in ,

Italiaanse prins doet afstand van aanspraak op de troon ten gunste van zijn 19-jarige dochter

‘Ze zou het beter doen als troonopvolger dan ik’

Italiaanse prins Emanuele Filiberto staat troon af aan 19-jarige dochter Vittoria van Savoye (foto's: Instagram)

Prins Emanuele Filiberto van Savoye heeft aangekondigd dat hij afstand wil doen van zijn aanspraak op de Italiaanse troon, zodat zijn tienerdochter, een populair Instagram-model, de titel kan overnemen.

Met deze stap hoopt prins Emanuele Filiberto, die eerder in Amerika pasta verkocht vanuit een foodtruck en reclame maakte voor elektronische sigaretten, te laten zien dat zijn familie open en progressief is. Hij is ervan overtuigd dat zijn dochter Vittoria het veel beter zal doen als troonopvolger dan hijzelf.

Emanuele Filiberto van Savoye
Emanuele Filiberto van Savoye is geboren in 1972 (foto: Wikimedia)

Insta-model

Vittoria, een 19-jarig model met bijna 80.000 volgers op Instagram, studeert momenteel politieke wetenschappen en kunstgeschiedenis aan een universiteit in Londen. Ze staat bekend als de ‘rock-‘n-roll prinses’ vanwege haar interesse in mode en sociale media.

Het Huis van Savoye had van de 19de eeuw tot aan de afschaffing van de monarchie in 1946 de koningen van Italië voortgebracht. Ondanks dat er in Italië op het moment maar weinig steun is voor het herstel van de monarchie, blijft prins Emanuele Filiberto volhouden dat veel mensen nog steeds de aantrekkingskracht van een koninklijke familie ervaren. Hij wijst naar het voorbeeld van Spanje, waar de koning na de dood van Franco in 1975 terugkeerde en het land naar een democratie leidde.

De prins verklaarde aan de Britse krant The Telegraph: ‘Met veel plezier treed ik af en laat ik haar de rol overnemen, waarvan ik zeker weet dat ze het beter zal doen dan ik. Het zal niet meteen gebeuren, maar wanneer zij er klaar voor is. Het is belangrijk dat de jongere generatie de kans krijgt om nieuwe, moderne ideeën in de praktijk te brengen. Ze zijn zich veel bewuster dan wij van de problemen waarmee de wereld wordt geconfronteerd. En het is van belang dat ze niet pas op een te laat moment in haar leven erfopvolgster wordt.’

De beslissing van prins Emanuele Filiberto om vroegtijdig afstand te doen van de troon betekent dat zijn dochter niet in dezelfde situatie zal belanden als koning Charles III, die tientallen jaren moest wachten om de rol over te nemen van zijn moeder, Elizabeth II, die vorig jaar op 96-jarige leeftijd overleed. De prins heeft veel respect voor koning Charles, maar benadrukt dat het wellicht nuttiger was geweest als hij eerder koning was geworden.

De Savoye-familie heeft al eerder de lijn van erfopvolging verschoven naar Vittoria. 2 jaar geleden heeft de vader van de prins, Victor Emanuel van Sovaye, die zelf de zoon was van de laatste regerende koning van Italië, een oude gewoonte (genaamd de Salische wet) veranderd. Deze wet bepaalde dat alleen mannelijke erfgenamen de koninklijke titel konden erven.

Vittoria van Savoye bij een evenement van Louis Vuitton in 2019
Vittoria van Savoye bij een evenement van Louis Vuitton in 2019 (foto: Umberto Cascone/Wikimedia)

Spirituele aanwezigheid

Hoewel de steun voor de terugkeer van de monarchie in Italië beperkt is, gelooft prins Emanuele Filiberto dat veel Italianen nog steeds geïntrigeerd zijn door het concept van een koninklijke familie. Hij verwijst naar de immense belangstelling die er was voor de begrafenis van koningin Elizabeth en de kroning van koning Charles III in Groot-Brittannië. Volgens de prins zien mensen in tijden van crisis een sterke en bijna spirituele aanwezigheid in koningen en koninginnen.

Om bekendheid te verwerven bij het Italiaanse publiek sinds de terugkeer van de Savoyes na jaren van ballingschap, heeft prins Emanuele Filiberto zich niet onbetuigd gelaten. Hij nam bijvoorbeeld deel aan de Italiaanse versie van Dancing with the Stars.

Liefdadigheid

Nu zal zijn dochter de leiding krijgen over de liefdadigheidsinstellingen van de Savoye-dynastie, die vorig jaar ongeveer 1 miljoen dollar heeft besteed aan liefdadigheidsprojecten. Dit jaar is het plan om een muziekschool in de noordelijke regio Emilia-Romagna te herbouwen, die onlangs werd verwoest door overstromingen.

Op dit moment genieten Vittoria en haar jongere zus Luisa, die op een kostschool in Oxford zit, van hun leven in het Verenigd Koninkrijk. Ze hebben het daar erg naar hun zin en lijken niet snel terug te willen keren naar Italië.

Hoewel de terugkeer van de monarchie in Italië onwaarschijnlijk lijkt, blijft prins Emanuele Filiberto hoopvol en wil hij dat zijn dochter de kans krijgt om nieuwe ideeën en perspectieven in de praktijk te brengen.

Voor nu kijken we uit naar de toekomstige stappen van de Italiaanse ‘rock-‘n-roll prinses’, terwijl ze haar opleiding voortzet en zich voorbereidt op haar verantwoordelijkheden als mogelijk toekomstige erfopvolgster van de troon.

Bron: telegraph.co.uk

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vast in het Romeinse verkeer

Column: Romeinse verkeersperikelen

Lunigiana in Noord-Toscane

Verborgen parel van Noord-Toscane: ontdek de mooiste plekken van Lunigiana