Een typisch Toscaanse lekkernij voor na de maaltijd zijn de knapperige cantuccini alle mandorle, gedoopt in vin santo. De typische Italiaanse amandelkoekjes die iedereen lekker vindt. Ik heb een succesrecept voor je gevonden waar j veel plezier van zult hebben. Want deze koekjes zijn in de Nederlandse winkels best duur. Bovendien: zelf cantuccini maken geeft meer voldoening én is altijd lekkerder.
Ingrediënten
Cantuccini voor 6 personen (of voor 1 persoon als je ze niet kunt weerstaan):
- 2 eieren
- 250 gram basterdsuiker
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- snufje zout
- 125 gram amandelen met schil, grof gemalen
- bakpapier
Bereiding
Benodigde tijd: 35 minuten
Recept voor cantuccini alle mandorle.
- Eieren, suiker en amandelen mengen met bakmeel
Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng met een handmixer de eieren en suiker tot een witte massa. Voeg het bakmeel en een snufje zout toe. Mix dit nog even en meng er daarna met de hand de amandelen door.
- Rollen van het deeg maken
Maak van het deeg lange rollen van circa 3 cm doorsnede. Leg deze rollen op bakpapier op een bakplaat.
- 25 minuten in de oven
Plaats het ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de rollen uit de oven en laat ze even afkoelen.
- Plakken snijden en de cantuccini afbakken
Snijd plakken van ongeveer 1 centimeter en verdeel ze over de bakplaat. Plaats de bakplaat nog 4 minuten terug in de oven.

Vin santo: zo eet je cantuccini
Om het echt traditioneel te doen, serveer je de cantuccini met een glas vin santo (heilige wijn), een zoete Italiaanse dessertwijn.
Doop de koekjes in de wijn alvorens ze op te eten. Deze wijn maken ze in Italië voor speciale gelegenheden gemaakt.
De vin santo uit Toscane is onbetwist de lekkerste. Dit is ook de originele miswijn. Het maken van de wijn is arbeidsintensief.
Meestal wordt hij van de witte malvasia- of trebbiano-druif gemaakt. Pas na de kerst perst men de rozijntjes.
Vervolgens liggen ze 2 tot 6 jaar te gisten op fust. De ruimte waarin de fusten opgeslagen liggen, wordt de vinsantaio genoemd. Halverwege de tijd wordt het sap van vat verwisseld. Niet echt een goedkoop proces, zoals je begrijpt.
Cucina Maria bundelt 20 menu’s uit de Italiaanse keuken. Allemaal hebben ze 4 gangen met bijpassende wijnsuggesties. De kracht van deze recepten zit in de eenvoud en de voorbereiding. Een Italiaans kookboek met eigentijdse uitstraling en prachtige foto’s. Stijlvol vormgegeven in zwartwit, gedrukt op gelamineerd papier, met verborgen wire-o en harde, matglanzende, kaft.
Comments