in ,

EXPO 2015

Expo 2015 Milaan

Buiten Italië wordt er nog niet zo veel aandacht gegeven aan de komende wereldtentoonstelling in Milaan. Maar in Italië staat het zo ongeveer dagelijks op de voorpagina’s van de kranten, en dat al maanden. De voorbereiding van de Expo 2015 in Milaan heeft namelijk een zeer Italiaans tintje gekregen: Corruptie.

Ik schrijf het met een hoofdletter C, want het gaat niet om wat kleine hoeveelheden geld die her en der onder de tafel zijn geschoven, maar over grote bedragen. Gelukkig is dit boven water gekomen en werd er ingegrepen.

De consequentie is dat iedereen in Italië op het puntje van zijn stoel in spanning zit te wachten of alle voorbereidingen van de Expo wel op tijd klaar gaan zijn. Una figuraccia (een slechte indruk) wil niemand  tegenover de hele toekijkende wereld maken.

Maar dat terzijde. Ik neem aan dat er buiten Italië minder aandacht is voor deze ‘typische’ problemen en meer voor de kern van de wereldtentoonstelling die dit jaar in Milaan plaatsvindt. Het gaat deze keer over eten, dus wie is er niet geïnteresseerd?

Hoe kan het anders: het thema is ‘eten’

Nutrire il pianeta, energia per la vita (Voedsel voor de planeet, energie voor het leven) is het thema. Op de website van Expo 2015 staat enthousiast aangekondigd, op de beginpagina, dat iedereen de meest uiteenlopende gerechten van over de hele wereld kan komen proeven.

Eten is voor Italianen nou eenmaal erg belangrijk, hoewel ze in mijn ervaring ze niet denderend enthousiast zijn over eten uit andere culturen. Laten we dus maar hopen dat er ook veel bezoekers uit andere landen komen.

Naast eten zal er veel aandacht zijn voor nieuwe technologieën op gebied van landbouw en voedselverwerking, uiteraard allemaal met respect voor het milieu, want dat begint steeds meer een zorg te worden voor iedereen. Het is de bedoeling dat er veel innovatiefs op tafel komt en iedereen met nieuwe ideeën vertrekt (en wellicht nieuwe smaken in de mond).

Wat is er allemaal te doen op Expo 2015?

Naast duizelingwekkende variëteit aan gerechten die je kunt komen proeven, zijn er tentoonstellingen, optredens, congressen, voorstellingen, creatieve workshops en nog heel veel meer. De Expo 2015 (in wording) beslaat ruim een miljoen vierkante meter boordevol standjes over eten, landbouw, technologie en cultuur.

expo 2015 milano

De Expo is ditmaal ingedeeld op een nieuwe manier. Namelijk per type voedsel en landbouw. Het idee erachter is dat het belangrijk is om te delen en samen te werken. Voorheen was de opdeling vooral geografisch bepaald.

Je hebt het cluster ‘rijst’, ‘cacao’, ‘koffie’, ‘fruit en groente’, ‘kruiden’ en ‘granen en knollen’. Verder zijn er drie andere clusters die niet rechtstreeks een soort voedsel voorstellen, te weten ‘bio-mediterraneo’ (het gebied rondom de Middellandse Zee bestaande uit meerdere continenten), ‘eilanden, zee en voedsel’ en tot slot ‘landbouw in droge gebieden’.

Elk cluster bestaat uit een gezamenlijk deel en verder heeft elk land binnen dat cluster een stand waarin ze het thema op eigen wijze vormgeven. Er doen 145 landen mee, die daarmee 94% van de wereldbevolking vertegenwoordigen. Verder zijn er veel organisaties aanwezig, zowel hulpverleners als bedrijven met een winstoogmerk.

expo 2015 milano 1

Praktische informatie over Expo 2015

Wanneer is Expo 2015?

Van 1 mei tot 31 oktober 2015, elke dag van 10.00 uur tot 23.00 uur.

Waar is Expo 2015?

Het terrein van Expo 2015 bevindt zich net ten noorden van Milaan, naast de nieuwe beurs van Milaan en het is heel makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer (metro lijn 1). Er is een halte van de hogesnelheidsspoorweg (de halte heet Rho-Pero). Ook met de auto is het eenvoudig te bereiken en vinden, de borden rondom Milaan volgend voor ‘Fiera’.

In het centrum van Milaan wordt gedurende de Expo 2015 ook van alles georganiseerd, dus mocht je voor de Expo naar Milaan komen, sla de stad zelf niet over!

Wat kost Expo 2015?

De prijs voor een kaartje varieert. Als je vóór 1 mei 2015 een kaartje koopt (dat kan online op de website van de Expo 2015) is het goedkoper. De prijs is 27 euro per volwassen persoon. Daarna wordt het 32 euro voor een volwassenen. Voor kinderen en senioren gelden speciale tarieven. Ook zijn er zijn ‘familietickets’ te krijgen. Alle specifieke informatie vind je op de website van Expo 2015.

Wie is van plan de Expo in Milaan een bezoek te brengen? Laat het ons weten in een reactie!

Written by Willemijn Lindeboom

Willemijn woont sinds 2001 in Italië. Na haar studie Technische Bedrijfskunde vertrok ze naar Tanzania en Zambia en toen ze na vijf jaar besloot dat het tijd was terug te gaan naar Nederland ging ze op vakantie naar Umbrië, vond het er zalig en bleef. Ze sprak al Italiaans omdat ze haar hele leven vakanties in Italië doorbracht en voor haar studie een jaar in Italië was om de taal te leren. In 2013 zei ze haar comfortabele leventje in Umbrië vaarwel om naar Toscane te verhuizen, ditmaal voor de liefde. Ze blogt nu af en toe op winitalie.com, geeft met veel plezier Italiaanse les - conversatielessen via Skype (www.willemijn.it), maakt websites en helpt wat Nederlandse bedrijven hun producten in Italie te verkopen of kleine problemen op te lossen.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

te voet naar Rome

Column: te voet naar Rome – deel 12

Hoeveel kost levensonderhoud in Italië

Hoeveel kost levensonderhoud in Italië?