in

Zelf cantuccini maken? Probeer dit recept van Cucina Maria

zelf cantuccini maken
De écht Toscaanse cantuccini alle mandorle maak je makkelijk zelf met dit originele recept (foto: Pixabay)

Een typisch Toscaanse lekkernij voor na de maaltijd zijn de knapperige cantuccini alle mandorle, gedoopt in vin santo. De typische Italiaanse amandelkoekjes die iedereen lekker vindt. Ik heb een succesrecept voor je gevonden waar j veel plezier van zult hebben. Want deze koekjes zijn in de Nederlandse winkels best duur. Bovendien: zelf cantuccini maken geeft meer voldoening én is altijd lekkerder.

Ingrediënten

Cantuccini voor 6 personen (of voor 1 persoon als je ze niet kunt weerstaan):

  • 2 eieren
  • 250 gram basterdsuiker
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • 125 gram amandelen met schil, grof gemalen
  • bakpapier

Bereiding

Benodigde tijd: 35 minuten.

Recept voor cantuccini alle mandorle.

  1. Eieren, suiker en amandelen mengen met bakmeel

    Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng met een handmixer de eieren en suiker tot een witte massa. Voeg het bakmeel en een snufje zout toe. Mix dit nog even en meng er daarna met de hand de amandelen door.

  2. Rollen van het deeg maken

    Maak van het deeg lange rollen van circa 3 cm doorsnede. Leg deze rollen op bakpapier op een bakplaat.

  3. 25 minuten in de oven

    Plaats het ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de rollen uit de oven en laat ze even afkoelen.

  4. Plakken snijden en de cantuccini afbakken

    Snijd plakken van ongeveer 1 centimeter en verdeel ze over de bakplaat. Plaats de bakplaat nog 4 minuten terug in de oven.

Vin santo en cantuccini (foto: Shutterstock)

Vin santo: zo eet je cantuccini

Om het echt traditioneel te doen, serveer je de cantuccini met een glas vin santo (heilige wijn), een zoete Italiaanse dessertwijn.

Doop de koekjes in de wijn alvorens ze op te eten. Deze wijn maken ze in Italië voor speciale gelegenheden gemaakt.

De vin santo uit Toscane is onbetwist de lekkerste. Dit is ook de originele miswijn. Het maken van de wijn is arbeidsintensief.

Meestal wordt hij van de witte malvasia- of trebbiano-druif gemaakt. Pas na de kerst perst men de rozijntjes.

Vervolgens liggen ze 2 tot 6 jaar te gisten op fust. De ruimte waarin de fusten opgeslagen liggen, wordt de vinsantaio genoemd. Halverwege de tijd wordt het sap van vat verwisseld. Niet echt een goedkoop proces, zoals je begrijpt.

Cucina Maria bundelt 20 menu’s uit de Italiaanse keuken. Allemaal hebben ze 4 gangen met bijpassende wijnsuggesties. De kracht van deze recepten zit in de eenvoud en de voorbereiding. Een Italiaans kookboek met eigentijdse uitstraling en prachtige foto’s. Stijlvol vormgegeven in zwartwit, gedrukt op gelamineerd papier, met verborgen wire-o en harde, matglanzende, kaft.

Geschreven door Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Italiaans in Utrecht en Geschiedenis in Bologna. Ze haalde in 2017 haar C2-certificaat bij de Universiteit van Siena en heeft 8 jaar Italiaanse les aan Nederlanders gegeven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Matera - James Bond Italië - in de avond

James Bond in Italië: de mooiste scènes aller tijden

augustus in Rome

Column: augustus in Rome