonge neefje, vroeg ik me altijd af waarom ik ook alweer naar Italië wilde. Op den duur veranderde dat. Ik ontwikkelde in Italië mijn eigen bestaan met eigen vrienden en het feit dat mijn vader het liefst iedere dag een uur met me wilde skypen, was op een gegeven moment ook wel een dingetje. Trek hier dus voor jezelf een duidelijke lijn. Ik heb nooit echt last gehad van heimwee, maar dat verschilt ook per persoon.

5. Omring jezelf met mensen

Zorg dat je op geen enkel moment alleen bent. Ga naar de bar tijdens het aperitivo en doe zo sociaal als je kan. Vraag of de familie waar je verblijft misschien kennissen heeft met leeftijdsgenoten en neem daar contact mee op. Kijk of er in de plaats waar je verblijft andere au pairs zijn. (Dit kun je heel makkelijk opzoeken via Facebook: au pair in …) Ga met je familie mee als ze gaan eten bij vrienden of iets dergelijks. Ga mee naar voetbalwedstrijden of zwemlessen van de kinderen waar je op past, ook als het niet hoeft. Dit zorgt niet alleen dat je zelf op andere plekken komt, maar de kinderen zullen het ook erg op prijs stellen.

Samen met je gastgezin rond de open haard
Samen met je gastgezin rond de open haard

6. Neem Italiaanse lessen!

De laatste tip is tegelijkertijd de belangrijkste die ik je kan meegeven. Echt! Het nemen van Italiaanse lessen heeft mijn leven op zoveel verschillende manieren verrijkt. Ik ging naar een superleuke school met andere ‘buitenlanders’. Ik leerde iets wat ik iedere dag in de praktijk kon en moest brengen, maar het ook gewoon goed voor je. Als je niet na een halfjaar of een jaar alleen maar te horen wilt krijgen: ‘Ja maar, je hebt toch gewoon 24/7 vakantie gehad?’ is dit het minste wat je kan doen. Je zal er alleen maar profijt van hebben!

Au pair in Italië? Geniet ervan!

Dit waren mijn tips en trucs om je avontuur naar Italië zo goed en aangenaam mogelijk te beginnen. Ik hoop dat je er iets aan hebt, maar neem het leven als au pair in Italië af en toe wel met een korreltje zout. Je gaat naar Italië dus: geniet! Je zal er later zo positief op terugkijken dat je van alle momenten dat je zat te huilen met een zak apenkoppen of koetjesrepen je alleen maar kan afvragen wat er mis met je was.

Ben je zelf als au pair naar Italië geweest en heb je nog tips die hier niet mogen ontbreken? Laat dat hieronder vooral jouw reactie achter. Je helpt er anderen mee!

Written by Martine van Groenigen

In 2016 woonde Martine van Groenigen een half jaar als au pair bij een Italiaans gezin. Ze leerde er alle kneepjes van de Italiaanse keuken en verloor er haar hart. Niet aan een man, maar aan het land zelf. Sinds haar terugkomst is er geen dag geweest dat ze zich niet afvraagt ‘wat voor weer het zou zijn in De Laars.’ Op Dit is Italië schrijft ze enthousiast over haar eigen ervaringen in Italië en haar ‘Italian Dream’ die steeds dichterbij komt.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pitti Uomo 2018

Pitti Uomo 2018: waar stijl, imago en creativiteit samenkomen

Italiaanse kunstwerken - De Mona Lisa van Leonardo da Vinci

6 Italiaanse kunstwerken die je zeker weten kent