in , , , ,

Fietsen in Napels? Het kan!

Fietsen in Napels?
Fietsen in Napels? (foto: Bike Tour Napoli, overige foto's: Aart Heering)

Als je het Stazione Centrale van Napels uitkomt, is de gedachte aan fietsen zo ongeveer de laatste die bij je opkomt. De weg tussen het stationsgebouw en het aanpalende Piazza Garibaldi biedt de hele dag door een hels spektakel van hecht aaneengedrukte, stapvoets voortschrijdende, luid toeterende en vaak geblutste auto’s, bussen, taxi’s en motorini.

Een paar jaar geleden probeerde een moedige ondernemer hier een huurfietsenbedrijfje op te zetten voor binnenkomende toeristen, maar bij gebrek aan belangstelling is dat experiment inmiddels gestaakt. Toch kan fietsen in Napels heel goed, als je maar weet waar.

Napoli Bike Festival

Napels moet ciclabile (geschikt voor de fiets) worden. Dat was de boodschap van het zevende Napoli Bike Festival, dat van 4 tot 6 mei werd gehouden in het prachtige, hoog boven de stad gelegen park van Capodimonte.

Napoli Bike Festival
Napoli Bike Festival

Een duizendtal enthousiastelingen had zich hier verzameld met alle mogelijke soorten rijwielen voor een gezellig dagje uit, maar ook om de gemeente nog eens te wijzen op de noodzaak van duurzame mobiliteit, zoals dat tegenwoordig in ambtelijke termen heet.

Burgemeester Luigi De Magistris was er ook: hij gelooft in de fiets en heeft daarvoor twee jaar geleden zelfs een groep ambtenaren naar Nederland gestuurd om van het Nederlandse voorbeeld te leren.

Napoli Bike Festival
Napoli Bike Festival

Het zal nog wel even duren voordat Napels massaal op de fiets stapt, want de modale Napolitaan zou nu nog het liefste tot aan de slaapkamer met de auto gaan. Maar er wordt vooruitgang geboekt.

Autovrije boulevard

Zo is de Via Caracciolo, de brede boulevard langs de Golf van Napels, autovrij gemaakt. Deze is nu het begin van een fietsroute, die vervolgens via een tunnel onder de heuvel van Posillipo door naar Bagnoli voert, de wijk van de voormalige staalindustrie die langzaam opkrabbelt uit de misère.

Vandaar kun je de kustweg volgen tot aan Pozzuoli, de badplaats met zijn prachtige Romeinse resten. Als je dan nog een beetje kracht in de benen hebt, kun je tenslotte omhoog tot aan het indrukwekkende schouwspel van de Solfatara, een enorme krater waarbinnen op tientallen plaatsen hete zwaveldampen uit de bodem stijgen.

Zwaveldampen bij Pozzuoli
Zwaveldampen bij Pozzuoli

Langs deze wegen rijden wel auto’s maar het is overdag best te doen, zolang je maar goed let op de wegbewijzering die niet overal even duidelijk is. Zelf ben ik één keer per ongeluk de verkeerde (eenrichtings)tunnel ingereden en dat was niet prettig.

Bike Tour Napoli

Voor een eerste kennismaking met Napels op de fiets is het daarom aan te raden om een tour met een gids te doen. Dat kan via Bike Tour Napoli, opgericht door de organisatoren van het Napoli Bike Festival. Het bedrijfje is gevestigd in het Bicycle House in de centrale Galleria Principe di Napoli, dat ’s avonds ook in gebruik is als Bike Bar.

Bicycle House in Napels
Bicycle House in Napels

Je kunt hier kiezen uit drie verschillende routes: de Unescotour van 10 tot 12 kilometer voert door het oude historische centrum (tot werelderfgoed verklaard door de Unesco) en duurt een uur of 3, want er wordt natuurlijk vaak gestopt. Een tocht van 20 kilometer bestijgt de 150 meter hoge heuvel van Posillipo, ten westen van de stad, van waaruit je een spectaculair uitzicht hebt op de baai en de Vesuvius.

Een derde tour gaat nog verder westwaarts, naar het met oudheden bezaaide vulkanische gebied van de Campi Flegrei. De afstand is hier ongeveer 40 km, met lunch aan het prachtige Lago d’Averna, waar volgens de oude Grieken de toegang tot de Onderwereld lag.

Vorig jaar hebben de gidsen van Biketournapoli ruim duizend bezoekers rondgeleid. De grootste groep van hen, met 35%, – het zal niet verbazen – was die van de Nederlanders.

Meer uitgebreide informatie kun je vinden op www.biketournapoli.com.

Written by Aart Heering

Historicus die al meer dan 30 jaar in Italië woont, waarvan 20 als journalist en 12 als medewerker pers en politiek van de Nederlandse ambassade in Rome. Is sinds mei 2022 weer werkzaam als journalist. Actief lid van de Gruppo del Gusto, de gourmetgroep van de buitenlandse persvereniging in Rome.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Column: oost, west, ’thuis’ best

Lonely Planet: Emilia-Romagna en Fryslân topbestemmingen in Europa

Lonely Planet: Emilia-Romagna en Fryslân topbestemmingen in Europa