Een Italiaanse barbecue heet ook wel een grigliata. Het idee om te grillen in de buitenlucht, boven een vuurtje is een eeuwenoud Italiaans concept, verbonden met tradities en seizoensgebonden ingrediënten als vlees, vis, groenten en lekker veel goede olijfolie.
Italianen barbecueën graag in de zomer, startend vanaf 1 mei (Dag van de Arbeid). Als het die dag mooi weer is, kun je direct families en vriendengroepen aantreffen bij picknicktafels in parken, met een BBQ on the side! Het BBQ-seizoen is begonnen!
Vanzelfsprekend zijn de meeste BBQ-party’s in de zomer, in combinatie met goede wijn en goed gezelschap, genieten Italianen van grillen op verschillende manieren. Wat vind je zoal op en om de Italiaanse BBQ?

Inhoudsopgave
1. Kies altijd voor kwaliteit
Regel numero uno voor grillen op de Italiaanse manier? Kies alleen het beste vlees, de beste vis en groenten die je kunt vinden. Elke echt Italiaanse BBQ begint met de beste ingrediënten.
Italianen gebruiken doorgaans geen barbecuesauzen en ingewikkelde marinades, ze geven er de voorkeur aan om de natuurlijke smaken van de ingrediënten te laten schitteren. Daarom is het essentieel dat het hoofdingrediënt dat je op de vlam legt, het allerbeste is!
Denk aan een goede bistecca alla fiorentina (T-bone steak) of aan saltimbocca (kalfslapjes van de grill). Over het algemeen moet een goede lap vlees, geschikt voor grillen, minstens 2 cm dik zijn, zodat het sappig blijft en niet taai wordt.

Een simpel maar goed BBQ-gerecht is natuurlijk ook gewoon de gegrilde kippenborst ofwel pollo alla griglia.
Ben je meer van de vis? Een heerlijke tonijn is dé BBQ-vis bij uitstek. Maar kabeljauw kan ook prima.
De hamburgertjes mogen tijdens Italiaanse BBQ in de supermarkt blijven!
Dit is dus hét moment om langs de ambachtelijke slager of visboer te gaan.
2. Bruschetta, crostini of pizza?

Knapperige, dikke plakken brood geroosterd op de grill tot ze goudbruin worden, gekruid met knoflook, olijfolie en peterselie en geserveerd met gehakte verse tomaten. Simpelweg goddelijk!
Heb je wat meer tijd in de voorbereiding? Dan is het ook heerlijk om zelf lekkere crostini met ricotta te maken en die op te peuzelen bij de BBQ.
Het is overigens perfect mogelijk om die grigliata te combineren met die andere fantastische Italiaanse traditie. Pizza bakken, maar dan op de barbecue. Het enige wat je nodig hebt, is een kwalitatieve pizzasteen. De warmte van de barbecue wordt gelijkmatig over de steen verdeeld, waardoor je een heerlijk knapperige pizzabodem krijgt. Moet je echt proberen.
3. Spiesjes met zomergroenten
Spiedini zijn een populaire manier van grillen in heel Italië, van noord tot zuid. Kleine stukjes vlees, vis, groenten en zelfs kaas worden geregen aan een spiesje en vervolgens gegrild. Het resultaat? Heerlijke, makkelijk te eten gegrilde hapjes!

Stel zelf je spiesjes samen door je favoriete ingrediënten te mixen en matchen. Gegrilde groenten van het seizoen zijn hierbij een waar genot! Bijvoorbeeld plakjes courgette, aubergine, tomaat en paprika, die je op smaak brengt met olie en knoflook en vervolgens kruidt met zout en peterselie.
4. Kruid het simpel

Over kruiden gesproken, maak het voor je Italiaanse BBQ niet te moeilijk. Als het gaat om kruiden, houden Italianen het graag simpel. Werk gegrild vlees, vis en groenten af met een scheutje hoogwaardige extra vergine olijfolie en een snufje zeezout. Heb je die lading BBQ-saus helemaal niet voor nodig.
De olijfolie helpt om je gehemelte te bedekken en voegt vocht toe aan vlees en groenten, terwijl het zeezout de natuurlijke smaken naar voren brengt en een knapperige textuur toevoegt aan elke hap.
Je kunt het vlees ook inwrijven met een paar takjes verse kruiden, zoals rozemarijn of oregano, en ze er vervolgens naast serveren als een elegante garnering.
5. Aardappelen bij je Italiaanse BBQ? Jazeker!

Aardappelen behoren ongetwijfeld tot de meest gewaardeerde Italiaanse bijgerechten, vooral bij vleesgerechten, zowel geroosterd als gebakken.
Gegrilde aardappelen maak je extra lekker door ze op smaak te brengen met bijvoorbeeld rozemarijn of tijm en natuurlijk zeezout en knoflook. Wil je ze op de BBQ leggen? Verpak ze dan in folie of gril ze in een bakschaal. Als je BBQ al vol ligt met vlees en groenten, kun je de aardappeltjes natuurlijk ook binnen in de oven bereiden en dan bij het vlees en de groente serveren.

6. Vergeet de drankjes niet
Certo, een BBQ gaat over veel meer dan eten. Zeker in Italië. Zo zijn ook de drankjes belangrijk, maar bedenk: een Italiaanse BBQ is geen zuipfestijn met halve liters bier.
Kies in plaats daarvan voor een lekker (alcoholvrij) aperitief als spritz of crodino (of een van die andere zomerdrankjes die je zelf kunt maken) of bubbels in de vorm van prosecco. Natuurlijk is er ook altijd in ruime hoeveelheid mineraalwater.
Een paar flessen wit, rood en rosato combineren perfect met je gegrilde creaties. Overigens kun je wat je aan vlees uitgeeft makkelijk weer besparen met je wijnkeuze, want er is echt heerlijke goedkope wijn van Italiaanse bodem te koop bij de discountsupermarkt, al voor onder de 5 euro!
7. Eindig met een zoete noot!

Omdat het een BBQ is, wordt de dolce nog niet vergeten! Elke belangrijke Italiaanse maaltijd wordt afgesloten met een toetje. Kies voor wat vers zomers fruit, zoals perziken of ananas, snijd ze doormidden en gril maar weg!
De hitte van de grill onttrekt water aan het fruit en laat geconcentreerde, intens zoete smaken achter. Wil je echt de harten van je gasten winnen? Bedek het fruit met een bolletje gelato, dat de fruitige smaken perfect accentueert.
Hoe pak jij jouw BBQ in Italiaanse stijl aan?
Bronnen: eataly.com en naturaleitaliano.it
Comments