in ,

14 redenen waarom Italië het mooiste land ter wereld is

mooiste land ter wereld
Waarom Italië het mooiste land ter wereld is (foto: Pixabay)

Waarom is Italië het mooiste land ter wereld? Als we één reden moeten noemen is het zijn veelzijdigheid. Italië heeft alles wat je zoekt en meer. Maar we willen niet maar één reden noemen. We willen er 14 noemen! Lees je even mee?

1. Een kustlijn van 7.600 km

Positano, een van die prachtige plekken langs 7.600 km aan kust (foto: Unsplash)

Ben je een liefhebbers van kust, zee en strand? Dan kun je moeilijk om Italië heen. Het land biedt maar liefst 5 zeeën verspreid over 7.600 kilometer aan kust. Ga je naar de Middellandse Zee, de Adriatische Zee, de Ionische Zee, de Tyrreense Zee of de Ligurische Zee? En vergeet die prachtige en kleurrijke kuststeden niet.

2. De geschiedenis leeft

geschiedenis italie
Italië: 3.000 jaar geschiedenis (foto: Pixabay)

Je hoeft niet eens naar Rome, Florence of Napels af te reizen om te voelen dat de geschiedenis hier leeft. Elk dorp, elk stadje ademt duizenden jaren historie. Elke steen, elke muur en elk gebouw heeft een verhaal. Over Italië en zijn geschiedenis raak je simpelweg nooit uitgepraat, of je nu meer wilt weten over de Romeinse tijd, de middeleeuwen of de renaissance.

3. Kunst en architectuur

Een wereldberoemd Italiaans kunstwerk: de David van Michelangelo
Een wereldberoemd Italiaans kunstwerk: de David van Michelangelo (foto: Wikimedia)

Als je het hebt over geschiedenis, kom je automatisch ook uit bij kunst en architectuur. Liefhebbers van deze onderwerpen zullen in Italië op elke straathoek hun hart ophalen. Zelfs de grootste kunsthaters zullen bijvoorbeeld deze bijzondere kunstwerken kennen. En mocht dat niet helemaal jouw ding zijn, dan zijn er altijd nog die pleinen, kastelen en palazzi om je over te verbazen.

4. De mensen

Italianen leven langer maar hebben meer te lijden
Italianen genieten van het leven (foto: PxHere)

Deze zouden we eigenlijk als eerste moeten noemen. Want wat maakt Italië zo Italiaans? Dat zijn natuurlijk de Italianen. Luidruchtig, druk gebarend, altijd vriendelijk en behulpzaam. Grote kans dat tijdens je trip naar Italië nieuwe vrienden maakt. Het loont echt om een beetje je best te doen contact te leggen en zo je wereldbeeld te verrijken met de blik van de Italiaan.

5. De taal

doeltaal = voertaal Italiaans
Doeltaal = voertaal Italiaans (foto: Shutterstock)

Over contact leggen gesproken… Alleen al de zangerige taal is de moeite waard. Ook al versta je er niets van, het Italiaans is een genot om naar te luisteren. En als je even niet naar Italië kunt, dan hebben we gelukkig onze playlists met Italiaanse liedjes. Maar Italië wordt nóg beter als je de taal een beetje spreekt. Heb je al kennisgemaakt met onze gratis Minicursus Italiaans? Meteen even doen!

6. De wereldberoemde steden

bezienswaardigheden rome
Wat te doen in Rome? De beste bezienswaardigheden op een rij (foto: Pexels)

Vanuit de hele wereld leggen mensen hun zuurverdiende centjes opzij om eens in hun leven een bezoek te kunnen brengen aan Venetië, Florence, Rome, Napels, Turijn, Milaan of een van de vele andere verbazingwekkende steden. Van noord tot zuid wemelt het van de bestemmingen die erop wachten om door jou ontdekt te worden. Als Italië iets niet is, is het een land van 13 in een dozijn steden.

7. De enorm afwisselende regio’s

regio's Italië op de kaart
regio’s Italië op de kaart (bron: topomania.net)

De 20 regio’s of gewesten in Italië voelen aan als aparte landen. Of je naar Ligurië of naar Apulië gaat, is een wereld van verschil, zouden we haast willen zeggen. Het grote voordeel is dat je 20 jaar achter elkaar op vakantie naar Italië kunt gaan om 20 keer een andere vakantie te beleven. En dan ben je nóg niet klaar, want binnen de regio’s zijn vrijwel altijd heel uiteenlopende vakanties te vieren.

8. Het Italiaanse eten

Eten op z'n Italiaans
Eten op z’n Italiaans: je raakt nooit uitgegeten (foto: PxHere)

Wat elke regio óók heeft, is een geheel eigen regionale keuken gebaseerd om lokale specialiteiten. Behalve pizza en pasta waarvan je in heel Italië kunt smikkelen, tref je zo altijd een verrassende keuken aan waar je altijd iets van jouw gading in kunt vinden. Ga maar na: overal ter wereld heb je Italiaanse restaurants met de lekkerste heerlijkheden uit heel de Laars. En dan zijn er nog die geweldige Italiaanse kazen

9. Italiaanse landschappen

mooiste plekken Amalfikust
Magisch: de 11 mooiste plekken aan de Amalfikust (foto: Unsplash)

Het is beslist geen vooringenomenheid dat we Italië beschouwen als een van de mooiste landen ter wereld. Je hoeft maar een blik te werpen op enkele van die adembenemende landschappen en je bent verkocht. Van de met sneeuw bedekte toppen van de Dolomieten tot de sinaasappelboomgaarden aan de voet van de Etna op Sicilië. En van het glooiende heuvellandschap bezaaid met middeleeuwse dorpen in Toscane tot aan de steile kliffen met kleurrijke huisjes aan de Amalfikust: zo mooi als in Italië is het nergens ter wereld.

10. De feesten en tradities

Feste e sagre – In Italië is altijd wel wat te doen (foto: Edward Hendriks)

Italiaanse feesten, festivals en (katholieke) tradities geven nog meer kleur aan een al zo kleurrijk land. Neem bijvoorbeeld eens het carnaval uit Venetië. Of het Slangenfestival in Cocullo. Waar je ook in Italië komt en in welke periode ook, je kunt bijna altijd wel een lokaal of regionaal feestje vinden.

11. Op elk moment van het jaar

Italië: jaarrond een goede bestemming (bron: Wikimedia)

Waaraan herken je een werkelijk bijzondere bestemming? Aan het feit dat het niet uitmaakt in welk seizoen je reist. Italië heeft voor elke maand een perfecte bestemming. Sneeuwliefhebbers reizen in de wintermaanden af naar de bergen in het noorden. Stedenliefhebbers zoeken hun geliefde stad het beste op in het voor- of najaar. En strandliefhebbers genieten van een lang seizoen op hun favoriete plek aan de kust.

12. Pracht en praal

Pracht en praal in Italië (foto: Pixabay)

Hou je van foto’s maken? Of wil je gewoon in stilte genieten? Alle bovenstaande punten lenen zich om je keer op keer te verbazen. Middeleeuwse steden, Romeinse oudheden, blauwe meren, ontzagwekkende bergen, Italië is overal even mooi en echt een paradijs voor fotografen.

13. Schitterende stranden

Strand van Sapri
Het strand van Sapri in het uiterste zuiden van Campania (foto: Wikimedia)

Maakte je je zorgen over dat ene mooie plekje aan het strand? Niet nodig. Italië heeft enkele van de mooiste stranden van Europa en zelfs van de hele wereld. Van Genua tot Gallipoli, er is altijd wel een perfect plekje voor beach lovers zoals jij.

14. Er is altijd een toetje

sfogliatelle a napoli - napolitaanse lekkernijen
Voor de beste sfogliatella staan ze in Napels in de rij (foto: Edward Hendriks)

Last but not least. In Italië vind je – afhankelijk van het seizoen en de regio – de lekkerste taarten en gebak. Feestdagen als Carnaval, Kerstmis, Pasen brengen weer andere zoetigheden met zich mee. Net als steden en regio’s. Neem bijvoorbeeld eens die geweldige lekkernijen die typisch zijn voor de stad Napels.

Wat zijn jouw redenen waarom Italië het mooiste land ter wereld is?

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italiaans leren Netflix

Italiaans leren met Netflix

Fusion cooking: Nederlandse kruidnoten, Belgische Speculoos en een Italiaanse crostata (foto: Lotje Lomme)

Recept: Italiaanse kruidnotentaart (crostata di San Nicola)