in , ,

Nieuw project voor historisch park in het Forum

Plannen om de weg door het oud Romeinse bestuurscentrum weg te halen

Er zijn nieuwe plannen om voor eens en altijd de weg over het historisch bestuurscentrum van Rome – het Forum Romanum – te slopen. Op de plaats van het asfalt en de bestrating moet een park komen waardoor de eeuwenoude geschiedenis van de stad beter tot zijn recht komt.

Plannen voor het weghalen van de verkeersader zijn gepresenteerd door de Archeologische Dienst van de stad. Volgens het project wordt een groot deel van de weg vanaf Piazza Venezia voetgangersgebied. Als het allemaal doorgaat lopen bezoekers straks in een parkachtige omgeving richting Colosseum.

Het moet straks lijken op de National Mall van Washington, een omgeving met groen en monumenten, stelt de Archeologische Dienst. ‘Zo geven we een compleet nieuwe betekenis aan de huidige Via dei Fori Imperiali, een omgeving waarin een bezoeker kan genieten van de kunstschatten die er allemaal zijn.’

Mussolini

De weg over het Forum werd afgelopen jaren al gesloten voor scooters en een deel van het autoverkeer. Maar nog altijd rijden taxi’s en bussen over de brede straat. Toeristen wandelen over een smalle strook naast de weg, die nog geen eeuw geleden werd aangelegd in opdracht van Mussolini.

Sloop van de woonwijk die in opdracht van Mussolini in 1932 plaats moest maken voor de weg.
Sloop van de woonwijk die in opdracht van Mussolini in 1932 plaats moest maken voor de weg

De Italiaanse dictator had destijds zijn kantoor in het Altaar van het Vaderland op Piazza Venezia en liet de verkeersbanen aanleggen om zijn leger te laten marcheren. Voor de constructie verdween een complete woonwijk.

Watertanden

Toeristen op Via dei Fori Imperiali vinden het een goed idee dat de auto’s er geweerd gaan worden. ‘Het zal veel prettiger worden om hier te zijn,’ zegt een Britse bezoekster. ‘Al die auto’s nemen nu het idee weg dat je op een historische plek bent.’

Historici watertanden bij de gedachte dat de straat wordt gesloopt. Onder de weg liggen nog de resten van het eeuwenoude Rome. Verdwijnt de bestrating, dan komt opnieuw een stuk geschiedenis van de eeuwige stad naar boven.

Foto’s: Rop Zoutberg

Geschreven door Rop Zoutberg

Rop Zoutberg is correspondent in Italië voor het NOS Journaal en woont in Rome. Naast berichten voor radio en televisie over Italië fotografeert hij veel, zijn grote passie. 'Italië is echt een thuis voor me geworden nadat ik lange tijd in Spanje woonde. Wat me fascineert is de lappendeken aan regio’s, die echt totaal verschillend zijn. Daardoor blijf ik reizen en ontdekken.' Zijn favoriete stad is Napels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waarom Molise niet alleen interessant is voor Robert De Niro

Waarom Molise niet alleen interessant is voor Robert De Niro

het verhaal van het verloren kind

Het verhaal van het verloren kind – Elena Ferrante