in

Italiaanse film: Indivisibili

Prachtige beelden met betoverende muziek uit de omgeving van Castel Volturno

Italiaanse film Indivisibili

Een verhaal over twee ondeelbare zusjes: Indivisibili. Dasy en Viola delen alles samen, gewild en ongewild. Het is een Siamese tweeling die bij de heupen aan elkaar is verbonden. De regisseur portretteert het leven, de verlangens en gevoelens van deze twee meisjes in een grauw kustplaatsje in de buurt van Napels.

De setting

Castel Volturno is een kustplaatsje even ten noorden van Napels, dicht bij de Napolitaanse wijk Scampia waar de filmhit Gomorra en de gelijknamige serie werden opgenomen. En waar de Nederlandse fotograaf Kristian van Kuijk een prachtig portret van maakte. Een armeluisbuurt waar de criminaliteit woekert in gezinnen, in hele buurten. Een troosteloos oord waar mensen niet opgroeien in geluk. Waar onwetende kinderen niet uit hun benauwende omgeving kunnen ontsnappen.

Deze troosteloosheid en kansloosheid wordt geportretteerd in het gezin van de twee meisjes. Een moeder die ’s ochtends al aan de joints zit, een vader die het verdiende geld van zijn dochters vergokt en een huis vol met dure en zinloze elektronica. Verdiend met de dubieuze handel in de meisjes.

Muziek

Napels staat bekend om zijn sentimentele muziek. Opera-achtige lange uithalen en het droevige levenslied. Daar heeft de stad een lange traditie in. Deze begon met Enrico Caruso die klassieke muziek populariseerde aan het begin van de 20ste eeuw.

Dit kreeg in de jaren 50 een nieuwe vaart met de bekende Totò die Malafemmena zong en later met Roberto Murolo die ook in het Napolitaans zong met bijvoorbeeld het prachtige lied Io te vurria vasa. In deze film wordt die traditie voortgezet. Enzo Avitabile, een Napolitaan geboren in 1955, zingt nu de soundtracks voor deze film: Tutt’egual song ‘e criature

Verdienmodel

De Siamese tweeling vormt voor de ouders een kans om te ontsnappen aan de armoede. Ze worden gedwongen op te treden als zangeressen. Als een soort kermisattractie of religieuze belevenis. De twee meisjes zijn beeldschoon kunnen goed zingen en het wonder van de verbondenheid daarbovenop betovert mensen.

Mensen die niet verder kunnen kijken dan dat toeval en het zien als iets magisch. De individualiteit van de meisjes en hun karakters worden door iedereen in hun omgeving ontkent. Als Siamese tweeling zijn zij meer waard dan als individu. Dat roept vanzelfsprekend protest op als ze pubers zijn. Ze proberen aan het lot dat door hun omgeving is gekozen te ontsnappen, maar of dat ze lukt?

Indivisibili van Edoardo de Angelis is vanaf vandaag (24 augustus) te zien in een aantal filmhuizen:

Amsterdam De Uitkijk 1
Amsterdam FilmHallen 1
Den Bosch Verkadefabriek 1
Den Haag Filmhuis Den Haag 1
Eindhoven Plaza Futura nieuw 02
Groningen Forum Images 1
Maastricht Zaal 1
Nijmegen Lux 1
Rotterdam Lantaren Venster 1
Utrecht Louis Hartlooper 1
Zwolle Fraterzaal

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen via haar taalschool Di' la tua in Schoonhoven.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

foglia rosa rijden met een P op de achterruit

Column: autorijles in Italië

suburra de serie op netflix

Suburra de serie: vanaf 6 oktober op Netflix