in , ,

Verborgen parel van Noord-Toscane: ontdek de mooiste plekken van Lunigiana

Ontdek Lunigiana in Noord-Toscane (foto's: Lida van der Eijk)

Wanneer ik zeg dat ik in Noord-Toscane woon kijken mijn Italiaanse buren mij vreemd aan. Ze vertellen mij dat ik in Lunigiana woon. De streek Lunigiana bestaat officieel niet meer, maar leeft door in de harten van alle Italianen. Er zijn speciale tradities, streekproducten en gerechten van Lunigiana. Zo wordt de historische streek levend gehouden.

Over Lunigiana

Lunigiani ligt in het noordelijkste puntje van Toscane (bron: termedimontelungo.it)

Het gebied Lunigiana ligt op de grens van Toscane, Ligurië en Emilia-Romagna. Het landschap van Lunigiana is licht bergachtig. Het ligt tussen de Apennijnen en de Apuaanse Alpen. De rivier de Magra doorkruist het gebied, waardoor er ook veel water te vinden is. 

Lunigiana herbergt veel natuurwonderen, zoals watervallen, grote bossen, beekjes, valleien en bergen. Vroeger waren hier 100 kastelen, maar de meesten zijn vervallen tot ruïne. Er zijn nog ongeveer 20 kastelen over die je kunt bezoeken. 

De naam Lunigiana komt van de stad Luni, die in 177 werd gesticht door de Romeinen. Letterlijk betekent Lunigiana ‘aarde van de maan’.

Als je door Lunigiana loopt voel je de duizend jaar oude geschiedenis. De regio is altijd een drukke doorreiszone geweest. Pontremoli, wat in het noorden van de streek ligt, stond zelfs bekend als de Poort naar Toscane.

Villafranca in Lunigiana
Villafranca in Lunigiana (foto: Salvatore Lombardi/Wikimedia)

De Malaspina-familie was berucht in Lunigiana en wilde de hele streek veroveren. Ze waren continu in strijd met de Medici, die Florence, Genova en Lucca in handen hadden. Wanneer je door Lunigiana reist zie je overal sporen van deze twee rijke en beroemde families en de strijd die zij hier hebben gevoerd.

De 6 mooiste dorpjes van Lunigiana

Als local vertel ik jullie graag over de mooiste dorpjes van Lunigiana. Dit zijn de plekken waar tradities in ere gehouden worden en je fantastische plekjes gaat ontdekken.

Equi Terme

Voor dit prachtige dorp moet je een stukje rijden. Het ligt niet bepaald naast de autostrada, maar wees gerust: het is zeker een bezoekje waard.

Ben je een liefhebber van grotten? Dan moet je het dorp zeker niet overslaan. Hier vind je namelijk de grotten van Equi waar je een mooie rondleiding kunt krijgen. Ben je een echte waaghals? Dan kun je zelfs een excursie onder begeleiding maken. Hierbij ga je buiten de toeristische route. De grot is prachtig en heel indrukwekkend.

Grotten van Equi in Lunigiana
De grotten van Equi

Naast de grotten vind je hier de Terme di Equi. Hier geniet je van een groot buitenzwembad en kun je verschillende behandelingen krijgen. Je kunt hier ook heerlijk wandelen. Ontdek een natuurlijke Canyon vlakbij de Grotte di Equi via het Solce di Ecqui parcours.

Er is ook een mooie wandelroute langs de rivier, de Sentiero di acqua e dei Geositi (wandeling van het water en de mineralen). Deze wandeling leidt je langs een mooie ruïne van een kasteel en geeft je mooie uitzichten over het water.

Pontremoli

Pontremoli in Lunigiana
Pontremoli

Pontremoli is makkelijk te bereiken en trekt in de zomermaanden veel bezoekers. Dat is niet voor niets: hier combineer je lekker eten met een uniek stukje cultuur. Proef bijvoorbeeld de traditionele Testaroli.

Volgens sommige Italianen is dit de oudste pastavorm. Het lijkt op een soort hartige pannenkoek en is erg lekker. Jaarlijks vindt de Testaroli Pride plaats. Hier eet je creatieve gerechten met testaroli in de hoofdrol.

Midden in de stad vind je een prachtige kerk die zeker een bezoekje waard is. Ben je moe van al het lopen? Plof dan neer bij het Zwitserse café op de hoek. Menig Italiaan zegt dat je hier de beste koffie drinkt. Combineer het met een echt traditioneel gebak, zoals een Amor of Spongata: een ware traktatie!

Stretti di Giaredo in Pontremoli

Eén van de mooiste plekken die ik ooit heb gezien is de Stretti di Giaredo. Je kunt er zelf heengaan en een fantastische wandeling maken, of een begeleide tour boeken. Houd er rekening mee dat het water van deze natuurlijk canyon heel koud is. Om de mooiste plekken te bereiken moet je door het water heen. Een wetsuit is dus geen overbodige luxe.

Heb je geen zin in nattigheid? Dan loopt er iets hoger een wandelpad. Dit is een oude mijnroute waar je een fantastisch uitzicht hebt over de vallei.

Bagnone

De waterval van Bagnone

Bagnone, wat letterlijk groot bad betekent, doet haar naam eer aan. Dit sprookjesachtige dorp ligt boven een mooie rivier met een waterval. Hier loop je eenvoudig naartoe via de trap vanuit het dorp. 

In het dorp vind je ook de mooie kerk van Sant Nicolo en het Kasteel van Bagnone. Maar het meest betoverend blijft de prachtige natuur. Het dorp is één groot paradijs, met het Parco della Naturale del Bagnone als hoogtepunt.

Het historische centrum heeft veel leuke barretjes waar je even kunt neerploffen voor een cappuccino of een aperitiefje. Daarnaast vind je hier veel winkeltjes met streekproducten. Wat dacht je van een lekker stuk pecorino of ingemaakte champignons? 

Sarzana

Uitzicht over Sarzana

Sarzana is een leuk, kleurrijk stadje. Het is heerlijk om op zaterdagmiddag rond te lopen door de kleine straatjes met hun gezellige winkeltjes. Hou je van antiek en vintage winkelen? Bezoek Sarzana in augustus voor de grootste antiekmarkt van deze streek.

Het is ook een culturele stad, met een groot theater en filmhuis. Er vinden regelmatig culturele festivals en concerten plaats die gratis toegankelijk zijn. Zo zijn er de zondagsconcerten van de lokale muziekschool en het Festival del Mente in september.

Daarnaast vind je in Sarzana twee beroemde burchten: Fortezza Firmafede en Fortezza di Sarzanello. Geniet van het prachtige uitzicht over de stad.

Fivizanno

Fivizanno is de uitgestrektste gemeente van Lunigiana. Het bestaat uit Fivizanno, Vinca, Gragnola en Soliera. Het dorp zelf is prachtig en heeft veel mooie pleintjes. Jaarlijks vindt hier de Sapori di Fivizanno (smaken van Fivizanno) plaats, waar je alle typische streekproducten proeft.

Vinca landschap Lunigiana
Het indrukwekkende landschap bij Vinca

Denk aan testaroli met zwarte truffel of een crèpe van kastanjemeel. Daarnaast zijn er traditionele optredens met vlaggen en muziek. Het evenement is ieder jaar in begin juni en zeker een bezoek waard.

Het dorpje Vinca ligt bij de Apuaanse Alpen. Hierdoor vind je hier elk weekend veel wandelaars. Een wandeling vanuit Vinca begint met de aankoop van het beroemde pane di Vinca (brood van Vinca).

Hierna loop je richting de Tembura of Pezzo d’Ucelli. Let wel op de moeilijkheidsgraad van je wandeling en de weersomstandigheden. Vraag altijd een local om advies.

Villafranca in Lunigiana

Filetto, het middeleeuwse stadje van Villafranca (foto: Davide Papalini/Wikimedia)

Natuurlijk mag mijn gemeente niet ontbreken! In Villafranca in Lunigiana is genoeg te zien. Wil je hierheen rijden? Let op dat je Lunigiana toevoegt, anders kom je in Villafranca di Verona uit. 

In Villafranca vind je de kleine middeleeuwse stad Filetto. Het is heel klein, maar dat is juist de charme. Hiernaast is een groot park, het Parco di Castagne. Je vindt hier een barretje, pizzeria en een mountainbike parcours. 

Natuur bij Merizzo

Ik ben zo trots op mijn kleine dorp dat ik het er toch even tussen prop. Merizzo hoort bij de gemeente Villafranca in Lunigiana. Je komt er door 10 minuten de heuvel in te rijden.

In het dorp vind je een kleine kerk en een oud centrum. Volg de bordjes voor het mountainbikepad en loop naar La Conca, de toeristische trekpleister van Merizzo. Hier koel je in de zomermaanden heerlijk af. 

Ontdek jouw Lunigiana

Dit waren mijn mooiste plekken van Lunigiana. Ken jij de streek al? Dan weet je vast nog meer mooie plekken. Het is een streek vol verrassingen waar altijd genoeg te ontdekken is. Geniet van traditie, streekproducten en prachtige natuur in deze parel van Toscane.

Agriturismo I Giunchi in Mochignano krijgt een 9,6 als beoordeling van reizigers (foto: booking.com)

Wil je Lunigiana zelf ontdekken? Hier vind je de mooiste en voordeligste B&B’s, vakantiehuizen en hotels.

Written by Lida van der Eijk

Lida’s liefde voor Italië begon al op jonge leeftijd. Als kind ging ze met de vouwwagen en haar drie broers en ouders naar de camping in Noord-Italië. Hier kreeg ze de lekkerste ijsjes van de lieve italianen. Jaren later ging ze, samen met haar man, op vakantie naar Lunigiana en keerde de liefde terug.

In 2022 liet ze alles achter en vertrok met haar man en kat naar Italië. Nu woont ze in het noorden van Toscane, in het kleine plaatsje Merizzo. Het gezin is inmiddels uitgebreid met een Italiaanse kat en 4 kippen. Lida werkt als freelance tekstschrijver en geniet van la dolce vita.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italiaanse prins Emanuele Filiberto staat troon af aan 19-jarige dochter Vittoria van Savoye

Italiaanse prins doet afstand van aanspraak op de troon ten gunste van zijn 19-jarige dochter

crodino het verrassende non-alcoholische aperitief sinds 1965

Crodino: het bruisende, alcoholvrije aperitief