in

Recept: Italiaanse kruidnotentaart (crostata di San Nicola)

Het beste van Italië, Nederland & België in één taart

Fusion cooking: Nederlandse kruidnoten, Belgische Speculoos en een Italiaanse crostata (foto: Lotje Lomme)
Fusion cooking: Nederlandse kruidnoten, Belgische Speculoos en een Italiaanse crostata (foto: Lotje Lomme)

Gisteren maakte ik, vanwege wat vrijgekomen tijd, zelf een taartje. Ik bedacht een combinatie van Hollandse, Belgische en Italiaanse elementen. Dat mag, dat heet fusion cooking.

Boterkoek, speculoos en… kruidnoten

De bodem is Italiaans, maar lijkt een beetje op de Nederlandse boterkoek. Daarop gaan de speculaaspasta (Speculoos) en natuurlijk de kruidnoten. En dan heb je zomaar een heerlijke kruidnotentaart of – op z’n Italiaans – een crostata di San Nicola.

Speculoos

Zo maak je ‘m:

Ingrediënten voor de kruidnotentaart

  • 400 gram bloem
  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram suiker
  • 2 eieren
  • speculaaskruiden (een halve eetlepel)
  • snuf zout
  • ongeveer 100 gram speculoospasta
Kruidnoten voor in de kruidnotentaart (foto: Pixabay)

Bereiding van de kruidnotentaart

Benodigde tijd: 45 minuten

Italiaanse kruidnotentaart

  1. Deeg maken

    Meng de bloem (la farina), de boter (il burro) en de suiker (lo zucchero) in de mixer en voeg daarna pas de eieren toe en de snuf zout.

    Houd een vierde van het deeg apart en voeg daaraan de speculaaskruiden toe.

  2. De taartbodem

    Haal het deeg (l’impasto) uit de mixer en kneed het met je handen tot een samenhangend deeg. In een taartvorm leg je een bakpapiertje. Het deeg rol je met een deegroller (il mattarello) uit tot een lap en dit is de bodem van je taart. Bewaar eventueel wat deeg voor de versiering.

  3. Versiering

    Daarop doe je een laag speculoospasta en daar weer bovenop leg je in een mooie vorm de kruidnoten. Deze maak je van het kruidnotendeeg: rol kleine bolletjes van het deeg. Leef je uit. Je kunt ook een deegrestantje gebruiken om de versiering wat meer reliëf te geven, zoals ik deed met een extra cirkeltje.

  4. In de oven

    Doe de kruidnotentaart 30 minuten in de oven (il forno) op 180 graden.

Buon appetito enne… hou je een beetje in, want de kerst komt ook nog.

Andere lekkere taarten met een Italiaans tintje maken? Begin hier.

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen Italiaans in Schoonhoven.

Van oorsprong is ze docent Geschiedenis, maar ze ging zo lang door met Italiaans leren totdat ze zelfs haar lesbevoegdheid haalde.

Daarnaast bakte ze Italiaanse taarten voor een Nederlands café, tolkte ze voor een Italiaanse kunstenares, vertaalde gedichten van Alda Merini, maakte verse lasagna voor Stichting Thuisgekookt en gidste ze Italiaanse toeristen door de Keukenhof.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mooiste land ter wereld

14 redenen waarom Italië het mooiste land ter wereld is

House of Gucci: hoe ver ga je in het streven naar macht?