in , ,

In de herfstvakantie naar Toscane

Tips ter voorbereiding op een Toscaanse herfstvakantie

In de herfstvakantie naar Toscane
In de herfstvakantie naar Toscane (foto: Pixabay)

Het is weer zover: deze herfstvakantie gaan we naar Toscane. Nu ben ik al ontelbare keren in Toscane geweest… Nou ja, toch wel vaker dan in alle andere regio’s. Grote kans dat je ook weleens in de herfstvakantieperiode naar la bella Toscana af wilt reizen. Daarom deel ik hier wat tips over onze voorbereidingen met je.

Het vervoer

We zijn met z’n vijven, dus het is vrij logisch om de (eigen) auto te kiezen. Het vliegtuig is te duur, bovendien is de auto veel milieuvriendelijker. Met de trein naar Italië, zoals Merel onlangs heeft gedaan, is zeker romantisch. Maar minder praktisch met een gezelschap, waar ook jonge kinderen deel van uit maken.

Uiteraard is het handig om met een wat oudere auto (onze Volvo is ruim 18 jaar oud) een abonnement op de Wegenwacht met Europadekking te hebben. Of te zorgen voor een reisverzekering, die het mogelijk maakt dat je bij pech je vakantie kunt vervolgen.

Wat gaat er mee in de auto naar Italië?
Wat gaat er mee in de auto naar Italië? (foto: Edward Hendriks)

Qua kosten moet je verder rekening houden met een vignet voor Zwitserland (de Zwitserland-route is het meest logisch als je naar Toscane rijdt) van € 35 en kosten voor de tolwegen in Italië, die op zo’n € 60 heen en terug komen.

Kinderen op de achterbank

Toscane is al snel zo’n 1.200, 1.300 kilometer rijden vanuit Nederland. Een hele zit voor volwassenen, laat staan voor kinderen op de achterbank. Je kunt de reis aangenamer maken met was dingen om te doen. Kleurboeken, spelletjes en een dvd’tje voor op de achterbank doen het goed.

Zelf doen we het rustig aan met regelmatige stops langs de autosnelweg om even te spelen, wat te eten en de benen te strekken. Ook scheelt het dat we het niet in één keer maar in twee keer rijden.

Overnachten onderweg?

We rijden naar de omgeving van Arezzo en Cortona, wat te lang is om in één keer te rijden. Aangezien de kinderen op de vrijdag voor de vakantie nog naar school moeten, vertrekken we pas aan het eind van de middag en rijden we door tot ’s avonds (laat).

We hebben Toscane weleens in één dag gereden, maar dat is met 3 kids op de achterbank wel een zware opgaaf. Dus we doen het lekker relaxed aan en we pakken een hotelletje in Zuid-Duitsland. Dat is goedkoper dan Zwitserland, hoewel we wel een goed en betaalbaar motel voorbij de Gotthard-tunnel kennen.

Ons hotel onderweg naar Toscane (foto: booking.com)

Hier zijn trouwens meer hotels die we aanraden langs de route op weg naar Italië.

Welke kleding nemen we mee?

Altijd de vraag als je buiten het hoofdseizoen op vakantie gaat: wat voor kleding neem je mee? Dat hangt enerzijds af van het soort vakantie en anderzijds van het weer. Qua weer moet je in oktober ook in Italië met alles rekening houden. De verhouding goed weer – slecht weer is naar mijn ervaring eind oktober ongeveer 50-50.

Wat voor weer wordt het in de herfstvakantie in Toscane? (bron: meteo.it)

Je kunt dus geluk hebben met zon en temperaturen boven de 20 graden. Maar je kunt ook maar zo een regenweek treffen. Het is dus zeker niet zo dat het in Italië gegarandeerd mooi weer is. De gemiddelde temperatuur in Toscane ligt in deze periode tussen de 11 en de 22 graden Celsius.

Het kan lekker weer zijn, maar je moet in oktober ook met regen rekening houden (bron: weeronline.nl)

Wat verder naar het zuiden (zoals op Sicilië) is de kans op lekker weer in oktober dan wel weer een stuk groter. 

Kort voor vertrek kun je de weerberichten wat beter bestuderen, maar ook dat geeft geen zekerheid. Naast de T-shirts en korte broeken pak je dus maar beter ook de truien en lange broeken in.

Het verblijf

We verblijven in een agriturismo, een compleet verbouwde boerderij waarin verschillende appartementen zijn ondergebracht. Een agriturismo is wat mij betreft een ideale accommodatie als uitvalsbasis voor de omgeving. Je kunt hiervandaan verschillende dorpjes en steden bezoeken en je geniet van het prachtige Toscaanse landschap.

Agriturismo met zwembad: hier verblijven we (foto: Novasol)

Ik heb speciaal voor een accommodatie in het oosten van Toscane gekozen, omdat we in dit gedeelte van deze grote regio nog niet veel stappen hebben gezet.

Wat gaan we doen?

Ons verblijf in de omgeving van Cortona en Arezzo biedt een mooie gelegenheid om beide steden te bezoeken. Siena is ook niet al te ver weg, maar daar zijn we al verschillende keren geweest. Ik denk dat de kans groot is dat we het Lago Trasimeno met z’n prachtige zonsondergangen aan gaan doen en misschien nog wel een bezoek aan Perugia gaan brengen. Nog geen heel vastomlijnde plannen dus, maar dat is eigenlijk mijn ideale Italië-vakantie. 

Bovendien heb ik me laten vertellen dat het zwembad van de agriturismo speciaal voor ons open is gebleven. Italianen vinden het in oktober sowieso te koud om te zwemmen, maar wij, als ‘Scandinaviërs’ zijn gehard en kunnen er wel tegen.

Ik zie mezelf al zitten met een goed boek en een wijntje langs de kant van het water. Met een beetje geluk werkt het weer mee!

Written by Edward Hendriks

In het dagelijks leven ben ik copywriter. Toen ik in het voorjaar van 2009 een maand in Napels doorbracht, kwamen de ideeën voor een maffiathriller bovendrijven én begon ik in de zomer van datzelfde jaar met dit Online Italië Magazine. De thriller 'Bloedgeld' kwam uiteindelijk in 2012 uit. Inmiddels heb ik drie thrillers gepubliceerd en werk ik aan nieuwe manuscripten. Samen met een aantal enthousiaste andere italofielen blijf ik bloggen voor Dit is Italië.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italiaans leren zonder grammatica of woordenlijsten, kan dat?

5 bijzondere Italiaanse pastasoorten

5 bijzondere Italiaanse pastasoorten