in , , , , ,

De 10 mooiste plekken in Emilia-Romagna

Lonely Planet: dit is de beste Europese bestemming van 2018

Tiberiusbrug in Rimini, Emilia-Romagna (foto: Wikimedia)

Als een gekleurde lappendeken van akkers en weilanden strekt Emilia-Romagna – bij voorkeur uit te spreken met een zangerige klank – zich vanuit de lucht onder je uit. Een heel kleurenpallet lijkt zich over het vlakke land te hebben verspreid: van goudgele graanvelden tot diepgroene tapijten met suikerbieten. De eeuwenoude bordeauxrode en okerkleurige landhuizen maken het schilderij compleet.

Emilia-Romagna is ook een geweldige bestemming voor een actieve vakantie
Emilia-Romagna is ook een geweldige bestemming voor een actieve vakantie

Emilia-Romagna: natuur, geschiedenis, cultuur, lekker eten

Als het vliegtuig de daling naar de luchthaven van Bologna inzet, duiken de glooiende groene uitlopers van de Apennijnen op: de zuidgrens van de regio die sinds 1947 bestaat uit het westelijke Emilia en het oostelijke Romagna. Eenmaal op de grond, waaien heerlijke etensgeuren je uit alle trattoria’s tegemoet en droom je weg tussen de historische palazzo’s van de hoofdstad, Bologna. En dat is nog maar het begin…

Museum Collezioni Comunali d'Arte
Museum Collezioni Comunali d’Arte in Bologna

Aarzel namelijk niet om Emilia-Romagna verder te ontdekken. De regio is relatief onbekend en dat is precies de charme van de streek. Bewonder de mozaïeken van Ravenna en geniet van de muurschilderingen in Dozza.

Hieronder maak je kennis met de 10 mooiste plekken van Emilia-Romagna en ontdek je waarom Lonely Planet de regio Emilia-Romagna in 2018 uitriep tot beste Europese bestemming. Dit zijn de beste bezienswaardigheden van Emilia-Romagna.

1. Uit eten in Bologna

Bologna: uitzicht vanaf Piazza San Michele in Bosco
Bologna: uitzicht vanaf Piazza San Michele in Bosco

De vier bijnamen van Emilia-Romagna’s hoofdstad verklappen meteen waarom Bologna de laatste jaren een steeds geliefdere bestemming wordt. Laten we beginnen met La Grassa (de Vette). Niet de meest subtiele bijnaam, maar wel een terechte. In Bologna vind je namelijk de enige echte tagliatelle al ragù, niet te verwarren met onze spaghetti bolognese. De pastalinten zijn handgemaakt, de saus smeuïg en met een glas wijn erbij smaakt alles nog beter.

De portico's van Bologna
De portico’s van Bologna

In Bologna zoek je altijd een excuus om gebakjes, pasta en lokale kaas- en vleeswaren te mogen proeven. Al eeuwenlang staat de stad daarom bekend als de Buik van Italië. Behalve eten, kun je hier ook goed studeren. Sinds de 11de eeuw heeft de stad een universiteit en bepalen studenten en indrukwekkende universiteitsgebouwen het straatbeeld. Vandaar de tweede bijnaam, La Dotta (de Geleerde).

De Biblioteca Universitaria
De Biblioteca Universitaria

Minstens zo bepalend voor het straatbeeld zijn de rode daken van de stad. Vanaf de hoge middeleeuwse torens strekt een rode zee zich onder je uit. Je kunt de twintig andere torens bijna aanraken en je begrijpt waarom Bologna zowel La Turrita (de Getorende) als La Rossa (de Rode) wordt genoemd. Deze vierde bijnaam verwijst ook naar het communistische en linkse karakter van de stad. Wat weer te danken is aan de universiteit.

Onder de stad loopt een netwerk van kleine kanaaltjes dat op sommige plekken zichtbaar is
Onder de stad loopt een netwerk van kleine kanaaltjes dat op sommige plekken zichtbaar is

2. Wandelen in de Apennijnen

Heerlijk wandelen in de Apennijnen

Denkend aan Emilia-Romagna, is een van de eerste associaties vaak het ‘platte landschap’. De Po-vlakte drukt zeker haar stempel op de regio, maar dat geldt ook voor de Apennijnen. De eindeloze groene heuvels en bergtoppen vormen een indrukwekkend decor voor wandelingen en fiets- en mountainbiketochten.

Mooie landschappen onderweg
Mooie landschappen onderweg

Een groot deel van de Apennijnen in Emilia-Romagna behoort tot het Nationaal Park Appennino Tosco-Emiliano. Dit natuurgebied is een mozaïek van landschappen en bezienswaardigheden. Je wandelt hier ‘s ochtends langs wijngaarden en meren, ’s middags door dichte eikenbossen en geniet ’s avonds van lokale gerechten. Natuur en cultuur worden hier goed beschermd en veel agriturismo’s (boerderijen waar je ook kunt overnachten) bieden educatieve projecten aan.

Genieten van de lokale keuken in Emilia-Romagna
Genieten van de lokale keuken in Emilia-Romagna

De mooiste en oudste wandeltocht door dit deel van de Apennijnen is de Godenweg (Via degli Dei). In de 7de eeuw voor Christus staken Etruskische handelaren via deze route de Apennijnen over. Eeuwen later deden de Romeinen hetzelfde. Tegenwoordig is de route een geliefde vijfdaagse wandeltocht. En de Goden? Die wijzen je in dorpen en op bergen de weg. Mocht je aan hun hulp twijfelen: binnenkort verschijnt een Nederlandstalige reisgids over de Godenweg.    

Kruis boven op een top
Kruis boven op een top van de Via degli Dei

3. Skiën op de Monte Cimone

De piste van Monte Cimone wacht...
De piste van Monte Cimone wacht…

Met dank aan de – hierboven beschreven – Apennijnen zijn er in Emilia-Romagna 16 skigebieden. Enig verwachtingsmanagement is echter noodzakelijk. Wie skigebieden met meer dan honderd kilometer piste wenst, kan beter de bergen van de Dolomieten opzoeken. Maar voor sneeuwliefhebbers die een dag of weekend in een klein, gezellig en kindvriendelijk skigebied willen doorbrengen is skiën in Emilia-Romagna een aanrader.

Pauzeren alsof je op het strand bent
Pauzeren alsof je op het strand bent

Het skigebied Monte Cimone is met zijn vijftig kilometer piste het grootste van de regio. De 13 liften brengen je naar 1976 meter hoogte, vanwaar je met blauwe, rode en zwarte pistes kunt afdalen. De pistes zijn breed en afwisselend en je kunt veel kanten van de Monte Cimone ontdekken. De liften zijn wat verouderd. Dat is echter juist de charme van dit gebied.

Een kleine picknickplaats bovenaan de lift
Een kleine picknickplaats bovenaan de lift

Materiaal is te huur en natuurlijk ski je ’s middags nog beter, als je tussen de middag van een lekkere pastamaaltijd geniet. De après-ski ontbreekt, maar zoals het Italië betaamt zijn er goede restaurantjes waar het in het weekend aardig druk kan zijn. In de buurt zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden, zodat je ’s ochtends als eerste op de piste kunt staan!

Vanaf de piste kijk je uit op de omringende heuvels en de andere pistes
Vanaf de piste kijk je uit op de omringende heuvels en de andere pistes

4. De mooiste mozaïeken van Ravenna

Mozaïek in de Basilica San Vitale in Ravenna
Mozaïek in de Basilica San Vitale in Ravenna (foto: Wikimedia)

Miljoenen kleine stukjes steen schitteren overal. Blauwe, groene en gouden stukjes glas dansen om je heen en vormen samen een ‘symfonie van kleuren’, zoals Dante Alighieri de mozaïeken van de Basilica San Vitale in Ravenna in de 13de eeuw omschreef. De beroemde Italiaanse dichter woonde de laatste jaren van zijn leven in de voormalige hoofdstad van het West-Romeinse Rijk en was dol op Ravenna’s mozaïeken.

De basiliek van San Vitale
De basiliek van San Vitale (foto: Pixabay)

Want niet alleen de achthoekige basiliek – gebouwd in de 6de eeuw van grote rode terracotta stenen – is gezegend met deze kunstwerken. Ook in het mausoleum van Galla Placidia en in de Basilica di Sant’Apollinare raak je niet uitgekeken op de kleurrijke mozaïeken die Ravenna te danken heeft aan de Byzantijnse kunstenaars. Dankzij hen telt Ravenna tegenwoordig acht plekken die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Piazza del Popolo in Ravenna
Piazza del Popolo in Ravenna (foto: Wikimedia)

Ravenna vertelt het verhaal van een stad die in het verleden – vooral in de 5de eeuw – een grote politieke rol speelde en daar een geweldig cultureel erfgoed aan te danken heeft. Bezoekers en bewoners genieten zo nog steeds van Ravenna ’s Gouden Eeuw. Dankzij de kleurrijke mozaïeken met glinsterende steentjes straalt immers elke kerk.

5. Dozza: een van de mooiste dorpen van Italië

La Rocca in Dozza
La Rocca in Dozza (foto: Wikimedia)

Als een dorp in Italië behoort tot de prestigieuze club van Mooiste Dorpen van Italië (Borghi Più Belli d’Italia) dan zijn de verwachtingen hoog gespannen. Het middeleeuwse Dozza maakt deze verwachtingen met zijn steile straatjes, kleurrijke huizen en vele muurschilderingen zeker waar. Het kleine dorp torent als een burcht met eeuwenoude muren boven het landschap uit.

 Vanaf La Rocca heb je een geweldig uitzicht
Vanaf La Rocca heb je een geweldig uitzicht

De hoge torens en brede slotgracht van kasteel La Rocca springen meteen in het oog. Hier vind je een museum, een enorme wijnkelder en veel vertrekken die net zo zijn ingericht als eeuwen geleden. Vergeet echter niet door de kleine raampjes naar buiten te kijken: vanwege de hoge ligging van het kasteel en van Dozza zelf, heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.

De kasteelkeuken van La Rocca
De kasteelkeuken van La Rocca

Wandelend over de met kiezelstenen bedekte straatjes en onder de okergele portico’s dwaal je in Dozza even door middeleeuws Italië. De muurschilderingen die je overal ziet, herinneren er echter aan dat het de 21ste eeuw is. Kunstenaars uit de omgeving hebben Dozza nog mooier gemaakt. Dankzij hen is het burchtdorp uitgegroeid tot een van de leukste dorpen van Emilia-Romagna. Correctie, van heel Italië.

De Heuvels van Emilia-Romagna vanaf La Rocca
De Heuvels van Emilia-Romagna vanaf La Rocca

6. De culturele geheimen van Rimini

Romeinse ruïnes, stadspoorten en een historisch centrum. Waarschijnlijk denk je dan niet meteen aan de grootste badplaats van Emilia-Romagna. Misschien dat er een lampje gaat branden als het gaat om de geboorteplaats van Federico Fellini. Ondanks dat de roots van een van Italiës grootste filmmakers hier liggen, is Rimini niet een stad die bekendstaat om de cultuur en historie. Dat houdt Rimini namelijk goed verborgen.

Rimini heeft heel wat meer in petto dan strand en bars
Rimini heeft heel wat meer in petto dan strand en bars (foto: Pixabay)

Rimini wordt vaak in één adem genoemd met examenreizen, discotheken en veel dronken jongeren. Die associatie is niet geheel onterecht, maar dat betekent niet dat je Rimini links – of eigenlijk rechts – moet laten liggen als je in de buurt bent. Het strand is vol en druk, maar je vindt hier ook gezellige kleine strandtenten en ondanks de vele buitenlandse toeristen is Rimini echt Italiaans.

De Tiberiusbrug in Rimini
De Tiberiusbrug in Rimini (foto: Pixabay)

Een bezoek aan de stad is daardoor zeker een ervaring. Niet in de laatste plaats een historische ervaring. Dat bewijzen de grote witte kerk Tempio Malatestiano, de Brug van Tiberius en de Triomfboog van Augustus uit 27 v. Chr. Kortom, Rimini is geen Rome, maar Rimini is zeker meer dan discotheken en drank.

Triomfboog van Augustus in Rimini
Triomfboog van Augustus in Rimini (foto: Max Pixel)

7. Proef Europa’s culturele hoofdstad van 2020

Parmaham
Parmaham: wereldberoemd! (foto: Pixabay)

Voor liefhebbers van kazen en hammen heeft de stad een magische klank: Parma. Aan deze stad hebben we immers de heerlijke brokken Parmezaanse kaas – bij voorkeur geserveerd op een houten plank en met een goed glas wijn – en de enorme parmahammen die je vaak in trattoria’s ziet hangen te danken. Behalve voor heerlijk eten en een historische ontdekkingsreis naar de oorsprong van deze delicatessen, is Parma ook als stad een bezoek zeker waard.

Het centrum van Parma
Het centrum van Parma (foto: Pixabay)

De – tegenwoordig 187.000 inwoners tellende – stad heeft haar monumenten, mooie huizen en indrukwekkende kerken te danken aan een bewogen geschiedenis en de grote politieke rol van het hertogdom en de familie Farnese in de 16de en 17de eeuw. Parma heeft een Nederlands tintje: de huidige hertog van Parma is prins Carlos de Bourbon de Parme, de zoon van Prinses Irene (zus van prinses Beatrix).

De kleurrijke straatjes van Parma
De kleurrijke straatjes van Parma (foto: gazzafun.it)

Wandelend door de met steentjes geplaveide straten van Parma, begrijp je waarom de stad is uitgeroepen tot Italiaanse Culturele Hoofdstad van 2020. De  dom met zijn sierlijke klokkentoren bestaat uit grote roomwitte stenen in verschillende tinten. Rechts van de dom zie je het zachtroze marmer van de doopkapel. De smalle pilaren en kleine torentjes bewijzen dat vele kunstenaars en beeldhouwers Parma door de eeuwen heen hebben omgetoverd tot een prachtige stad.

Castello Torrechiara bij Parma
Castello Torrechiara bij Parma (foto: Pixabay)
Balsamicoazijn uit Modena
Balsamicoazijn uit Modena

8. Het zwarte goud van Modena

Voorzichtig laat Franco een zwarte stroperig druppel op een lepel vallen. En dan nog één. De groep die zich deze middag op de zolder van het toeristenkantoor van Modena heeft verzameld, kijkt ademloos toe. We zijn omringd door enorme houten vaten die een belangrijke rol spelen in het productieproces van de beste balsamicoazijn ter wereld. Het zwarte goud dat we nu mogen proeven.

De trebbianodruiven uit de omgeving van Modena en het rijpingsproces van twaalf jaar – in houten vaten – hebben hun werk gedaan. De zachte zoete druppels  van de Aceta Balsamico Tradizionale (een beschermde naam) zijn heerlijk. Balsamicoazijn is een van de producten waar Modena haar faam aan te danken heeft en die je overal in deze middeleeuwse universiteitsstad tegenkomt.

Het stadhuis van Modena
Het stadhuis van Modena (foto: Wikimedia)

Maar Modena heeft meer te bieden: een historisch centrum met een enorme crèmekleurige 13de-eeuwse kathedraal met ontelbare bogen en zuilen en een stadhuis met een elegante façade die ’s avonds prachtig verlicht is.

Duomo di Modena
Duomo di Modena (foto: Wikimedia)

En dan hebben we het nog niet eens over het beste restaurant ter wereld dat zich in Modena bevindt.

9. Fietsen door Ferrara

Gezellige straten in Ferrara
Gezellige straten in Ferrara

Als je buren Venetië, Verona en Bologna zijn, is het niet zo vreemd dat je vaak over het hoofd wordt gezien. Ferrara kan hierover meepraten. Dat is meteen het geheim van de middeleeuwse stad: het is er relatief rustig, niet toeristisch en toch is er veel te zien. Dwaal door de smalle straatjes van het voormalige Joodse getto of over de negen kilometer lange middeleeuwse stadsmuren.

Brede straten en prachtige palazzo's
Brede straten en prachtige palazzo’s

Nog leuker is het – zeker als Nederlander – om de fiets te nemen. Ferrara staat bekend als de fietsstad van Italië vanwege de vlakke ligging. Parkeer je fiets om de prachtige fresco’s van het indrukwekkende Castello Estene te bewonderen. Het 14de-eeuwse kasteel met zijn vierkante torens, bruggetjes en slotgracht ligt middenin de stad. Waan je even burchtheer of prinses voor je weer op je fiets springt.

Steegjes om rond te dwalen en weg te dromen
Steegjes om rond te dwalen en weg te dromen

Fiets de laatste zondag van mei zeker even naar Piazza Ariostea. Met zijn groene gazons, vele bomen en relaxte sfeer lijkt het meer een park dan een plein. Behalve die ene zondag in mei. Dan kijk je je ogen uit bij de oudste Italiaanse palio: een paardenrace waarbij verschillende wijken het tegen elkaar opnemen. Dit middeleeuwse spektakel met duizenden uitzinnige toeschouwers is een rondje omfietsen absoluut waard…

De binnenplaats van het markante Castello Estense
De binnenplaats van het markante Castello Estense
Op de trappen van Castello Estense worden er verrast door een concert
Op de trappen van Castello Estense worden we verrast door een concert

10. Autoliefhebbers opgelet!

Ten slotte is Emilia-Romagna een regio waar autoliefhebbers zich uitermate thuis voelen. Niet alleen omdat de wegen tot de beste van Italië behoren, maar vooral omdat de wereld de flitsende modellen van Ducati, Maserati, Lamborghini en Ferrari aan Emilia-Romagna te danken heeft.  De fabrikanten van de bekende Italiaanse motorfietsen en sportwagens zijn allen uit deze regio afkomstig. Dat heeft geleid tot musea die een paradijs voor autoliefhebbers zijn.

Enzo Ferrari had in 1929 niet kunnen vermoeden dat zijn naam in de 21ste eeuw zo’n begrip zou zijn. De oprichter van het beroemde raceteam kwam uit Modena en in de buurt van deze stad – in Maranello om precies te zijn – bevindt zich tegenwoordig de fabriek en het groots opgezette Ferrari Museum. De luxe sportwagens van Lamborghini staan in een museum aan de andere kant van Modena te pronken.

Het Ferrari Museum in Maranello
Het Ferrari Museum in Maranello

Op loopafstand van het Ferrari Museum ligt de fabriek van Maserati, de derde fabrikant in deze sportwagenregio. Het moderne glazen gebouw is helaas niet toegankelijk voor bezoekers, maar ook in de showroom en de fanshop kunnen fans hun hart ophalen.

Het circuit van Imola
Het circuit van Imola (foto: Wikimedia)

Minder belangstelling voor musea? Op het racecircuit van Imola – ten westen van Modena en Bologna – kun je de racewagens en sportwagens regelmatig in actie zien.

Zelf de mooiste plekken in Emilia-Romagna ontdekken?

Krijg je al zin om cultuur, natuur, historie en lekker eten te combineren? Om zelf al die prachtige plekken en bijzondere landschappen in deze relatief onbekende regio te gaan ontdekken? Zorg er dan voor dat jouw volgende trip naar Italië richting Emilia-Romagna gaat!

Hier vind je de beste en voordeligste accommodaties in Emilia-Romagna.

Ben je bekend met Emilia-Romagna? Wat zijn de mooiste plekken in Emilia-Romagna volgens jou? Laat een reactie achter.

Bekijk ook: de mooiste plekken in Italië.

Foto’s: Merel Diemont

Written by Merel Diemont

Merel Diemont studeerde Geschiedenis en Internationale Betrekkingen in Groningen. Via Den Haag, Zuid-Soedan, Maastricht, Amsterdam en Tanzania kwam ze in 2015 in Bologna terecht, waar ze een jaar gewoond heeft. Tegenwoordig werkt ze weer in Nederland, maar haar gedachten gaan nog vaak terug naar de tagliatelle al ragù, de Torre Asinelli en San Luca. Meer verhalen over Bologna zijn te vinden op Merels website The Best of Bologna en Facebookpagina.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Column: zeeziek

Kaarsen in Italië: een cultuurverschil

Column: kaarsjes aan!